Pravilno držanje dijeteTokom trajanja tzv. “motor” plan ishrane postepeno se izbacuju pojedine namirnice. Prve nedelje se odričete mlečnih proizvoda, druge ribe i jaja, a treće i ulja

NEOBIČAN naziv dijete “engine 2”, u prevodu “motor 2”, otkriva način ishrane siromašan mastima i bogat biljnom hranom. Njen autor Rip Eselstyn smatra da se pomoću njegovog plana povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i povećeva energija.

Princip dijete je da se najpre, za 28 dana, po nedeljama postepeno izbacuju iz ishrane pojedine namirnice. U prvoj nedelji trebalo bi se odreći mleka i mlečnih proizvoda, druga nedelja je rezervisana za izbacivanje svih životinjskih namirnica uključujući ribu i jaja. Treće nedelje se izbacuje biljno ulje, dok je u četvrtoj sedmici samo potrebno pridržavati se programa.

Kada prođe ovaj ciklus od četiri nedelje, ishrana se dalje sastoji od voća, povrća, celovitih žitarica, orašastih plodova i semenki koji se uzimaju u količinama po želji, odnosno nema kalorijskih restrikcija. Dijeta dopušta i jedenje tofua, seitana i sojinog jogurta, ali zahteva zamenu šećera prirodnim zaslađivačima. Vežbanje je važan deo “motor” dijete, pa autor preporučuje 20 do 40 minuta aerobne aktivnosti (npr. hodanje, plivanje, tenis), tri puta nedeljno.

Dva dana u nedelji potrebno je pratiti tzv. “E2 program vežbanja” koji podrazumeva tri kruga vežbi snage i aerobne izdržljivosti. Dijeta zahteva i uzimanje vitamina B 12 u obliku dodatka ishrani.

Poput svih biljnih dijeta “motor 2” plan mršavljenja je siromašan masnoćama i kalorijama, a bogat prehrambenim vlaknima što doprinosi osećaju sitosti. Nema količinskih ograničenja, brojanja kalorija niti gladovanja. Dijeta je siromašna holesterolom i zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima i fitohemikalijama pa ima povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih sudova. Jedan od najvećih problema dijete je nedostatak vitamina B 12, ali je u ovom slučaju rešen vitaminskim preparatima.

PREDLOG DNEVNOG JELOVNIKA

Doručak:

Zobene pahuljice sa suvim grožđem, lanenim semenkama, orasima i sojinim jogurtom, banana, kivi

Međuobrok:

Pita od jabuka

Ručak:

Pica od integralnog testa s povrćem (paprika, brokoli, pečurke, luk)

Večera:

Sendvič od integralnog peciva i variva od spanaća, zelena salata, paradajz

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/Pravilno-držanje-dijete.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/Pravilno-držanje-dijete-150x150.jpgadminDijete i ishranaTokom trajanja tzv. 'motor' plan ishrane postepeno se izbacuju pojedine namirnice. Prve nedelje se odričete mlečnih proizvoda, druge ribe i jaja, a treće i ulja NEOBIČAN naziv dijete 'engine 2', u prevodu 'motor 2', otkriva način ishrane siromašan mastima i bogat biljnom hranom. Njen autor Rip Eselstyn smatra da se...