Kada prestaje menstruacija kod žena
Oko 45. godine nastaje prelazno doba ih klimakterijum, kada menstruacije postaju neredovne i posle izvesnog vremena potpuno prestaju. To je povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, u kojiima se više ne stvara Grafov folikul (mešak) i ne dolazd do sazrevanja jajašca. Ujedno to je i kraj germinativnog perioda, jer žena više ne može biti oplođena.
Nastajanje klimakterijuma je strogo individualna pojava, tako da ima žema u kojih nastaje ranije,
kao i onih u kojih nastaje znatno kasnije, tj. posle 45. godine.

Da li može da zatrudni devojka koja ima neredovne menstruacije?

Neredovne menstruacije su posledica neusklađendh funkcija jajnika, u kojima u neredovnim razmacima sazrevanje jajašca nastaje, tako da je teško odrediti vreme njegovog izbacivanja (ovulaciju), ali zato u vreme njegovog izbacivanjia, ukoliko se održavaju polni odnosi, mogu nastati oplodnja i devojka može da zatrudni .Neredovna menstruacija nije prepreka za oplodnju i trudnoću, ali predstavlja veliku teškoću u sprovođenju kontracepaije na osnovu neplodnih dana u menstrualnom ciklusu.

loading...
adminZdravljemenstruacijaKada prestaje menstruacija kod žena Oko 45. godine nastaje prelazno doba ih klimakterijum, kada menstruacije postaju neredovne i posle izvesnog vremena potpuno prestaju. To je povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, u kojiima se više ne stvara Grafov folikul (mešak) i ne dolazd do sazrevanja jajašca. Ujedno to je i kraj...