Crvenilo oka i peckanjeDa li brinete na pravi pravi način o zdravlju očiju? Kako da reagujete ukoliko vas posle dugotrajnog sedenja ispred kompjutera ili TV ekrana zabole, zasvrbe ili se pojavi crvenilo? Na koji način da se zaštitite od iritacije, ali i šta da preduzmete ukoliko dođe do neprijatnosti…

Iritaciju očiju (crvenilo, neprijatnost) može da izazove veliki broj faktora: iritansi iz vazduha, klima uređaji, dugotrajno gledanje u računar ili televizor kao i dugotrajno čitanje. Ljudi koji nose kontaktna sočiva mogu da imaju izraženije simptome zbog retkog treptaja i izraženije suvoće oka. Mnogi danas mnogo sati dnevno provode ispred kompjutera, zato im se oči umaraju i mogu da imaju glavobolje, da dode do zamućenja vida, kao i suvoće oka.
Preporučljiva je pauza posle dva sata provedena za računarom , kao i gledanje u daljinu neko vreme. Takodje, za sve koji nisu u mogućnosti da prave pauze, preporučujemo često treptanje čime se obnavlja vlažnost oka i omogućava ugodnije gledanje.

Preventiva

Da bi predupredili probleme sa očima vrlo je važna i zdrava ishrana, u kojoj treba da bude zastupljeno žuto, zeleno i crveno voće i povrće. Redovne kontrole vida su neophodne bar jednom godišnje, što posebno važi za decu čiji roditelji nose naočare ili kontaktna sočiva. Jer, neodgovarajuća korekcija, nekorigovana ili nedovoljno korigovana refraktivna greška može da izazove zamor, crvenilo, tegobe koje nije preporučljivo tretirati bez konsultacije sa lekarom.

Samopomoć

Ono što možemo da uradimo bez konsultacije sa oftalmologom je ispiranje oka fiziološkim rastvorom ili rastvorom tri odsto borne kiseline za oči (kupuje se u apoteci) ili da koristimo veštačke suze. Oni koji nose kontaktna sočiva moraju obavezno da koriste veštačke suze koje im je njihov oftalmolog preporučio u skladu sa vrstom sočiva koju nose i nikako ne treba da odstupaju od tih uputstava.

Kad kod lekara

Kada su iritacije praćene suzenjem, crvenilom ih pojačanim sekretom (krmelji) obavezno treba da se konsultuje specijalista za dalji tretman, jer razlozi za takve simptome mogu da budu vrlo različiti, a ponekad i vrlo ozbiljni. Lečenje zavisi od uzroka pojave tih simptoma. Pacijenti nikako ne bi trebalo na svoju ruku ih preporuku laika da koriste kombinovane kortikosteroidne kapi ili lokalne vazokonstriktore jer nekontrolisana i nekritična upotreba može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Oni koji nose kontakta sočiva u takvim situacijama odmah treba da ih skinu i potraže lekara.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/pucanje-kapilara-u-oku.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/pucanje-kapilara-u-oku-300x203.jpgadminZdravljeokoDa li brinete na pravi pravi način o zdravlju očiju? Kako da reagujete ukoliko vas posle dugotrajnog sedenja ispred kompjutera ili TV ekrana zabole, zasvrbe ili se pojavi crvenilo? Na koji način da se zaštitite od iritacije, ali i šta da preduzmete ukoliko dođe do neprijatnosti... Iritaciju očiju (crvenilo, neprijatnost)...