feng shui uredjenje kupatilaPo savremenoj teoriji feng šuija, kupatilo je najviše jin od svih prostorija. Glavni razlog je obilje vode: toalet, umivaonik, kada. Materijali koji se najviše koriste u kupatilu, porcelan i pločice, takođe povećavaju jin energiju.

Stoga su za kupatilo pogodni detalji kao što su sveće, čupavi peškiri i tkane prostirke, koji će pomoći uravnoteženje energije u kupatilu. Zanimljivo je da u feng šui teoriji voda predstavlja novac, što znači da će stanje u ovoj prostoriji uticati na bogatstvo ukućana. Da bi se blagotvorni či podstakao na ulazak u kupatilo, prostorija treba da bude što svetlija i provetrenija, i svakako uvek besprekorno čista.

U zapadnoj kulturi toalet ima više negativnih konotacija od bilo kog drugog dela kupatila; Kinezi veruju da toaletna šolja čak proizvodi negativnu energiju, pa zato mnogi majstori feng šuija preporučuju da toalet stalno bude poklopljen. Tvrdi se da to sprečava negativni či da usisa pozitivni či iz svih ostalih prostorija.
Majstori feng šuija imaju stroga pravila o položaju kupatila unutar stana ili kuće. Prvo, kupatilo ne treba da se vidi s ulaznih vrata. Pozitivna energija koja ulazi kroz ta vrata biće odvučena u kanalizaciju i nestaće. Ako se kupatilo vidi s ulaza u stan ili kuću, postarajte se da vrata kupatila stalno budu zatvorena, a ako je moguće razmotrite i premeštanje vrata kupatila na manje upadljivo mesto.
Osim toga, vrata kupatila ne treba da stoje naspram vrata spavaće sobe, inače će negativna energija kupatila moći da bez prepreka teče u spavaću sobu. U takvim situacijama, feng šui po pravilu preporučuje pomeranje jednih vrata. Ako živite u iznajmljenom stanu ili kući pa ne možete da ih prepravljate, držite oboja vrata zatvorena.

Još jedna negativna situacija u odnosu kupatila i spavaće sobe: uzglavlje kreveta postavljeno uza zid sa čije se druge strane nalazi toaletna šolja. Negativna energija toaleta može da poremeti san – ako ništa drugo, buka prilikom povlačenja vode usred noći svakako će smetati spavaču.

Šta izbegavati u kupatilu
-Držite poklopac toaletne šolje uvek zatvoren, kako ne bi isisala či iz vašeg doma.
-Ne postavljajte uzglavlje kreveta uz isti zid gde se nalazi toaletna šolja. Premestite krevet ili toaletnu šolju na drugo mesto. Pošto je mnogo jednostavnije premestiti krevet, prvo razmislite o takvom rešenju.
-Vrata kupatila i spavaće sobe ne treba da gledaju jedna u druga. Ako je to slučaj, razmislite o premeštanju jednih vrata, ili ih oboje držite zatvorena.
-Mada je postalo moderno da kupatilo bude povezano sa spavaćom sobom, to je po feng šuiju nepoželjno i treba izbegavati.

Izbor opreme za kupatilo i feng shui
Glavni ciljevi u kupatilu su održavanje čiste i suve atmosfere, kao i sprečavanje či energije da postane ustajala u vlažnim uslovima.
Osvetljenje: prirodno svetio je najbolje. Osunčana prostorija stvara živahnu, suvu atmosferu, a sunčeva svetlost unosi či energiju u prostoriju i podstiče njen tok. Ako je prirodno svetio ograničeno, neka prostorija bude dobro osvetljena, naročito po uglovima. Jarka svetlost podstiče či energiju.
Svež vazduh: dobra ventilacija umanjuje vlažnost i pomaže sprečavanje ustajalosti. Otvorite prozor i dobro provetrite kupatilo svakog dana. Ovo je bolje od korišćenja električnih ventilatora.
Prozori: trakaste zavese ili venecijaneri predstavljaju dobar kompromis između potrebe za privatnošću i potrebe za svetlošću. Izbegavajte debele zavese. Neka zavese i roletne što češće budu otvorene.
Biljke: mnogo lisnatih biljaka uneće u prostoriju svežinu i život, a umanjiće opasnost od ustajale čt energije po uglovima. Biljke takođe pomažu upijajući višak vlažnosti u kupatilu, a upravo zato dobro uspevaju u ovoj prostoriji.
Nameštaj:svedite nameštaj na minimum. Previše predmeta u kupatilu stvara vlažnu, ustajalu atmosferu. Naročito izbegavajte previše tkanine. Površine treba da budu lake za održavanje i sušenje. Tvrde, sjajne površine kao hrom, keramičke pločice, uglačani mermer i staklo su više jang i podstiču tok či energije, što sprečava ustajalost.
Ogledala: ogledala ubrzavaju tok či energije, što je pozitivna odlika u kupatilu gde želite da izbegnete ustajalost. Pošto su kupatila često mala, ogledala mogu pružiti i privid prostora. Pazite da ogledala ne budu nasuprot jedno drugom.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/feng-shui-uredjenje-kupatila.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/feng-shui-uredjenje-kupatila-300x266.jpgadminenterijerPo savremenoj teoriji feng šuija, kupatilo je najviše jin od svih prostorija. Glavni razlog je obilje vode: toalet, umivaonik, kada. Materijali koji se najviše koriste u kupatilu, porcelan i pločice, takođe povećavaju jin energiju. Stoga su za kupatilo pogodni detalji kao što su sveće, čupavi peškiri i tkane prostirke,...