cokolada akneJedan od najrasprostranjenijih mitova među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša za nastajanje i pogoršavanje akni.

Da li je to samo mit?

Čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože.

Postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana uzrokuju akne. Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i masti povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlezde) čime se podstiče razvoj inflamatornih procesa u organizmu, što može i ne mora dovesti do nastanka akni.

Dakle, iako ne možemo reći da šećer i masna hrana izazivaju akne, istina je da preterivanje u ovoj vrsti hrane povećava šansu za njihovu pojavu jer na taj način često postoji uskraćenost organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože( preterivanje sa slatkišima često dovodi do manjeg i nedovoljnog konzumiranja voća i povrća).

Dakle, ako čokolada već ne može biti direktno povezana sa nastankom akni, ali definitivno spada u namirnice sa izrazito visokim nivoom nezdravog šećera, da li je druga vrsta ovog, mnogima omiljenog slatkisa, bolja opcija? Zamenite belu i mlečnu čokoladu crnom čokoladom, sa visokim procentom kakaa i benefiti prave čokolade neće izostati.

Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristiće brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.

Kod nekih osoba mlečni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se može odraziti na izgled kože u smislu pojave akni.

Zaključak: Čokolada ne može biti direktno povezana sa nastankom akni, ali hrana koja obiluje mastima i šećerom povećava proizvodnju sebuma, što vodi inflamatornim procesima u organizmu, ponekad u vidu akni.

Kako biste doprineli lepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte sveže voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu i tako iskoristite sve njene benefite, između ostalog, i za izgled kože lica.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/07/cokolada-akne.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/07/cokolada-akne-300x225.jpgadminNega i lepotaJedan od najrasprostranjenijih mitova među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša za nastajanje i pogoršavanje akni. Da li je to samo mit? Čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože. Postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana uzrokuju akne. Međutim, poznato je da hrana...