Joga pomaže da očuvamo zdravljeJoga doprinosi boljem držanju tela i glača zdravstvene probleme poput dijamanta, jačajući imunitet, a ova veština može da bude spas i za one koji imaju1 problema sa kičmom, kukovima i karlicom.

Jurnjava za poslom, ritam koji melje, gomilanje obaveza i stres svakodnevno nas pritiskaju i izbacuju iz ravnoteže. Zbog toga tragamo za “čarobnim apitkom zdravlja”, instant rešenjima, brzim rezultatima, a u stvari čeznemo za mirom koji će haotični život da vrati na normalan kolosek i da nam pomogne da očuvamo zdravlje. Jedno od rešenja može da bude joga!

Iako je u ljudskoj prirodi da sa nepoverenjem gleda na sve što je nepoznato, ova prastara veština uspela je da osvoji i Zapad, podjednako kao i Istok, odakle je i potekla. A nije mimoišla ni poklonike u Srbiji.

Vežba joge je jedan od najlakših i najboljih načina da se smanje tenzije i telo dovede u normalu.
Dok radimo vežbe zagrevanja, disanja i istezanja, i kao i kiropaktiku (vežbe za kičmu) pažnju usmeravamo ka telu, maksimalno opuštamo mišiće i psihu. Velika prednost joge u odnosu na neke druge agresivnije pristupe, je da nema vežbi “pod moranje”. Oni koji i vežbaju jogu, to rade isključivo u skladu sa sopstvenom fiziologijom i mogućnostima, bez obzira da li su uradili samo 20 ili 100 posto vežbi.
Zdravlje i emotivna stabilnost su blagodeti koje nam donosi joga, kažu poklonici ovog načina vežbanja. Pored toga, da bi je vežbali, nema ograničenja u dan, ali može i popodne, da bi se resili stresa nakupljenog tokom dana.

Joga doprinosi boljem držanju tela, jača imunitet, a ova veština može da bude spas i za one koji imaju problema sa kičmom, kukovima, karlicom.Posebnim vežbama istežemo mišiće uz kičmeni pršljen, blago ih bildujemo i jačamo da bi na pravi način poduprli kičmu. Vežbama disanja može da se podigne imunitet i pročiste disajni putevi, a vežbama opuštanja eliminišemo mišićnu i nervnu napetost.
Za jogu nije potrebna skupa sportska oprema, ili sprave potrebno je samo da se naoružate dobrom voljom i strpljenjem. A, kada uđete u svet joge, da bi postigli sklad duha i tela, vežbe možete da upražnja-vate bilo gde – kod kuće, na poslu, u prirodi.

Jogu mogu da rade svi – od trogodišnjaka, do onih koji se bliže stotoj. Na to kojim intezitetom će da vežbaju, najbolje će da ukaže sopstveno telo. A i stručnjaci preporučuju da se, čim se oseti neprijatnost, prestane sa vežbama.Najbolje je da se radi ujutro, da bi opušteno počeo.

Joga dobra i za bebe

Ukoliko neko poželi da se bavi jogom, a ima bilo kakvu povredu, bio je na operaciji, ili ima eki zdravstveni problem, neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Jogom mogu da se bave i rudnice, deca, čak i bebe! Sportistima koji naporno treniraju, pacijentima koji imaju hronične bolove, ili se oporavljaju od srčanih problema, kao i ženama koje imaju tegobe izazvane enopauzom, joga može da bude izuzetna ponoć na putu do zdravlja.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Joga-pomaže-da-očuvamo-zdravlje.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Joga-pomaže-da-očuvamo-zdravlje-300x198.jpgadminDuh i teloJoga doprinosi boljem držanju tela i glača zdravstvene probleme poput dijamanta, jačajući imunitet, a ova veština može da bude spas i za one koji imaju1 problema sa kičmom, kukovima i karlicom. Jurnjava za poslom, ritam koji melje, gomilanje obaveza i stres svakodnevno nas pritiskaju i izbacuju iz ravnoteže. Zbog toga...