Lekovita svojstva biljke gavez

Danas ćemo vam predstaviti sva lekovita svojstva biljke gavez (Symphytum officinale). Ovo je višegodišnja lekovita biljka koja je poreklom iz Azije i Evrope i pripada porodici borača.

U pripremi masti i tinktura, koriste se i koren i listovi biljke gaveza.

Dokazana lekovita svojstva biljke gavez

Prema velikom broju naučnih studija, gavez biljka sadrži razna esencijalna jedinjenja. Tu spadaju alantoin, vitamin B12, mukopolisaharidi i ruzmarinska kiselina. Zbog toga je gavez neverovatna lekovita biljka. U tekstu ispod nalazi se šest naučno dokazanih lekovitih svojstava gaveza.

Zarastanje rana sa biljkom gavez

Gavez biljka se može nonasiti lokalno za prestanak krvarenja i ubrzavanje zarastanja rana. Gavez ovo svojstvo duguje moćnim antioksidantima koji sprečavaju ćelijsku smrt. U isto vreme, antioksidanti aktivno rade na sprečavanju delovanja štetnih supstanci.biljka gavez kao lek

Gavez biljka sadrži i C vitamin i alantoin. Obe ove supstance deluju tako što stimuliu rast novih, zdravih ćelija kože. prirodan biljni lek se može lokalno naneti za zaceljenje osipa, ujeda od insekta, opekotina i rana od ležanja. Ipak, važno je znati da se biljka gavez ne preporučuje za lečenje dubokih rana. Ovaj biljni lek može ‘naterati’ spoljašnje tkivo da zaraste brže nego dubinsko tkivo, što može rezultirati stvaranjem abscesa.

Zarastanje koštanih fraktura

Kao što je rečeno, jedan od naziva za gavez je ‘knitbone’*. Ovo ime je možda dobio po činjenici da uspešno zaceljuje koštano tkivo. Naučna istraživanja su potvrdila da je biljka gavez bogat izvor kalcijuma. Telu je kalcijum potreban za jake, zdrave kosti. Osim toga, gavez sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antioksidant, i može rekonstruisati iskidane ili povređene kosti i mišiće. Prah iz ove biljke može izlečiti karijes i stimulisati rast novih zuba.

Poboljšava kožu

Skorija ispitivanja su pokazala da gavez može ulepšati kožu. Ovo svojstvo gavez duguje alantoinu, koji regeneriše razna konektivna tkiva, dok u isto vreme doprinosi rastu novih ćelija.  Gavez se može naneti direktno na kožu kako bi sprečio pojavu najčešćih znakova starenja. Razna naučna otkrića pokazuju da gavez ima sužavajuća svojstva, koja vuku sve ćelije kože, što zauzvrat zateže kožu.

Biljka gavez ima hidrirajuća svojstva koja se mogu primeniti na osetljivoj ili suvoj koži. Postoje i određene naučne studije koje ukazuju na to da se gavez može naneti na kožu kako bi se uklonio osip od pelena.

Gavez biljka ublažava bol

Kada se biljka gavez direktno nanese na izvor bola, smanjuje ga za neverovatnih 95%. Ovo svojstvo gaveza je izuzetno korisno osobama koje pate od hroničnih bolova ili se oporavljaju od operacije ili povrede. Jedna skorija naučna studija otkrila je da se ova lekovita biljka može uspešno naneti direktno na izvor bola u gornjem ili donjem delu leđa. Analgetska svojstva gaveza postoje zahvaljujući ruzmarinskoj kiselini. Razna klinička ispitivanja pokazala su da je gavez prilično efektan za lečenje istegnuća i bolova u mišićima.

Bori se protiv upale

Osobe koje pate od osteoartritisa, gihta, artritisa ili neke druge vrste upalnog poremećaja, mogu imati veliku korist od korišćenja gaveza. Ova lekovita biljka gavez između ostalog, sadrži tanine i saponine, antiupalna jedinjenja koja aktivno rade na smanjenju upalnih procesa u organizmu. Kao što je već rečeno, gavez ima jedinstvenu sposobnost da ublaži bol, zaceli kosti i zatvori manje rane. Sve ovo je zapravo, povezano sa upalom, što čini gavez biljka snažnim biljnim lekom koji se može naneti lokalno tako da spreči ili leči neki od ovih poremećaja.

Ispitivanje iz 2011. Godine pokazalo je da biljka gavez može poboljšati mobilitet, ublažiti ukočenost i poboljšati psihičke funkcije kod pacijenata sa artritisom. Naučnici su pokazali da se sve ove dobrobiti mogu ostvariti kroz samo nekoliko sati od primene gaveza.

Leči razne respiratorne probleme

Gavez biljka može biti dobar dekogenstant kada se udahne ili namaže na grudi, što znači da će vam biti lakše da se rešite sluzi u plućima, bronhijama ili trahejama. Dakle, biljka gavez se može koristiti za otčepljenje sinusa i disajnih puteva. Sluz koju ima gavez može biti korisna za umirenje pluća i sluzne membrane, što znači da će biti od pomoći ako vas boli grlo. U isto vreme, pomaže vam da se rešite kašlja i prehlade.

Nuspojave biljke gavez

U raznim zemljama kao što su Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Sjedinjenje Američke Države i Australija, zabranjena je prodaja i distribucija gaveza i proizvoda koji sadrže ovu lekovitu biljku. Gavez sadrži štetne alkaloide pirolizidina, koji oštećuju jetru kada se uzimaju oralnim putem.

  • Dojilje i trudnice ne bi smele da koriste gavez.
  • Ova lekovita biljka treba da se nanosi samo lokalno.
  • Gavez se ne sme uzimati sa lekovima koji oštećuju jetru.

Pre korišćenja gaveza iz bilo kog razloga, posavetujte se sa lekarom.

Zaključak

Sve ove dobrobiti koje smo opisali govore da je gavez snažan prirodan lek. Ali, zbog nuspojava o kojima je bilo reči, važno je znati da se ne sme uzimati oralnim putem. Pre nanošenja gaveza, uradite malo test na nadlanici kako biste bili sigurni da niste alergični.

loading...
adminBiljeLekovita svojstva biljke gavez Danas ćemo vam predstaviti sva lekovita svojstva biljke gavez (Symphytum officinale). Ovo je višegodišnja lekovita biljka koja je poreklom iz Azije i Evrope i pripada porodici borača. U pripremi masti i tinktura, koriste se i koren i listovi biljke gaveza. Dokazana lekovita svojstva biljke gavez Prema velikom broju naučnih...