Jaja prepelice – lekovita svojstva

Da li ste nekada probali prepeličja jaja? Znate li da su ta jaja hranljivija od kokošjih, koja obično jedemo? Pored toga, jaja prepelice imaju i brojna lekovita svojstva.

Želite da znate koja? Pročitajte ovaj članak!

Jaja prepelice – kratak pregled

Prepeličja jaja su jaja divlje prepelice. Prepelice se brzo kreću, a ako situacija to zahteva, mogu i da polete. Prepeličja jaja su manja i svetlija od kokošjih, a ljuska je pegava. Nutritivna vrednost prepeličjih jaja je daleko veća od kokošjih, a više o tome možete da pročitate u nastavku članka.

Pogledajmo koja su to zadivljujuća korisna svojstva jaja prepelice.jaja prepelice jacaju imunitet

Bogata hranljivim materijama

Prepeličja jaja su hranljivija i zdravija od kokošjih. Jaje prepelice sadrži 13% proteina, što je znatno više od dnevno potrebne količine. Prepeličja jaja su naročito bogata B vitaminima – tiamin (vitamin B1) je zastupljen sa 140% dnevno potrebne količine. Kokošja jaja sadrže 80% dnevno potrebne količine ovog vitamina.

Jaja prepelice sprečavaju kašalj i olakšavaju simptome astme

Jaja prepelice leče brojna oboljenja, a delotvorna su i za lečenje kašlja i astme. Brojne drevne civilizacije koristile su žumance prepeličjih jaja za lečenje psorijaze i ekcema. Zbog ovih korisnih svojstava, prepeličja jaja mogu da se nađu u brojnim komercijalnim preparatima, a najnoviji proizvod na tržištu su kapsule sa ekstraktom jaja prepelice.

Smanjuju rizik od dobijanja terminalnih bolestijaja prepelice za kosu

Ukoliko u vašem organizmu nema dovoljno kalijuma, izloženi ste riziku da se razbolite od brojnih oboljenja, kao što su, između ostalih, bolesti srca, povišeni krvni pritisak, artritis, moždani udar, kancer i poremećaji varenja. Dakle, da biste podigli nivo kalijuma u organizmu, jedite jaja prepelice. Ukoliko vam prepeličja jaja ne deluju ukusno, uzimajte kapsule koje sadrže njihov ekstrakt.

Jaja prepelice pospešuju stvaranje eritrocita

Jaja prepelice su bogata gvožđem. Gvožđe je esencijalni mineral, koji ne samo da jača imuni sistem, već pospešuje i oksigenaciju (snabdevanje kiseonikom) vaših organa, tkiva i drugih delova organizma. Gvožđe stimuliše i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), a time pospešuje zdravlje krvi. Jaja prepelice sadrže kalijum, koji je takođe koristan za krv.

Jaja prepelice jačaju imunitet

Jaja prepelice drže na odstojanju poremećaje varenja. Ova jaja jačaju imuni sistem vašeg organizma. Pored toga, poboljšavaju memoriju i pojačavaju aktivnost mozga. Zbog visokog sadržaja gvožđa, prepeličja jaja povećavaju i nivo hemoglobina u krvi. Uz to, jaja prepelice čiste organizam od nakupljenih toksičnih jedinjenja i metala.

Sprečavaju formiranje žučnog kamenca

Jaja prepelice su dobra za poboljšanje zdravlja bubrega, jetre i žučne kese. Takođe, jaja prepelice sprečavaju i formiranje kamenca u žučnoj kesi i pospešuju razlaganje već postojećeg. Ova jaja su bogata lecitinom, koji pomaže razlaganju žučnog kamenca.

Prepeličja jaja jačaju libido

Jaja prepelice su prepuna hranljivih materija. Fosfor, proteini i vitamini, samo su neke od esencijalnih hranljivih materija. Ovi vitalni nutrijenti jačaju libido.

Popravljaju kvalitet kose

Jaja prepelice su dobra za kosu. Hranljive materije prisutne u prepeličjim jajima, ispravljaju i jačaju kosu i istovremeno joj daju sjaj. Ako želite da vam kosa bude duga, sjajna i jaka, uvrstite jaja prepelice u svoju ishranu.

Jaja prepelice deluju antiupalno

Jaja prepelice su moćan antiupalni agens, što ih čini idealnom namirnicom za osobe koje pate od bolova u zglobovima, hroničnog kašlja i bronhitisa. Antialergijska svojstva prepeličjih jaja, dodatno jačaju njihovo antiupalno dejstvo.

Dobra su za osobe alergične na kokošja jaja

Jaja prepelice mogu da budu savršena zamena, ukoliko ste alergični na kokošja jaja. Kokošja jaja mogu da izazovu reakcije, kao što su svrab, povraćanje, bolovi u stomaku i mučnina. Prepeličja jaja ne izazivaju alergiju i sadrže mnogo manje alergena od kokošjih. U stvari, jaja prepelice ispoljavaju antialergijske karakteristike, zahvaljujući prisustvu posebnog proteina koji se zove ovomukoid.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/jaja-prepelice.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/jaja-prepelice-150x150.jpgadminDijete i ishranaJaja prepelice – lekovita svojstva Da li ste nekada probali prepeličja jaja? Znate li da su ta jaja hranljivija od kokošjih, koja obično jedemo? Pored toga, jaja prepelice imaju i brojna lekovita svojstva. Želite da znate koja? Pročitajte ovaj članak! Jaja prepelice – kratak pregled Prepeličja jaja su jaja divlje prepelice. Prepelice se...