Esencijalno ulje tamjana ima divnu drvenastu, začinsku i voćnu aromu. Ulje tamjana je veoma zdravo i koristi se kako u kozmetičke svrhe, tako i u aromaterapiji i kao prirodni lek.

Esencijalno ulje tamjana se dobija iz smole drveta tamjana (Boswellia sacra), koje raste uglavnom u Somaliji, Jemenu, Omanu i Etiopiji. Nekoliko dana nakon vađenja smole iz kore drveta, ona se steže i počinje da formira kapi.

Kvalitetan tamjan je čiste srebrnaste boje, sa prelivima zelene. Tamjan žućkaste ili smeđe boje je slabijeg kvaliteta.

Svi hrišćani odlično znaju šta je tamjan i ovo je bio značajan trgovinski resurs na Arabijskom poluostrvu i u severnoj Africi. Danas se ulje tamjana koristi za ublažavanje stresa, anksioznosti, upale i bolova, kao i za jačanje imuniteta i lečenje karcinoma.

ulje od tamjana

Sada da vidimo konkretnije za šta se sve može koristiti ulje tamjana.


Za šta je sve zdravo esencijalno ulje tamjana?

  1. Jača imuni sistem i leči rak bešike

Ulje tamjana može ojačati imuni sistem i uništiti ćelije raka bešike. Jedna studija objavljena 2009. godine u britanskom časopisu Komplementarna i alternativna medicina je došla do zaključka da ulje tamjana uspešno uništava ćelije raka bešike i da pritom ne uništava niti oštećuje zdravo tkivo.  Druga studija iz 2014. godine je pokazala da ulje tamjana dovodi do apoptoze (ćelijske smrti) ćelija raka bešike.

Još neka ispitivanja su pokazala da ovo ulje ima antiinflamatorna svojstva i da deluje kao imunomodulator, što je veoma korisno za lečenje autoimunih bolesti.

Ulje tamjana deluje kao antiseptik, ekspektorant i dekongestant povrh toga što jača imuni sistem. U Indiji se ovo ulje koristi za “podmlađivanje” jer čisti pluća i tako ubrzava oporavak od bolesti koje dovode do pojave šlajma.


  1. Poboljšava zdravlje zuba i desni

Pošto je ulje tamjana dobar antiseptik, ono uspešno sprečava pojavu gingivitisa, karijesa, neprijatnog zadaha iz usta, afti u ustima, bolova u zubima i oralnih infekcija.

Ovo ulje je bezbedno za upotrebu, tako da se može koristiti za lečenje upale izazvane plakom i karijesom.


  1. Poboljšava varenje i ima antiinflamatorna svojstva

Ulje tamjana se može koristiti za detoksikaciju, ublažavanje grčeva u stomaku, ublažavanje mučnine i nadutosti, kao i predmenstrualnih bolova.

Esencijalno ulje tamjana je korisno i za lečenje čireva i sprečava dijareju. Smatra se da je odlično i za ublažavanje simptoma ulceroznog kolitisa, jedne od upalnih bolesti creva koje izazivaju pojavu čira i krvarenja u crevima.

Pošto ovo ulje ima antiinflamatorna svojstva, ono ublažava simptome upalnih oboljenja, ne samo ulceroznog kolitisa, već i reumatskog artritisa, Kronove bolesti i astme.

Ovo je jedno od najboljih esencijalnih ulja za lečenje bolova, upale i alergija.


  1. Ublažava stres

Ulje tamjana se može koristiti za ublažavanja stresa i anksioznosti. Dokazano je da udisanje arome ovog ulja rešava problem depresije i anksioznosti.Ono pomaže organizmu da se lakše izbori sa stresom jer usporava rad srca i snižava krvni pritisak.

Za razliku od većine lekova koji se dobijaju na recept, ulje tamjana je potpuno bezbedno za upotrebu i ne izaziva nikakva neželjena dejstva.


  1. Zdravlje kože i sprečavanje pojave znakova starenja

Ulje tamjana je zdravo i za kožu. Tamjan omekšava i umiruje kožu, tonira je i daje joj veću elastičnost. Pošto ima antiseptička svojstva, ono uspešno uništava bakterije na koži koje mogu izazvati akne i istovremeno zateže kožu, te tako sprečava pojavu znakova starenja.

Ulje tamjana se može koristiti i za ublažavanje pojave ožiljaka od akni, sprečavanja pojave strija u trudnoći i za umirivanje suve i upaljene kože.Ovo ulje je jedno od najboljih esencijalnih ulja za lečenje ekcema, ublažavanje ožiljaka, uklanjanje akni i smanjivanje vidljivosti bora.


  1. Prirodan lek za bolji san

Ulje tamjana je sjajan prirodan način da lakše zaspite i da dublje i kvalitetnije spavate.

Mnogi lekovi za spavanje sadrže štetne hemikalije, izazivaju zavisnost i imaju mnoštvo nuspojava. Ulje tamjana ublažava anksioznost i stres, što vam može pomoći da bolje spavate.

Njegov umirujući miris će vam olakšati padanje u san.


Upotreba

Kako koristiti esencijalno ulje tamjana?

Pošto deluje kao prirodan antiseptik, ulje tamjana možete koristiti i za čišćenje kuće. Ubacite par kapi ovog ulja u bočicu za sprej, izmešajte sa vodom i isprskajte time radnu površinu u kuhinji kako biste uništili bakterije.

Isto tako možete uništiti i bakterije koje se množe u proizvodima za negu lica i tela. Ubacite nekoliko kapi ovog ulja u toplu kupku ako želite da umanjite stres i da lakše zaspite.

Topla kupka sa esencijalnim uljem tamjana će vam ublažiti upalu i bolove u zglobovima i umiriti kožu.

Ako nemate vremena za kupku, umasirajte u bolne mišiće mešavinu kokosovog ulja i ulja tamjana.

Ako želite da koristite ovo ulje za ublažavanje ožiljaka i brže zarastanje rana, samo nakapajte nekoliko kapi u svoj omiljeni losion koji ćete potom namazati na kožu.

Ako želite da lakše zaspite, pred spavanje možete pomirisati ovo ulje ili ga ubaciti u ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi.


Ulje tamjana – neželjena dejstva

U veoma retkim slučajevima, ulje tamjana može izazvati osip na koži, loše varenje, bol u stomaku, mučninu i pojačanu kiselinu u želucu.

Pošto deluje i kao antikoagulans, ne preporučuje se osobama koje već piju neke antikoagulanse jer može doći do težeg krvarenja.

Ulje tamjana može stimulisati menstruaciju, tako da se nikako ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Ako želite da koristite ovo ulje za lečenje deteta mlađeg od šest godina, prvo se konsultujte sa pedijatrom.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/ulje-od-tamjana.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/ulje-od-tamjana-150x150.jpgadminNega i lepotaEsencijalno ulje tamjana ima divnu drvenastu, začinsku i voćnu aromu. Ulje tamjana je veoma zdravo i koristi se kako u kozmetičke svrhe, tako i u aromaterapiji i kao prirodni lek. Esencijalno ulje tamjana se dobija iz smole drveta tamjana (Boswellia sacra), koje raste uglavnom u Somaliji, Jemenu, Omanu i Etiopiji....