varijacije u pubertetuFiziološke varijacije u pubertetu
U pubertetu, kao i u rastenju i razvoju uopšte, javljaju se izvesne varijacije u odnosu na prosečno rastenje i razvoj, koji su uslovljeni pojavom novih funkcija odnosno lučenjem novih hormona ili povećanim lučenjem već postojećih, kao i povećanom osetljivošću pojedinih organa na dejstvo ovih hormona. To su veoma složeni međusobni uticaji, čije bolje razumevanje zahteva veće poznavanje medicine. Međutim, to nije neophodno. Dovoljno je znati da su hormonske funkcije u velikoj međusobnoj zavisnosti i da su sve one usklađene kao dobro uvežban orkestar kojim rukovode jedna vrlo važna žlezda sa unutrašnjim lučenjem — hipofiza, i hipotalamus, kao centar neurovegetativnog sistema.

Ako se ovo zna, onda nije teško da se shvati da stvaranje novog hormona, odnosno njegovo lučenje ili pojačano lučenje već postojećih hormona u jednom trenutku remeti ovaj sklad u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem. To se odmah odražava i na rad onih organa i sistema kojima upravlja taj hormon ili nastaje izvestan manji ili veći poremećaj u funkcionisanju celog hormonskog sistema. To su uglavnom prolazne pojave, jer organizam nastoji da poremećene funkcije uskladi i obezbedi njihovo harmonično funkoionisanje.

Nervni sistem i hormonske funkcije, odnosno lučenje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, veoma su osetljlvi mehanizmi kojima je poverena vrlo odgovorna funkcija da se brinu o stabilnosti organizma i da ga štite od svih naglih promena, jer one više ili manje negativno utiču na rad i sposobnost. Zato pojava novih funkcija (razvoj polnih organa i njihovih funkcija) u pubertetu remeti uobičajeni sklad, pa su zato u pubertetu i češće varijacije u razvoju. Pored toga, ovakvo stanje nervnog sistema i hormonskih funkcija izaziva i povećanu osetljivost izvesnih organa na dejstvo hormona, što se ispoljava pojavom pojedinih obeležja puberteta pre drugih. To je relativno česta pojava, koja je vremenski ograničena, pa je u medicini označena kao prirodna, fiziološka varijacija u razvoju.

Iako su ove pojave normalni deo razvoja, s obzirom na njihovu pojavu kao pojedinačnih obeležja puberteta, kao i to da se javljaju kod sve dece, potrebno ih je dobro poznavati, kako se ne bi nepotrebno unosila zabuna i onako vrlo labilna ličnost pubescenta opterećivala i ovim problemima. Zato ove pojave treba da poznaju pubescenti i njihovi roditelji, jer nezavisno od toga ko ih je od njih zapazio i kod koga su pobudile sumnju u pravilnost razvoja, one će uvek ugroziti dete u pubertetu, jer je on taj koji je neposredno pogođen.
Iz ovih razloga, fiziološke varijacije koje se javljaju u razvoju pojedinih funkcija ili organa, imaju veliki psihički utkaj na pubescenta, naročito ako se pogrešno interpretiraju, pa je zato neophodno dobro ih poznavati, a ako postoji sumnja da su to znaci poremećaja u razvoju, onda je bolje potražiti savet lekara, jer je to jedini pravilan način da se mladi oslobode straha i nepotrebnog nagađanja.

Prerana pojava dlakavosti na stidnoj regiji je jedna od ovih pojava. Javlja se relativno retko, i to pretežno kod devojčica. Dlačice na stidnoj regiji se javljaju još oko 9. ili 10. godine, i to je jedini znak.Pojava dlačica na stidnoj regiji je posledica ranijeg lučenja hormona nadbubrežnih žlezda (androgena) pod čijim dejstvom nastaje dlakavost na stidnoj regiji i u pazuhama. To nije poremećaj u polnom sazrevanju i razvoju već samo fiziološka varijacija, jer je to jedini znak puberteta, dok će se ostali znaci javiti kao i obično.
U ovom slučaju nije potrebna nikakva intervencija, već samo malo strpljenja i saznanje da će razvoj biti normalan.

Pubertetska ginekomastija označava razvoj grudnih žlezda kod dečaka u pubertetu. Skoro kod polovine njih u pubertetu javlja se nabreklost dojki,pigmentovanog kruga oko bradavica, koji postaje bolan na pritisak. Inače, ako se ne dira, ne pričinjava nikakve tegobe.

Kod manjeg broja dečaka u pubertetu se javlja upadljivo bujanje grudi, najčešće samo sa jedne, i to leve strane. Grudi mogu da narastu i do veličine mandarine, a retko su i veće. I to je prolazna pojava koja traje od 6 do 12 meseci i spontano prolazi. Ako su grudi velike ili se ne smanje do završetka puberteta, a dalji razvoj je normalan, onda je potrebno, iz estetskih razloga, kao i zbog psihičke opterećenosti, izvršiti plastičnu operaciju.

Izvesnu nedoumicu kod razvoja grudi u dečaka predstavljaju povećane grudi u gojazne dece. U ovom slučaju povećane grudi su posledica gojaznosti, a ne razvoja grudi u sklopu razvoja polnih funkcija u pubertetu.

Rast grudi kod dečaka u pubertetu može biti i jedan od znakova poremećenog razvoja, ali u tom slučaju postoje i drugi znaci, koji ukazuju da postoje izvesne promene u razvoju.
U slučajevima znatnog odstupanja u rastu i razvoju u pubertetu, kao i u razvoju polnih organa, nije uvek lako laiku da se snađe, pa je zato poželjno da se u takvim slučajevima potraži savet lekara, jer je nekad potrebno izvršiti i dopunska ispitivanja kako bi se postavila tačna dijagnoza.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/varijacije-u-pubertetu.gifhttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/varijacije-u-pubertetu-203x300.gifadminseks i ljubavpubertetFiziološke varijacije u pubertetu U pubertetu, kao i u rastenju i razvoju uopšte, javljaju se izvesne varijacije u odnosu na prosečno rastenje i razvoj, koji su uslovljeni pojavom novih funkcija odnosno lučenjem novih hormona ili povećanim lučenjem već postojećih, kao i povećanom osetljivošću pojedinih organa na dejstvo ovih hormona. To...