Često ukućani veliki deo svog slobodnog vremena provode u dnevnoj sobi – gledajući televiziju, filmove, igrajući društvene igre ili jednostavno ćaskajući međusobno ili sa gostima. Nijedna druga prostorija nije toliko popularna za obavljanje tih aktivnosti kao što je to slučaj sa dnevnom sobom. Baš iz tog razloga nameštaj kojim će se ona ispuniti mora pre svega biti udoban ali i dopadljiv svim njegovim korisnicima.

Nameštaj za klasične dnevne sobe: fotelje, dvosedi i trosedi

Klasične dnevne sobe opremaju se tako šte se oko niskog stočića postave kombinacije  fotelja, dvoseda i troseda. Ostali nameštaj koji se u ovim dnevnim sobama nađe obično čine komode ili police različitih dimenzija. Na nekoj od njih svoje mesto nađe i uređaj koji je neizostavan deo svakog doma – televizor.

dnevne

Prednost uređenja dnevne sobe u ovom klasičnom stilu jeste mogućnost usklađivanja broja i dimenzija nameštaja sa površinom dnevne sobe ali i potrebama ukućana. Brojnije porodice kombinovaće nameštaj tako da se oko (plazma) ekrana ili stočića mogu okupiti svi njeni članovi. U dnevnim sobama ovih porodica verovatno će se naći barem jedan trosed. Porodice sastavljene od dve ili tri osobe zadovoljiće se recimo sa dve fotelje i dvosedom.

Nekome opremanje dnevne sobe na klasičan način može zazvučati dosadno i neorginalno. Međutim, izbor odgovarajućeg dizajna, boja i materijala osiguraće svežinu, originalnost i modernost dnevne sobe.

Dnevne sobe u kojima glavnu reč vode ugaone garniture

Još nikada otkako su se pojavile na tržištu ugaone garniture nisu izašle iz mode. Menjali su se samo njihovi oblici, veličine i mogućnosti. Mada prave podele nema prema obliku ih možemo podeliti na polukružne, ugaone garniture u obliku slova U i one u obliku slova L. Razlikujemo ugaone garniture sa stranicama i one bez njih. Neke se lako razvlače i pretvaraju u udoban krevet za spavanje, druge ne.

Jedni ih vole, dok ih drugi ne mogu smisliti. Ljubitelji ugaonih garnitura kao njihovu najveću prednost ističu udobnost. Ni na jednom komadu nameštaja nije tako udobno kao kada se podignutih nogu sklupčate na njihovom ćošku. Kao i sve ostalo, i ugaone garniture imaju svoje prednosti, ali i mane. Nepravilan oblik i velike dimenzije često ne dozvoljavaju njihovo premeštanje sa jednog na drugo mesto u prostoriji. Kada jednom pronađete odgovarajuću poziciju za ugaonu garnituru, u velikom broju slučajeva možete da zaboravite ideju o njenom pomeranju u drugi ugao prostorije.

Tradicionalno-moderne dnevne sobe

Kao „žrtva“ težnje za ektravagantnošću i posebnošću dnevne sobe se sve češće opremaju nameštajem starog dizajna kakav se može videti u istorijskim muzejima i filmovima čije se radnje odvijaju dva, tri i više vekova unazad. S takvim nameštajem je kao i sa vinom: što stariji to bolji. Dakle otomani i sofe sa naslonima drvenih izrezbarenih ivica ponovo se nakon nekoliko stotina godina vraćaju u modu.

Čest problem ovako opremljenih dnevnih soba jeste to što zarad ekstravagantnosti gube na udobnosti i umesto da u sebi okupljaju ukućane one ih često rasteruju. Stoga kada se odlučite za tradicionalne komade nameštaja budite obazrivi i ne dopustite da dizajn pobedi udobnost. Insistirajte i na jednom i na drugom – upornost će rezultirati dvostrukim dobitkom.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/10/dnevne.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/10/dnevne-150x150.jpgadminenterijerČesto ukućani veliki deo svog slobodnog vremena provode u dnevnoj sobi – gledajući televiziju, filmove, igrajući društvene igre ili jednostavno ćaskajući međusobno ili sa gostima. Nijedna druga prostorija nije toliko popularna za obavljanje tih aktivnosti kao što je to slučaj sa dnevnom sobom. Baš iz tog razloga nameštaj kojim...