Kantarionovo ulje je pravi saveznik lepote i zdravlja! Nastalo od biljke žutih cvetova, u praksi se pokazalo kao veoma lekovito sredstvo koje se koristi kako u službi lepote tako i zdravlja.

Njegova upotreba i lekovita svojstva su zaista široka – isto se može koristiti za sve moguće namene – od tretiranja rana, nege kose i lica, do unutrašnje upotrebe. Pročitajte u narednim redovima korisne savete za šta sve može da se koristi ovaj apsolutno prirodni preparat.

kantarionovo ulje cena

Upotreba i lekovita svojstva

Za ulje od kantariona ćete često čuti da se kaže da je “univerzalni lek”. I za ovo postoji jako dobar razlog, jer on odlično deluje na sve upale i uništavanje bakterija u organizmu. Zato se za ovo ulje kaže da ima antiupalna, antigljivična i antibakterijska dejstva. Ulje kantariona, kada se koristi na pravi način, veoma je dragocen i izuzetno koristan preparat. Naročitu primenu je našao u zarastanju rana, pogotovu nakon operacija. Jedan od primera koji se u praksi često ističe je njegova primena nakon operacije raka dojke – kako bi rana brže zarasla, preporučuje da se ovo ulje utrljava u mesto gde je rez napravljen. Smatra se da rane brže zaceljuju zbog flavonoida koji imaju protivkancerogeno dejstvo i koji su glavni sastojci ulja kantariona. Takođe, primenljiv je za mnoge druge bolesti, poput dekubitisa (rane koje nastaju usled dugog ležanja) gde se preporučuje da se rane tretiraju oblogama na koje ste stavili kantarionovo ulje.

kantarionovo ulje za hemoroide

Kantarionovo ulje za lice

Koliko je ovo ulje delotvorno u nezi lica govori njegova primena u lečenju akni i bubuljica. Tretiranje lica ovim uljem se vrši tako što se nakon čišćenja, ulje kantariona nanosi na kritična mesta, koja su npr zahvaćena aknama i gde je primetno crvenilo. Najbolja kombinacija koja donosi odlične rezultate jeste da uporedo sa terapijom pijete čaj od kantariona ili da pre nanošenja ulja na lice, prvo nanesete Pantenol rastvor. Prve rezultate ćete brzo primetiti jer ulje kantariona smiruje sve upalne procese na licu a dužim korišćenjem ćete u potpunosti očistiti lice. Ono što je bitno naglasiti je da se nakon nanošenja ulja ne preporučuje nikakvo izlaganje suncu jer u tom slučaju se mogu stvoriti nove fleke i opekotine.

Kanatrionovo ulje za rane i ožiljke

Kada je reč o tretiranju rana, bitno je pomenuti da se ovo ulje može mazati čak i na veoma sveže rane, koje još uvek krvare. Praksa je pokazala da ovo ulje ne može u takvim situacijama biti opasan upravo zbog svojih antibakterijskih i antiupalnih procesa. S tim u vezi, ovo ulje može samo da pomogne pri čišćenju rane i da obezbedi da ne dođe do moguće infekcije. Ipak, ono što lekari savetuju je da se ovo ulje ne koristi kada su u pitanju dubinske rane ili rane koje teško zaceljuju. Kantarionovo ulje se često primenjuje nakon operacija ali i za tretiranje i uklanjanje raznih ožiljaka.

Ulje od kantariona za kosu

Kantarionovo ulje je posebno korisno za negu kose – pogotovu ukoliko imate problema sa peruti i sa pojačanim mašćenjem i opadanjem. Prve rezultate ćete primetiti već posle dva tretmana. Priprema je izuzetno laka, pre pranja kose utrljajte kantarionovo ulje, kako na teme tako i na krajeve. Sačekajte 15 minuta a zatim operite kosu. Za jače dejstvo, nakon nanošenja ulja, kosu uvijte u peškir i zagrevajte je fenom preko. Rezultati sigurno neće izostati a redovnom primenom, vaša kosa će povratiti stari sjaj.

Kantarionovo ulje za hemoroide

Kantarionovo ulje je našlo primenu za skoro sve tegobe – čak i za hemoroide koji ukoliko se ne leče na vreme mogu izazvati velike probleme. Ono što je bitno napomenuti – osnovni lek za hemoroide je pre svega promena ishrane, ali ono što dodatno može pomoći u lečenju istih je i ulje kantariona. Kako se sprovodi tretman prirodnog lečenja? Sipajte nekoliko kapi ovog ulja na vatu i nanesite na bolno mesto. Najbolje je naneti ulje uveče, pred spavanje i pokušati da na neki način fiksirate vatu kako se tokom noći ne bi pomerala. Pokušajte da stavite gazu i ovaj tretman primenjujte nekoliko noći zaredom. Posle nekoliko tretmana primetićete prve rezultate u vidu smanjena bola i učestalog krvarenja. Naravno, za veće probleme, potrebno je da se obratite lekaru, lečenje kantarionovim uljem se preporučuje za otklanjanje trenutnih tegoba i ublažavanje bola.

Žene saznajte>>> Kantarionovo ulje kao lekoviti tampon

Kantarinovo ulje za unutrašnju upotrebu

Mnogi se pitaju da li je ulje od kantariona bezbedno za unutrašnju upotrebu? Odgovor je da, čak je i poželjno unositi ga u organizam jer se pokazalo da ima pozitivna dejstva na različite tegobe poput čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Odličan je i za tegobe koje nastaju usled klimaksa, a isto tako povoljno utiče na depresiju. Preporučena doza je tri kafene kašičice ali po potrebi i u dogovoru sa lekarom, ova količina unosa se može povećati ili smanjiti.

Mnogi ne znaju da je kantarionovo ulje jako korisno i za lečenje brojnih vaginalnih infekcija koji ukoliko se ne reše na vreme mogu stvoriti ozbiljnije probleme. Pa tako, za otklanjanje prvih tegoba preporučuje se da tampon namočite kantarionovim uljem. Ne brinite, do većih problema ne može doći jer kantarion čuva vaginalnu floru. U prilog tome govore i vaginalete od kantariona koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

Da li je dobro kantarionovo ulje za sunčanje?

Poznato je da su mnoga ulja odlična za sunčanje, poput maslinovog ulja pomoću kojeg dobijate lepu bronzanu boju kože. Ali to sa kantarionovim uljem nije slučaj. Njega nikako ne smete nanositi na kožu pre sunčanja jer u reakciji sa suncem može izazvati ozbiljne opekotine i alergiju, i to zbog njegovog fotosintetičkog delovanja.

Ono što je poželjno, je naneti ulje kantariona nakon sunčanja i onda se ne izlagati suncu bar 20 minuta. Njegovo umirujuće dejstvo umiriće kožu koja je izgorela na suncu. Vrlo je bitno voditi računa da se nakon nanošenja nikako ne izlažete suncu.

Kantarionovo ulje u trudnoći

U trudnoći je najbolje da se uvek posavetujete sa ginekologom, i da ne radite ništa na svoju ruku. Takođe, obično se preporučuje da se tokom drugog stanja umesto medicinskih sredstava koriste prirodni lekovi. Kada je reč o kantarinovom ulju i njegovoj primeni u trudnoći, ono što je najbezazlenije kada je njegovo korišćenje u pitanju je mogućnost uklanjanja strija istim. Ulje kantariona možete mazati na stomak kako biste smanjili nastanak strija i to je najviše što ga možete koristiti u drugom stanju. Ono što je bitno i što se ističe je to da trudinice ne bi smele da piju čaj od kantariona iz čega se zaključuje da nikakva unutrašnja upotreba nije poželjna.

Kako se pravi ulje od kantariona

Iz neznanja i nemogućnosti da prepoznaju cvet kanatriona, mnogi se odlučuju za kupovinu gotovih proizvoda. Ali mnogi gotovi proizvodi sadrže štetne sastojke i pojačivače boja zbog čega se uvek preporučuje da ovo ulje pripremite sami – njegov rok trajanja je ovako i duži, uz samostalnu pripremu prirodno napravljeno ulje vam može trajati i dve godine.Kako prepoznati pravi cvet kantariona? Vrlo lako, listovi su mu žute boje i na njima se nalaze sitne rupice a kada cvet protrljate kroz prste poprimiće krvavo crvenu boju. Kada ste sigurni da imate pravi cvet, tada kreće priprema ulja od kantariona.

Recept je veoma jednostavan, ulje od kanatriona se pravi na sledeći način: Uzmite širu posudu u koju ćete staviti cvetove i prelijte cvet sa većom količinom finog maslinovog ulja. Nakon što ste to uradili zatvorite bocu i ostavite je da stoji na suncu 6 do 7 nedelja. Ukoliko ovo ulje pravite zimi, bocu držite na sobnoj temperaturi u blizini nekog izvora toplote. Bitno je da bocu više puta promućkate, ulje je gotovo kada poprimi svetlo crvenu boju. Nakon što ste dobili odgovarajuću boju, uzmite čistu gazu ili krpu i sadržaj iz boce dobro procedite. Na taj način dobićete apsolutno prirodni proizvod i univerzalni lek za sve tegobe.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/kantarionovo-ulje-za-hemoroide.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/10/kantarionovo-ulje-za-hemoroide-150x150.jpgadminBiljeKantarionovo ulje je pravi saveznik lepote i zdravlja! Nastalo od biljke žutih cvetova, u praksi se pokazalo kao veoma lekovito sredstvo koje se koristi kako u službi lepote tako i zdravlja. Njegova upotreba i lekovita svojstva su zaista široka - isto se može koristiti za sve moguće namene - od...