Joga za sveAko istovremeno jogom delujete na više slabih tačaka, uspostavićete klackalicu oporavka, bilo da vam organizam škripi zbog astme, bronhitisa, otežanog disanja, ili cirkulacije

Kao što su nedaće i bolesti međusono povezani u našem telu, tako i joga pokušava da višestruko pozitivno deluje na naše zdravlje. Prijatno smirenje i ravnoteža duha i tela, direktna je posledica redovnog vežbarija. Povećanjem gipkosti, pravilnim i redovnim vežbanjem joge, postupno se uklanjaju sve neravnoteže u telu.Evo nekoliko zgodnih joga vežbi za vas i vaše ukućane, koje istovremeno deluju blagotvorno na više problematičnih tačaka. Njihov zajednički efekat je smanjenje problema i tegoba kod astme, bronhitisa, otežanog disanja, bolova u grlu, loše cirkulacije krvi.

Polustoj na ramenima

Ležite na leda, noge su sastavljene i ispružene, ruke su uz telo, a dlanovi okrenuti na gore. Brada je na grudima, krsta priljubljena uz podlogu, a oči zatvorene. Dok izdišete vazduh, oduprite se rukama i dlanovima i podignite noge i kukove, a stopala su paralelna s podom. Zatim poduprite leda rukama, laktove što više skupite da bi se lopatice sastavile, a grudi isturile. Oslanjajte se na unutrašnju stranu laktova. Tokom podizanja nogu, obavezno malo podignite glavu i istegnite vrat, kako biste deblokirali taj deo kičme, a zatim opet spustite glavu.
Ako ste početnik, ili imate problema s gornjim delom trupa i vrata, vežbajte ovaj položaj s jednim, ili dva ćebeta ispod ramena da biste zaštitili vrat.
Ovaj položaj poboljšava cirkulaciju naročito u gornjem delu tela. Jača tirodinu i paratiroidnu žlezdu, kao i čitav endokrini sistem, a pomaže kod bronhijalne astme. Uklanja psihološke smetnje i duševni umor time što obilno hrani mozak krvlju.

Joga vežba – Položaj skakavca

U početnom položaju, ležite na stomak, bradu što više isturite i oslonite na podlogu, ramena spustite. Ruke su ispružene uz telo, dlanovi su okrenuti gore, oči zatvorene. Noge su sastavljene i ispružene, nožni prsti takode ispruženi, a stopala “otvorena”.
Dok udišete, noge naizmenično podižite, snažno zatežite mišiće donjeg dela leđa. Izbegavajte savijanje kolena i grčenje listova. Dok spuštate nogu na do, izdišite vazduh. Lice je sve vreme na podlozi. Na kraju vežbe ponovo se vratite u početni položaj i opustite se. Vežbu ponovite do 3x, a posle poslednjeg ponavljanja, zadržite se 10-tak sekundi i normalno dišite.
Ova vežba jača leda, naročito bokove, normalizuje krvni pritisak i telesnu težinu. Prilikom zadržavanja položaja, dah se zaustavlja, što povećava pritisak vazduha i jača pluća, i osigurava bolje vezivanje kiseonika. Olakšava tegobe kod astme, disanja, bolova u grlu i bronhitisa. Stabilizuje emocije i podmlađuje.

Joga vežba – Položaj ribe

Ležite na leda, noge su ispružene, a dlanove okreniti na dole i sedite na šake. Prilikom udisaja oslonite se na laktove i podlaktice i podignite u luk gornji deo tela. Težina je na laktovima. Ostanite u ovom položaju 10 sekundi, duboko dišući. Udisajem prebacite težinu tela na laktove i podignite glavu i leda, pa lagano, dok izdišete vazduh, spuštajte leda pršljen po pršljen. Ovaj položaj isteže prednji deo tela i otvara grudni koš, uklanja napetost grudnih mišića i omogućava pročišćavanje disajnih puteva. Veoma je koristan kod bronhijalne astme i bronhitisa. Podizanjem brade i zabacivanjem glave unazad, pojačava se priliv krvi u područje vrata, što povoljno deluje na rad tiroidne žlezde i umanjuje tegobe kod bolova u grlu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Joga-za-sve.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Joga-za-sve-300x232.jpgadminDuh i teloAko istovremeno jogom delujete na više slabih tačaka, uspostavićete klackalicu oporavka, bilo da vam organizam škripi zbog astme, bronhitisa, otežanog disanja, ili cirkulacije Kao što su nedaće i bolesti međusono povezani u našem telu, tako i joga pokušava da višestruko pozitivno deluje na naše zdravlje. Prijatno smirenje i ravnoteža...