Engleski buldog2Engleski buldozi su važili za najljupkije naborane pse pre nego što su šar pejevi postali popularniji. Ipak, ljupkost nije jedina osobina koja krasi ovu rasu pasa. Ako želite vernog psa koji će u jednom momentu biti ozbiljan da bi sledećeg postao potpuno vragolast, engleski buldog je prava stvar za Vas.

ENGLESKI BULDOG KARAKTERISTIKE

Buldozi su prepoznatljivi po naboranoj koži, a zbog toga su i toliko omiljeni. Da vidimo šta još ove pse čini različitim od ostalih rasa.

Izgled

Engleski buldog je srednje veličine u odnosu na ostale rase pasa i prilično je težak i mišićav za svoju veličinu. Imaju veliku, naboranu glavu sa veoma kratkom njuškom i snažnom donjom vilicom. Koža im je najnaboranija u predelu vrata.

Grudi engleskog buldoga su široke i sužavaju se ka zadnjem delu. Noge su im kratke i jakih kostiju, što im daje pravougan izgled gledano iz profila. Imaju kratke repove ili samo patrljke.

Engleski buldog veličina

Mužjaci ove rase su obično teški oko 25 kg, dok su ženke neznatno lakše. Kada ih uporedite, ženke izgledaju nešto manje, jer kod njih karakteristike izgleda ove rase nisu toliko izražene kao kod mužjaka. Bez obzira na to da li je mužjak ili ženka, nijedan deo tela mu neće biti u proporciji sa ostatkom tela, ali uzevši sve u obzir, ipak deluju skladno.

Dlaka

Dlaka engleskog buldoga je kratka, meka i sjajna i nigde na telu se ne kovrdža.

Engleski buldog boje

Engleski buldozi imaju nekoliko prepoznatljivih boja dlake i crveno-tigrasta (tamno narandžasta) je najuobičajenija. Druge koje se javljaju:

– Druge nijanse tigraste

– Čisto bela

– Čisto crvena

– Svetlije ili tamnije smeđa

– Šarena

Karakter

Kada upoznate ovog psa, oduševiće Vas njegova inteligencija. On je veoma druželjubiv pas koji voli da se zabavlja. Nije prgav i veoma je umiljat, posebno ako je ljubimac porodice koja ima decu i obožava da se igra sa njima.
Ovaj pas je i odličan čuvar, ali obično ne pokazuje znake agresije. Ipak, neki buldozi mogu biti agresivniji, čak i prema vlasnicima, ako nisu dresirani od malena.

Trening

Engleskom buldogu je potrebno relativno malo dresure kako bi njegove najbolje karakteristike došle do izražaja. Još dok je štene, učite ga da ne skače na ljude jer ume da bude prilično težak i teško ćete ga odvići od toga kada odraste.

Od osme nedelje ga navikavajte na povodac, jer ako kasnije počnete, biće previše velik i tvrdoglav i nećete moći da ga obuzdate. Olakšaćete mu disanje ako koristite neku vrstu pojasa umesto klasičnog povoca. Običan povodac će ga stezati i iritirati mu dušnik.

Potpunu dresuru je najbolje započeti između četvrtog i šestog mesecaa starosti. Ovo će mu pomoći da stekne navike koje želite i biće srećniji i poslušniji.

Vežbe

Engleski buldozi su manje aktivni od ostalih rasa pasa, ali jedna šetnja dnevno im svakako prija. Ne očekujte da jurite sa ovim psom i vodite ga u duge šetnje, jer retko trče.
Sve ovo ne znači da ovi psi nesu aktivni. Na kraju krajeva, ko još nije gledao snimke ovih pasa na skejtbordovima? Ipak, generalno su manje izdržljivi od drugih rasa.

Nega engleskog buldoga

Engleske buldoge ne morate često kupati niti češljati. Iščetkavanje mekom četkom dva do tri puta nedeljno je dovoljno da se otklone otpale dlake i da se dlaci vrati sjaj. Imajte na umu i ovo:

– Posebno obraćajte pažnju na naborane delove, jer se u njima mogu skupljati bakterije i gljivice. Koristite posebne maramice da brišete pregibe i predeo oko repa i šapa kako biste otklonili prljavštinu

– Pošto im uši padaju, čistite ih bar jednom nedeljno

– Secite im samo vrhove noktiju svake nedelje kako bi im šape ostale zdrave

– Perite im zube bar jednom nedeljno koristeći pribor za zube za pse

Bez obzira na zdravstvene rizike i fizička ograničenja, engleski buldozi su zabavni i ljupki ljubimci. Ako mislite da je ovo prava rasa za Vas, posetite nekog ko ima ovakvog psa i provedite neko vreme sa psom, bez obzira na to da li je štene ili odrastao, kako biste stekli sliku kakvi su ovo ljubimci. Tada odlučite da li želite takvu vrstu psa.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Engleski-buldog2.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Engleski-buldog2-300x271.jpgadminKućni ljubimciEngleski buldozi su važili za najljupkije naborane pse pre nego što su šar pejevi postali popularniji. Ipak, ljupkost nije jedina osobina koja krasi ovu rasu pasa. Ako želite vernog psa koji će u jednom momentu biti ozbiljan da bi sledećeg postao potpuno vragolast, engleski buldog je prava stvar za...