dukan dijetaDukan dijeta najbolje čuvana francuska tajna…
Ovo je najbolje čuvana francuska tajna i novi popularni trend u mršavljenju u čiju se efikasnost kunu milioni žena. U svetu dijeta i mršavljenja uvek ima novosti, a ova u poslednje vreme dobija na popularnosti. U njene rezultate uverilo se više od milion i po Francuskinja, a praktikuju je i supermodel Žizel Bundšen i pevačica Dženifer Lopez.

ŠTA JE DUKAN DIJETA?
Dr Pjer Dukan je poznati francuski nu-tricionista s više od 30 godina iskustva u proučavanju navika u ishrani i zdravog mršavljenja. On je osmislio ovu dijetu, poznatu i kao francuska dijeta ili pariška dijeta, koja daje neverovatno dobre rezultate. Prema dr Dukanu, debljinu uzrokuje nekoliko psiholoških faktora. On osporava pretpostavku da osobe s prekomernom težinom mogu da odole izazovima van zadatih obroka. Zaključci njegovih istraživanja su da su ljudima koji moraju da smršaju potrebni brzi i opipljivi rezultati koji će ih motivisati da nastave. Takođe im trebaju jasni ciljevi s unapred definisanim fazama.

Kako funkcioniše Dukan dijeta?
Po dijeti dr Dukana osoba može da jede koliko god želi i kad god želi. Dijeta je visokoproteinska i niskokalorična ,ovu teoriju je on bazirao na činjenici da ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi koji zatim drastično pada, a to izaziva glad, čežnju za hranom i naviku da se gricka ono što se prvo nađe pod rukom, a to su obično slatkiši. Proteini, s druge strane, smanjuju apetit, a telo koristi zalihe masnoća za energiju, što rezultira mršavljenjem.

POSTOJE ČETIRI FAZE DUKAN DIJETE
Onaj ko odluči da krene s ovom dijetom mora da prođe kroz četiri faze.

FAZA NAPADA

Ovo je najjednostavnija od svih faza, ako govorimo o tome šta se srme jesti (i nisu dozvoljena nikakva odstupanja!). Ona započinje ciklus mršavljenja i traje od 3 do maksimalnih 10 dana, zavisno od toga koliko kilograma želite da izgubite. U ovoj fazi dozvoljeni su samo proteini (koliko god i kad god želite) i to: nemasna govedina, teletina, zečje meso, piletina i ćuretina bez kože (znači ne smeju se jesti ostale vrste mesa kao svinjetina, jagnjetina, pačetina…). Meso se ne sme spremati na masnoći (ni ulje ni maslac)
samo “suv” tiganj, roštilj, kuvanje. Dozvoljeni su i nemasna šunka, goveđa, teleća ili pileća džigerica, sve vrste riba, školjke, tofu i soja, do 2 jaja dnevno (ako imate visok holesterol smete samo 3 ili 4 žumanca sedmično, ali belance možete jesti bez ograničenja).
U fazi napada smeju da se jedu i nemasni mlečni proizvodi – jogurt (obični i voćni), sir, mleko. Ako se odlučite za polumasne mlečne proizvode morate da limitirate njihov unos na dva dnevno. Dozvoljeni su i veštački zaslađivači, sirće, biljni začini svih vrsta, beli i crni luk, kiseli krastavci (ali samo jako malo kao dodatak), sok od limuna (samo kao začin, ne kao piće), so (umereno), kečap bez šećera i žvakaće gume bez šećera. Za vreme ove faze može vam se javiti loš zadah i suvoća usta, a problem možete izbeći tako što ćete piti mnogo vode
– najmanje 2 litra dnevno. Kafa i čaj bez šećera ili s veštačkim zaslađivačem su takođe dozvoljeni. Nakon četiri dana mogli biste da se suočite i s problemom konstipacije (zatvora) – to resite tako što ćete u ishranu ubaciti po kašiku i po mekinja dnevno, i naravno pijte mnogo vode. U ovoj fazi morate da se krećete, bar 20 minuta brzog hoda svaki dan.

FAZA IZMENE

U ovoj fazi se naizmenično menjaju dve podfaze – samo proteini i proteini s povrćem. Povrće se može jesti sirovo, na pari ili kuvano, ali ponovo nisu dozvoljene nikakve masnoće za pripremu. Dozvoljeno je sve povrće osim škrobnog – krompira, kukurza, boranije, pasulja, sočiva…
Ove podfaze možete kombinovati po želji (recimo 3 dana proteini, pa 3 dana proteini i povrće, iako se preporučuje 1 proteinski dan, pa nakon njega 1 mešani dan). Faza izmene traje sve dok ne postignete željenu težinu. Što se ostatka preporuka tiče povećajte unos mekinja na dve kašike, a vežbanja na najmanje 30 minuta dnevno.

FAZA KONSOLIDACIJE

Kad jednom dostignete željenu težinu, treba i da ostanete na njoj bez vraćanja suvišnih kilograma. Upravo za to je osmišljena ova faza. U njoj možete da uključite tvrde sireve, integralnu testeninu i integralni hleb, kao i skrobno povrće. Dozvoljeno je i voće, ali držite se podalje od voća s visokim procentom šećera banana, trešanja, suvog voća.
Dobra vest je da nedeljno možete imati dva potpuno slobodna obroka po vašoj želji (uključujući alkohol, čokoladu, kolače…). Ova faza traje različito za svaku osobu, a izračunava se prema izgubljenim kilogramima 10 dana konsolidacije za svaki izgubljeni kilogram. U ovoj fazi nećete gubiti kilograme, ali ih nećete ni dobiti.

FAZA STABILIZACIJE

Ovo je konačna faza, način ishrane za ceo život a da ne povratite suvišne kilograme. Smete da jedete i pijete šta god hoćete, jedino pravilo kojeg se morate pridržavati je da svake nedelje imate jedan samo proteinski dan. Dr Dukan preporučuje da to bude četvrtak.

PREDNOSTI DUKAN DIJETE
U ovoj dijeti smete da jedete koliko god želite, što psihološki pozitivno deluje na ljude. Odnosno, nećete pasti u iskušenje da jedete više samo zato što imate strogo raspoređene i ograničene obroke. Gubitak kilograma je velik u početku, ali postoji i dug period stabilizacije koji će pomoći osobi da nauči da kontroliše svoju težinu. Dukan dijeta omogućava dva obroka bez ograničenja za vreme faze konsolidacije, što olakšava trenutke porodičnih okupljanja i naviku povremenog odlaska u restoran s porodicom i prijateljima.

MANE DUKAN DIJETE
S toliko proteina, potrebno je unositi velike količine vode da biste izbegli neprijatne posledice koje smo već pomenuli – suva usta, neugodan zadah i konstipacija. Meso, riba i morski plodovi su dosta skupi.Dukanova dijeta je dobra za ljude koji zaista uživaju u mesu, ali ovakav način ishrane je teško prilagoditi vegetarijancima. S vremenom može doći do zasićenja i dosade zbog stalno sličnih obroka posebno ako treba izgubiti mnogo kilograma (jer bi u fazi izmene trebalo biti mesecima, a ugljeni hidrati se uključuju u ishranu tek kad se dostigne idealna težina). Pre započinjanja dukanove dijete obavezno se konsultujte s lekarom.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/dukan-dijeta.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/dukan-dijeta.jpgadminUncategorizedDIJETEDukan dijeta najbolje čuvana francuska tajna... Ovo je najbolje čuvana francuska tajna i novi popularni trend u mršavljenju u čiju se efikasnost kunu milioni žena. U svetu dijeta i mršavljenja uvek ima novosti, a ova u poslednje vreme dobija na popularnosti. U njene rezultate uverilo se više od milion i...