dijetalna ishrana za debele mačkeMožda buckasta mačka simpatično izgleda, ali višak kilograma nije dobar za njeno zdravlje. Ako vam se čini da se vaša mačka ugojila, treba više da povedete računa o njenoj ishrani…

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema mačaka je upravo gojaznost. Nastaje ka da mačka unosi više kalorija nego što potroši. Prosečna težina domaće mačke je između 3,5 i 5 kilograma (persijske, sijamske mačke i mejn kun su teže). Ako je težina vaše ljubimice više od 20% veća od idealne (koju treba da proceni veterinar), može da se pojavi rizik od srčanog udara, oboljenja jetre, dijabetesa, artritisa… Ovi jednostavni saveti će vam pomoći da održite svoju mačku u tip-top kondiciji!

Kvalitetna ishrana za mačke
Istraživanja su pokazala da nije problem samo u količini hrane koju mačka pojede, već i u njenom kvalitetu. Hrana visokog kvaliteta sadrži bolje proteine i hranljive sastojke, koji se lakše vare. Pored toga, hrana za mačke lošijeg kvaliteta često je poprskana mašću da bi imala lepši ukus, što nije slučaj sa skupljom hranom.
Posavetujte se sa veterinarom oko vrste hrane, kao i veličine porcija koje su potrebne vašoj mački, mada na većini pakovanja piše kolika treba da bude preporučena porcija.

Kontrolišite porcije
Hranite mačku dva puta dnevno i ostavite joj posudu sa hranom da stoji samo 20-30 minuta. Ako ostavite da hrana stoji ceo dan, mačka će uzimati po malo kad god poželi, čak i ako nije gladna. Posle pola sata, sklonite hranu, bez obzira na to koliko je mačka pojela. Ukoliko je ostalo hrane, čuvajte je u frižideru i dajte joj za sledeći obrok. Ako ste primetili da se vaša mačka ugojila, možete da smanjite porciju za četvrtinu. Veoma je važno da ostatke iz vašeg tanjira nikako ne dajete mački. Ti zalogaji utiču na njenu kilažu isto kao kada vi pojedete veliko parče torte ili tanjir pomfrita.

Podstičite gojaznu mačku na aktivnost
Jedan od najboljih načina za fizičku aktivnost mačke jeste da se igrate sa njom ili da je podstaknete da se sama igra, tako što ćete joj kupiti neku interaktivnu igračku za mačke. Naterajte je da trči tako što će juriti miša na baterije, lasersko svetio koje mačke obožavaju, lopticu…
Dovoljno je da se igrate sa svojom mačkom samo 20 minuta dnevno, pa da ona sagori višak kalorija. Osim toga, takva fizička aktivnost će je spasiti dosade i depresije.

3 važna pravila dijetalne ishrane za gojazne mače
Nikada ne držite mački dijetu ukoliko vam to veterinar nije preporučio.
Ne smanjujte drastično količinu hrane koju dajete mački i nemojte da je izgladnjujete.
Ako vaša mačka mora da smrša, često je merite kako biste pratili napredak pri držanju dijete i po potrebi, u dogovoru sa veterinarom, menjali režim ishrane.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/dijetalna-ishrana-za-debele-mačke.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/dijetalna-ishrana-za-debele-mačke-300x225.jpgadminKućni ljubimciMožda buckasta mačka simpatično izgleda, ali višak kilograma nije dobar za njeno zdravlje. Ako vam se čini da se vaša mačka ugojila, treba više da povedete računa o njenoj ishrani... Jedan od najčešćih zdravstvenih problema mačaka je upravo gojaznost. Nastaje ka da mačka unosi više kalorija nego što potroši. Prosečna...