kada prati zubeKada je najbolje vreme za pranje zuba i posle kojih namirnica?

Stručnjaci preporučuju da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, ujutru i pre spavanja, al bi najbolje bilo kad bi to bilo malo češće, posle obroka ili užina.
Kada perete zube, vi skidate dentalni plak, lepljivi sloj koji se formira na zubima zbog bakterija u ustima. Bakterije iz plaka izazivaju dve glavne bolesti u vezi zuba, zubni karijes i oboljenje desni (parodontopatija).
Važno je prati zube nakon jela, jer određene namirnice uzrokuju da bakterije u vašim ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ. Kada jedete hranu ili piće koje sadrže šećer ili skrob, bakterije u ustima proizvode kiseline koje napadaju vašu gleđ za 20 minuta ili više. Birajte zdravije namirnice, koje imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i šećera. Takođe unosite dosta vode, to dosta pomaže u smanjenju bakterija koje stvaraju štetne kiseline.
Jedan savet za pranje zuba nakon konzumacije određenih namirnica, na primer, sok od pomorandže.
Izbegavajte pranje zuba najmanje 30 minuta nakon kisele hrane ili pića. Ove kiseline mogu oslabiti zubnu gleđ, pa prerano pranje može da izazove ostećenje gleđi. Ako planirate da jedete nešto kiselo, najbolje bi bilo da pre toga operete zube.
Samo pranje zuba neće ukloniti sve bakterije, pa stručnjaci preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta, takođe svakodnevnu upotrebu konca uz pravilnu tekhiku i redovne kontrole kod stomatologa.

Zube treba prati poslije svakog jela; navečer ih treba prati nakon večere, a ne prije spavanja. Ostaci hrane uvelike se mogu odstraniti žvakanjem voća i povrća i ispiranjem vodom, ali oni ne mogu biti zamjena za pranje i četkanje zubi jer će naslage i dalje ostati na zubima

Svatko je odgovoran za zdravlje svojih zubi. Svatko od nas će nakon jela oprati ruke, ali je malo onih koji će oprati zube, iako su se oni jelom isprljali više od ruku. Kad treba prati zube Plidentom? Zube treba prati poslije svakog jela; navečer ih treba prati nakon večere a ne prije spavanja. Nakon toga, naravno, više ne jesti. Obvezno ih treba prati i nakon svakog uzimanja šećera ili slatke hrane. Čist je zub malokad bolestan.

Ako dobro operete zube Plidentom pa preko njih prijeđete jezikom, njihova će površina biti glatka. Ako nakon toga na primjer jedete bombon osjetit ćete da površina zuba više nije glatka. Na zubima su se stvorile naslage koje nazivamo plak.

Povećano nakupljanje plaka ne uzrokuje samo nastanak karijesa već i upalu zubnog mesa. Ako tu početnu naslagu ne uklonimo pranjem u nju će se naseliti bakterije. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani.

U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

Obzirom da je plak žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube već je nužno koristiti i zubnu pastu, koja, kao Plidenta, sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Treba naučiti pravilno i redovito četkati zube i sanirati karijes, ispraviti krivi postav zubi, izmijeniti loše ispune i protetičke nadomjeske.

Čisti zubi su zdravi zubi a čistoća je preduvjet zdravlja desni.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/10/kada-prati-zube1.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/10/kada-prati-zube1-300x203.jpgadminZdravljeKada je najbolje vreme za pranje zuba i posle kojih namirnica? Stručnjaci preporučuju da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, ujutru i pre spavanja, al bi najbolje bilo kad bi to bilo malo češće, posle obroka ili užina. Kada perete zube, vi skidate dentalni plak, lepljivi sloj koji se formira...