fizicki razvoj decaka u pubertetuFizički razvoj dečaka u pubertetu
Pubertet kod dečaka počinje nešto kasnije nego kod devojčica. Pubertet kod dečaka traje od 12. do 14. godine, zato su devojčice iste dobi u pubertetu razvijenije i zrelije od dečaka.

Opšti telesni razvoj je jednak za dečaka kao i za devojčice. I kod dečaka pubertet počinje pojavom dlačica na stidnim predelima i ispod pazuha. Razvoj kostura i mišića kao i drugih organa je isti, ali kod dečaka nastaje razvoj grkljana, pa glas postaje dublji i grub —nastaje promena glasa.

Polni organi se razvijaju pod uticajem hormona nadbubrežnih žlezda. Kad se polni organi dovoljno razviju, hipofiza svojim hormonima aktivira semenike u kojima počinje stvaranje spermatozoida i lučenje muškog polnog hormona — testosterona. Stvaranje spermatozoida je neprekidan proces, pa nastaje njihovo izbacivanje, tj. prvo noćno pražnjenje ili polucija.

Šta je to polucija
Prva polucija označava početak funkcije polnih organa u dečaka, što označava kraj puberteta.
Polucija je spontano izbacivanje semena u snu i nije redovna pojava kao menstruacija u devojčica, tako da je teško tačno odrediti kada se završava pubertet kod dečaka. U početku polucije nisu praćene erotskim snovima, tako da se dečak iznenadi kada ujutru vidi uprljano rublje. Ako ne zna šta je posredi, često se uplaši.
Kasnije, polucije su obično praćene erotskim snovima i zadovoljstvom, pa se obično probudi. Učestalost polucija je vezana za emotivno stanje dečaka i nije u vezi sa količinom stvorenog semena, tako da učestale polucije ukazuju na seksualnu preokupaciju dečaka, koje on iživljava kroz polucije.

Polucije nisu škodljive za zdravlje, ali su znak da dečak svoje seksualne težnje ne može da zadovolji u odnosima sa suprotnim polom u stvarnom kontaktu, pa to postiže kroz snove u kojima doživljava zadovoljenje i poluciju. To je dopušteno, ali je bolje ako se pubescent usmeri na sportske aktivnosti ili druge oblike aktivnosti u kojima se mlado biće može istaći, tako da svoje odnose sa osobama suprotnog pola doživljava na prirodan i neusiljen način, što će mu kasnije olakšati kontakte sa osobama suprotnog pola.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/fizicki-razvoj-decaka-u-pubertetu.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/fizicki-razvoj-decaka-u-pubertetu-300x300.jpgadminseks i ljubavpubertetFizički razvoj dečaka u pubertetu Pubertet kod dečaka počinje nešto kasnije nego kod devojčica. Pubertet kod dečaka traje od 12. do 14. godine, zato su devojčice iste dobi u pubertetu razvijenije i zrelije od dečaka. Opšti telesni razvoj je jednak za dečaka kao i za devojčice. I kod dečaka pubertet počinje...