feng shui upotreba ogledalaOgledala su u feng šuiju veoma važna. Ona ubrzavaju i preusmeravaju tok či energije. Tvrda, ravna, sjajna površina pomaže brže kretanje či energije, a odražavanje svetlosti skreće či u drugim pravcima. Dejstvo je slično načinu na koji preusmeravaju svetlosne zrake.

Ogledala se zato mogu koristiti za usmeravanje svetlosti i či energije u onaj deo kuće ili stana gde je či ustajao. Takođe mogu da odbijaju energiju iz prostora u kome postoji višak či energije, kao i da odbijaju prebrzi, nepovoljan ili negativan či.

Ogledala su u tom pogledu najefikasnija, ali bilo šta sa sjajnom površinom može slično da utiče na tok či energije. Tu spadaju sjajni zvekiri, kvake i ručke, poštanski sandučići, ukrasi, zastakljene slike, uglancane metalne posude i držači za svetiljke. Ravni predmeti, kao što je staklo na uramljenoj slici, deluju kao ravna ogledala, a obli predmeti, kao zvekiri, deluju kao konveksna ogledala. Što je površina sjajnija, jače će delovati na či energiju. Mogu se koristiti kao ogledalo, ali korisne su i u mračnim prostorima, kao što su uglovi, gde podstiču kretanje či energije.

Po feng shuiju da bi negativni či s oštrog ugla ili prometnog puta odbili dalje od svog doma, blistavi detalji na vratima su praktičniji nego ogledala.

Feng shui oblik ogledala
U feng šuiju se koriste dva tipa ogledala: ravna i konveksna (ispupčena). Ravna ogledala skreću či energiju u određenom pravcu, dok je konveksna ogledala rasipaju u više različitih pravaca. Konveksna ogledala su obično okrugla, ali ravna ogledala postoje u mnogo oblika kao što su pravougaona, kvadratna, okrugla, ovalna, osmougaona i nepravilna.
Osmougaona ogledala su u feng šuiju naročito značajna, jer je osam stranica u skladu s osam strana sveta, ali i drugi oblici su takođe korisni, a materijal i boja okvira za ogledalo takođe imaju uticaja na okolni či.

Kružna i ovalna ogledala se povezuju s či energijom metala, ali krugovi su više jang i pomažu zadržavanje čija, dok su ovali više jin i stoga rasipaju či. Visoki, uzani pravougaoni oblici podstiču či energiju drveta koja se kreće naviše. Niski, široki pravougaonici su povezani s energijom zemlje i stvaraju stabilniju, smireniju atmosferu u prostoriji. Kao i krugovi, kvadrati su kompaktan oblik i imaju uticaj zadržavanja či energije.

Feng shui korišćenje ogledala
Ogledala su deo mnogih feng šui lekova. Ako se pažljivo postave, mogu pomoći či energiji da se skladnije kreće kroz dom, čime se prevazilaze problemi kao što su dugi i uzani hodnici, male ili sobe “na lakat” ili stepeništa naspram ulaznih vrata.

Hodnici. Rasporedite ogledala s obe strane uzanog hodnika kako bi či energija skretala tamo-amo i usporila tok. Hodnik će tako izgledati i širi. U mračnom, krivudavom hodniku postavite konveksno ogledalo na krivini, tak da vidite iza nje. Ako odražava dnevnu svetlost, utoliko bolje; ogledalo takode pomaže i čiju da teče oko krivine.

Sobe na lakat. Uzmite veliko ogledalo kako biste stvorili utisak da se soba proteže i u udubljenje. Okačite ga tako da odražava postojeći prostor u udubljenje. To će takode i podstaći či da teče preko sobe, a zid s ogledalom će izgledati udaljeniji. Da bi dobro delovalo, ogledalo mora da bude veliko – najbolje je da zauzima čitav zid.

Male sobe. Veliko ravno ogledalo može da učini uzanu sobu naizgled širom. Takode će usmeriti či energiju preko sobe, pa će i time delovati šire.

Ulazni hodnici. Kada se stepenište nalazi tačno ispred ulaznih vrata, postavite konveksno ogledalo tako da odražava či energiju nazad u kuću. Postavite veliko ravno ogledalo kraj ulaznih vrata kako biste
videli oko vrata kada ih otvorite.

Kod postavljanja ogledala obratite pažnju na sledeće:
Spojevi. Prikrijte spojeve između spojenih ogledala trakom, drvenom letvicom ili biljkom. Spojevi izobličuju odraz, što po feng shuiju ometa prirodan tok čija i može da oteža opuštanje. Izbegavajte pločice od ogledala – razbijeni odrazi stvaraju haotični či.

Veličina. Ogledala treba da budu dovoljno velika da u njima vidite celu svoju glavu ili, u slučaju dugačkih ogledala, celo telo. Okačite ih tako da vam odraz “ne odseče” vrh glave.

Spavaća soba. Izbegavajte spavanje pred ogledalom. Tokom spavanja izdišemo neželjene misli i osećanja preko čija koji napušta telo. Ogledalo bi odražavalo deo tog nepovoljnog čija nazad na vas.

Položaj. Ne kačite ogledala jedno naspram drugog, jer će se či energija kretati tamo-amo i neće otići dalje.

Prozori.Izbegavajte postavljanje ogledala na okvir prozora: to ometa tok čija kroz prozor. Ne postavljajte ogledala ni preko puta prozora niti vrata, jer će odbijati či energiju koja ulazi u sobu.

Nega. Pazite da ogledala budu čista. Ako se ogledalo razbije ili ošteti, smesta ga zamenite.

Feng shui i ogledala u spavaćoj sobi
U zapadnjačkim spavaćim sobama ogledala su uobičajena. Većina toaletnih stočića i plakara ima ugrađeno ogledalo, a obično postoji i visoko ogledalo na unutrašnjoj strani vrata ili negde drugde kako bi čovek mogao da proveri izgled pre nego što izađe iz kuće.
Upotreba ogledala je diskutabilna: mada stručnjaci za feng šui nisu jednoglasni oko njihove snage, mnogi ih smatraju nepovoljnim. Neki stručnjaci smatraju da je ogledalo prihvatljivo u dečjoj sobi, ali svi se slažu da ih treba izbegavati u bračnoj spavaćoj sobi. Za ogledala se kaže da odražavaju agresivnu energiju u spavaću sobu, narušavajući sklad između osoba koje u njoj spavaju; takođe izazivaju i lošu sreću u ljubavi za osobu koja nije u braku. Naročito je loše ogledalo okrenuto ka krevetu; po pravilu ne biste smeli da iz kreveta vidite svoj odraz.
Nikada nemojte postaviti veliko ogledalo da gleda prema krevetu. Njegova agresivna energija će uticati na dobrobit vlasnika i kvariće mu ljubavni život.
Srećom, ne morate pobacati sva svoja ogledala. Visoka ogledala sklonite na unutrašnju stranu vrata plakara (tako da se mogu zatvoriti kada nisu potrebna . a ostala ogledala u spavaćoj sobi neka budu mala. U feng šuiju snaga nekog predmeta direktno zavisi od njegove veličine; tako malo ogledalo ima manje negativne moći od velikog.

Parovi koji vole da koriste ogledala tokom vođenja ljubavi najbolje da odvoje posebna “sobu za zabavu” za ovu aktivnost, ili neka pokriru ogledala zavesama ili tkaninom kada nisu u upotrebL
Toaletni sto s ogledalom ne treba da bude okrenut ka krevetu. Ako imate toaletni sto s ogledalom kojeg želite da držite u spavaćoj sobi, pokušajte da sa postavite tako da ogledalo gleda od kreveta.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/feng-shui-upotreba-ogledala.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/feng-shui-upotreba-ogledala-300x300.jpgadminenterijerOgledala su u feng šuiju veoma važna. Ona ubrzavaju i preusmeravaju tok či energije. Tvrda, ravna, sjajna površina pomaže brže kretanje či energije, a odražavanje svetlosti skreće či u drugim pravcima. Dejstvo je slično načinu na koji preusmeravaju svetlosne zrake. Ogledala se zato mogu koristiti za usmeravanje svetlosti i...