pubertet devojcicaFizički razvoj devojčica u pubertetu

U pubertetu kod devojčica najpre u hipofizi nastaje lučenje hormona pod čijim uticajem počinje funkcija jajnika. Hipofiza je mala žlezda sa unutrašnjim lučenjem, koja se nalazi na bazi međumozga. U prednjem režnju hipofize stvara se hormon rastenja, pod čijim uticajem nastaje naglo rastenje u visinu, što iznosi 5 do 10 cm godišnje. Rastenje u visinu ne prati podjednako brz razvoj mišića, pa se menja celokupan izgled. Pubesoent se naglo izdužuje, pokreti su neujednačeni, nedovoljno precizni, pa izgleda nespretan. Ima utisak da su mu ruke i noge duže nego što treba. Lako se zamara. Nastaje izrazit porast brade i nosa, što pubescentu daje poseban izgled.
Povećava se obim glave za 3—4 cm, a mozak dostiže težinu od 1.500 g. Uvećava se kapacitet pluća, dok se srce uvećava za 2—3 puta. Uvećava se takođe i mišićna masa, tako da na kraju puberteta čini 40% telesne težine.

Naglo rastenje menja postojeće proporcije, što utiče na rad nervnog sistema. Javljaju se glavobolje, nesvestice, pubescent se lako uzbudi i lako pocrveni,
Razvoj polnih organa i njihovih litnkcija u pubertetu remeti uobičajeni sklad, te su zato u pubertetu i sreću varijacije u razvoju što su sve prolazne pojave. Nastaje pojačano znojenje i lučenje lojnih žlezda, pa se u koži stvaraju komedoni, lako nastaju kožne infekcije i javljaju se bubuljice.

U hipofizi se pored hormona rastenja stvaraju hormoni koji utiču na rad drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Tako: dolazi do pojačanog lučenja štitaste žlezde i kore nadbubrežne žlezde.

Pod uticajem hormona hipofize počinje funkcija jajnika i stvaranje polnih hormona. Pojavljuju se dlačice na stidnim predelima i ispod pazuha, razvijaju se spoljni unutrašnji polni organi.

Kod devojčica počinje rast grudi, i to obično najpre sa leve strane. U početku to je samo tvrdina oko bradavice, koja kod stiskanja boli. Ona se i dalje uvećava, pre nego što počnu promene sa druge strane, tako da u početku postoji nejednak razvoj grudi.

Nekad rast grudi može nastati vrlo rano još u 9. godini. I to je normalno, jer su kod nekih devojčica mlečne žlezde osetljive i na male količine polnih hormona, tako da rano počinju da rastu.
Nekad tek započet rast grudi može nestati ako se rano pojavilo, pa da se ponovo javi sa ostalim znacima polnog razvoja, a u izvesnim slučajevima ostaje tako do pojave drugih znakova polnog razvoja kada se i razvoj grudi nastavlja. To su sve varijacije normalnog razvoja.

Kad su polni organi dovoljno razvijeni,počinje i prvi menstrualni ciklus.Pojava prve menstruacije označava početak funkcije polnih organa.
Iako su pojava puberteta i razvoj u pubertetu strogo individualni, postoje izvesne zakonitosti. Tako devojčice kod kojih pubertet nastaje ranije brže se razvijaju, ali se kod njih i brže završava razvoj i rast, dok devojčice koje se sporije razvijaju u pubertetu dostižu veću visinu.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet-devojcica.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet-devojcica-300x300.jpgadminseks i ljubavpubertetFizički razvoj devojčica u pubertetu U pubertetu kod devojčica najpre u hipofizi nastaje lučenje hormona pod čijim uticajem počinje funkcija jajnika. Hipofiza je mala žlezda sa unutrašnjim lučenjem, koja se nalazi na bazi međumozga. U prednjem režnju hipofize stvara se hormon rastenja, pod čijim uticajem nastaje naglo rastenje u visinu,...