aromaterapija mKako aromatična ulja utiču na opšte dobro stanje tela i duše
Svako esencijalno ulje sadrži hemijski sastojak koji je bio glavni sastojak odgovarajuće biljke. Povoljni efekti ovih sastojaka na ljudsko telo mogu između ostalog biti sedativni, stimulativni, da doprinose oslobađanju od bola, balansiranju hormona ili da imaju diuretsko dejstvo. Postoje dokazi da su imunitet i otpornost na bolesti usko povezani sa stavom i ponašanjem.

Ovo je vreme haosa, kriza i velikih mogućnosti, što sve prouzrokuje stres, bilo da je on konstruktivan ili destruktivan. Depresija može da utiče na slabljenje imuno sistema, i što je ozbiljnija, to je slabiji imuni sistem. Aromaterapija utiče na fizičke, mentalne i spiritualne aspekte onih kojima je potrebna pomoć. Aromaterapija sagledava zdravlje kao dobro stanje a ne nedostatak bolesti. Aromaterapija naglašava jedinstvenost bića i važnost prilagođavanja tretmana (lečenja) potrebama svake osobe. Kada mirišete i uživate u mirisu esencijalnog ulja koje upotrebljavate, sićušni molekuli ulaze u telo putem nosa i šalju sićušne hemijske poruke u mozak, koje oraspoložuju i utiču povoljno na um i duh.

Masaža i aromaterapija
Masaža je veoma važan deo aromaterapije. Dodir je veoma čulan i utešan deo interakcije kod ljudi. Kada je dodir u stvari stručna, ali senzitivna masaža, ona opušta i revitalizira telo koje je bolno ili umorno. Kada dodate masaži esencijalna ulja, ulazite u svet ruku koje leče i arome mirisa koji leči. Na ovaj način otklanja depresiju i potpomaže lečenje tela. Masaža je jedan od najefektnijih načina upotrebe esencijalnog ulja.

Mešanje esencijlanih ulja
Za masažu, ulja se uvek mešaju sa biljnim uljem kao osnovnim uljem, a to su ulje od slatkog badema, ulje od koštice kajsije, ulje od koštica grožđa, ulje od koštice breskve i suncokretovo ulje. Takođe, kao jača ulja, koja se dodaju osnovnom ulju možete upotrebiti ulje od avokada, večernje jagorčevine, jojobe, ružinog šipka, pšeničnih klica (može da izazove alergijsku reakciju kod nekih ljudi) i od biljke melia azadiracta. Zbog jačine ovih ulja dodajte do 25% osnovnom ulju. Nikako ne nanosite čisto esencijalno ulje na kožu. Uvek izaberite esencijalno ulje čiji miris vam se sviđa. Za odrasle dodajte do 6 kapi esencijalnog ulja u 15 ml osnovnog biljnog ulja. Možete upotrebiti samo jedno ulje ili sinergističku mešavinu (mešavine ulja koja deluju bolje zajedno). Kada hoćete da pomešate ulja, morate da vodite računa ne samo o simptomu nego i o osnovnom uzroku bolesti.Vodite računa o razmerama, pošto su esencijalna ulja jaka. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu.

Za decu mlađu od 12 godina, dodajte 2 kapi esencijalnog ulja u 20 ml osnovnog biljnog ulja. Za bebe mlađe od 3 godine, dodajte 1 kap esencijalnog ulja u 50 ml organskog ulja od suncokreta. Ulja od koštunjavog voća i koštica mogu da izazovu alergijske reakcije kod dece.
Zrela koža: Ulje od koštice kajsije, šargarepe i ružinog šipka.
Suva koža: Slatki badem, avokado i pšenična klica.
Masna koža: Jojoba i hipercium A 9 (hvpercium perforatum).

Kupke za opuštanje
Kupke su drugi način korišćenja esencijalnih ulja. Obično se koriste kao kupke za opuštanje, a mogu takođe da se koriste kod tuširanja ili u kupkama za stopala i šake. Napunite kadu toplom vodom, dodajte 4 do 6 kapi esencijalnog ulja koje ste izabrali; to može biti jedno ulje ili sinergistička mešavina. Ako imate suvu ili osetljivu kožu dodajte sinergističku mešavinu u sapunicu bez mirisa ili mlečnu bazu, na taj način esencijalno ulje će se bolje raširiti. Da bi esencijalna ulja prodrla u telo kroz kožu i opustila vas, morate ležati u kupki najmanje 10 minuta.

Za bebe ispod tri godine, pomešajte 1 kap esencijalnog ulja sa bazom od mleka.
Za decu mlađu od 12 godina, napunite kadu vodom i dodajte 2 kapi esencijalnog ulja u bazu od mleka.
Ukoliko više volite da se tuširate, dodajte 6 kapi esencijalnog ulja ili sinergističke mešavine u 50 ml gela za tuširanje bez mirisa i koristite kao obično. Za kupke za stopala ili šake, dodajte 5 kapi u kupku od mleka bez mirisa i dodajte činiju tople vode. Potopite stopala i šake 10 ili 20 minuta.

Inhalacija parom
Najjednostavniji način inhaliranja ulja je da stavite 1 do 2 kapi čistog esencijalnog ulja na papimu maramicu ili platnenu maramicu i po potrebi udahnete. Inhalacija parom je dobra kod lečenja glavobolje, prehlade, začepljenja i nazeba.

Slede uputstva:
Sipajte 600 ml do 1 litra tople vode u činiju. Dodajte 2 do 6 kapi esencijalnog ulja (čistog ili sinergističke mešavine). Prekrijte činiju i vašu glavu peškirom, zatvorite oči i udišite duboko isparenja kroz nos oko jedan minut. Ne držite lice blizu pare, da se ne biste ošurili. Po potrebi, ponavljajte inhaliranje nekoliko puta na dan. Nije preporučljivo za mlađu decu ili bebe.

Isparavanje i gorionici
Gorionici su napravljeni obično od keramike ili metala, na vrhu je obično manja posuda u koju se sipa voda, manja sveća se stavi na dno. Poprskajte vodu sa 10 kapi esencijalnog ulja.
Drugi načini isparavanja su: sipajte u bocu za prskanje bilja 300 ml vode i 10 kapi esencijalnog ulja ili sinergističke mešavine i promućkajte pre upotrebe. U tanjirić sa vodom sipajte 10 kapi esencijalnog ulja i stavite na radijator ili neko grejno telo. Ukoliko imate električni aparat za raspršivanje esencijalnog ulja dodajte 12 kapi.

Upotreba ulja u saunama
Pomešajte 2 kapi esencijalnog ulja sa 600 ml vode i prespite preko izvora toplote na uobičajeni način.
Upozorenje: Nemojte koristiti ulja citrusa ako posle saune idete u solarijum, jer citrusna ulja su fototoksična, što znači mogu da izazovu plikove i ope kotine.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/aromaterapija-m.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/aromaterapija-m-300x203.jpgadminNega i lepotaKako aromatična ulja utiču na opšte dobro stanje tela i duše Svako esencijalno ulje sadrži hemijski sastojak koji je bio glavni sastojak odgovarajuće biljke. Povoljni efekti ovih sastojaka na ljudsko telo mogu između ostalog biti sedativni, stimulativni, da doprinose oslobađanju od bola, balansiranju hormona ili da imaju diuretsko dejstvo. Postoje...