toza inuJapanska rasa pasa – toza inu poznata je od kraja 19. veka. U nastanku rase spominju se rase sikoku inu, buldog, mastif i nemačka doga,a no mnogima prisutna je i krv bernadinca, pointera i bulterijera. Još nije rasprostranjena u svetu, a i u Japanu se viđa samo u pojedinim oblastima.

Prema standardima, toza inu je pas visine od 54,5 za ženke do 60,5 centimetara za mužjake, i minimalne težine oko 38 kg. Telo je snažno i masivno, veličanstvenih pokreta. Njuška je kvadratnog oblika, uši su visoko postavljene, dlaka je kratka i zasićeno crvene boje, a rep debeo u osnovi i pada slobodno.

Toza inu je poznata i pod imenom japanski borbeni pas. Još od 1868. u Japanu se legalno organizuju takozvane sumo borbe pasa: U njima učestvuju isključivo psi ove rase. Toza inu je pravi sumo borac među psima. Pobednik u ovim borbama je pas koji uspe da obori protivnika na zemlju i zadrži ga u ležećem položaju svojim telom. Pas koji grize, laje, reži ili cvili, biva diskvalifikovan, više se ne smatra borcem i gubi pravo da se ikada ponovo pojavi u ringu. Pobednici u ovim borbama su vešti, snažni i izdržljivi psi, koji kao nagradu dobijaju ručno izrađenu odoru.

Zapanjujuće je kako su Japanci uspeli da od ovih pasa stvore borce koji se takmiče prema pravilima ljudskog sporta. Strpljivim radom uspeli su da nadjačaju prirodni instinkt životinje da grize i naučili je da pobeđuje koristeći samo svoje snažno telo, što je naravno plod izuzetno upornog rada selekcionara i talenta ovih pasa.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/toza-inu.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/toza-inu-300x271.jpgadminKućni ljubimciJapanska rasa pasa - toza inu poznata je od kraja 19. veka. U nastanku rase spominju se rase sikoku inu, buldog, mastif i nemačka doga,a no mnogima prisutna je i krv bernadinca, pointera i bulterijera. Još nije rasprostranjena u svetu, a i u Japanu se viđa samo u pojedinim...