Crna stolica je poremećaj kod kog je stolica tamne, gotovo crne boje. Ponekad se javlja zbog pojedinih lekova ili konzumacije mnogo hrane koja sadrži gvožđe. Ako se ovaj problem javlja povremeno, nema razloga za brigu. Međutim, ponekad crna stolica može biti simptom raznih oboljenja. Crna stolica se obično javlja zbog prisustva krvi, i to stanje se naziva melena.

Svi to radimo, ali retko kad pričamo o tome. Stolica može biti različitog izgleda, a ponekad nam izgled stolice dosta govori o tome šta se dešava u našim crevima.

Simptomi crne stolice mogu biti prilično ozbiljni, mada je objašnjenje obično jednostavno. Uzrok crne stolice je često ishrana. Međutim, ako se taj problem javlja često, najbolje je da pokušate da otkrijete šta mu je uzrok.

Evo i šta možete da očekujete ako imate crnu, katranastu stolicu:

 • stolica tamne, crne ili crvene boje
 • nadutost i otečen stomak
 • bol prilikom defekacije
 • peckanje
 • gubitak apetita

Šta utiče na boju stolice?

Boja stolice je odraz onoga što se dešava u našem telu.

Naše telo sve hranljive sastojke pretvara u iskoristivu energiju. Samo jednu četvrtinu od ukupne količine stolice čini čvrsta materija. Preostale tri četvrtine čini voda. U normalnim uslovima, jednu trećinu tog čvrstog dela čine bakterije, jednu trećinu čine nesvarljive materije, a ostatak su masnoća, crvena krvna zrnca i žuč. Idealna kombinacija ovih komponenti daje stolici prepoznatljivu smeđu boju.

Međutim, kada je odnos ovih materija poremećen, javlja se stolica neobične boje. Crna stolica je obično simptom krvi u stolici. Pre nego što se uspaničite, razmotrite potencijalne uzroke crne stolice i ostale simptome.


Na šta ukazuje crna stolica?

Mnoge stvari koje jedemo mogu izazvati promenu boje stolice, ali i različiti problemi i bolesti organa za varenje.

Najčešći uzroci crne stolice

Crna stolica je obično rezultat konzumacije hrane koja sadrži mnogo gvožđa, najčešće spanaća i borovnica. I uzimanje suplemenata gvožđa, a u ređim slučajevima i lekovi koji sadrže bizmut mogu izazvati crnu stolicu.

Oboljenja jednjaka, “cevi” koja spaja usta i želudac, mogu takođe dovesti do krvarenja. Ta krv odlazi dalje u probavni trakt, što rezultira crnom stolicom. Najčešća takva oboljenja su jak ezofagitis (upala jednjaka) ili ezofagealni čirevi (čirevi na jednjaku). Ponekad dolazi i do pucanja krvnih sudova u jednjaku, što može biti i urgentno stanje, te je u tom slučaju potrebno odmah potražiti lekarsku pomoć.

Gastritis, upala mukoznih memebrana u želucu, kao i čir na želucu koji se najčešće javlja zbog lekova, mogu izazvati krvarenje. Krvarenje u želucu ili tankom crevu zbog prisustva čireva izaziva crnu stolicu, jer ta krv dalje odlazi u creva.

Rak jednjaka, želuca i ostalih organa u gornjem probavnom traktu takođe može izazvati crnu stolicu, kao i rak debelog creva i rektuma. Ostala oboljenja organa za varenje – divertikulitis, kolitis, enteritis, upalne bolesti creva uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis – takođe mogu izazvati pojavu crne stolice.

Krvarenje u gastrointestinalnom traktu mogu izazvati i oboljenja krvnih sudova, kao i povreda ili bilo koja iritacija jednjaka ili želuca.

Crna stolica može biti i simptom nekrotizirajućeg enterokolitisa, teške upale koja izaziva odumiranje tkiva u crevima i koja se smatra urgentnim stanjem. Intususcepcija je još jedno potencijalno fatalno oboljenje kod kog se deo creva savija i blokira creva, što ponekad za posledicu ima crnu stolicu.

Uzroci crne stolice

Mada crna stolica može biti posledica mnoštva ozbiljnih problema, uzrok je najčešće ishrana, virusno oboljenje i slični, minorniji problemi.

Ishrana:

 • Lažna melena: takozvana lažna melena se javlja zbog određenih namirnica (crni sladić, borovnice, ribizle, crvekla, suve šljive, crna čokolada, krvavice).
 • Suplementi i lekovi: crna stolica se može javiti zbog suplemenata gvožđa i lekova koji sadrže bizmut.

Infektivni uzroci crne stolice:

 • Virusne infekcije: rotavirus je čest uzrok akutnog gastroenteritisa (upale želuca i creva) i može dovesti do jake dijareje i povraćanja. Najčešće se javlja kod dece.

Ostali uzroci crne stolice:

 • Čir: čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može izazvati pojavu crne stolice zbog krvarenja.
 • Unutrašnje krvarenje: razne povrede (npr. u saobraćajnom udesu) mogu dovesti do unutrašnjeg krvarenja. U zavisnosti od toga gde se javilo unutrašnje krvarenje, može se javiti i crna stolica.

Ovde navodimo osam najčešćih uzroka crne stolice.


Hronični gastritis

Hronični gastritis je dugotrajna upala želudačne membrane. Ako se ne leči, može se pretvoriti u čir. Uzroci hroničnog gastritisa su uzimanje lekova koji utiču na želudac, helikobakterija, kao i autoimuna reakcija.

Obratite se lekaru ako imate simptome hroničnog gastritisa. Verovatno ćete morati da radite test na helikobakter ili endoskopiju. Lečenje zavisi od uzroka i rezultata ovih testova. Ako se gastritis javio zbog nekih lekova, lekar će vam sigurno promeniti terapiju. Ako je uzročnik helikobakter ili neka druga bakterija, infekcija se leči antibioticima. Suplementi vitamina B12 se daju kod autoimunih problema. Antacidi se često prepisuju bez obzira na uzrok.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:mučnina, povraćanje, nadutost, gubitak apetita, umeren bol u stomaku, nadutost nakon obroka.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


Krvarenje u gornjem gastrointestinalnom traktu

Gastrointestinalni (probavni) trakt obuhvata usta, jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, rektum i anus. Krvarenje u gornjem delu probavnog trakta se smatra urgentnim stanjem, kada dođe do krvarenje u jednjaku, želucu ili tankom crevu.

Ako sumnjate na ovakvo krvarenje, odmah zovite hitnu pomoć.

Učestalost:relativno mala.

Glavni simptomi:zamor, grčevi u želucu, jaki bolovi i slabost, vrtoglavica, rektalno krvarenje.

Kome se obratiti:hitna pomoć.


Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu

Čir je lezija na želucu ili prvom delu tankog creva (dvanaestopalačnom crevu), koja izaziva bolove nakon jela, ali i na prazan stomak.

Ako imate simptome čira, odmah se obratite lekaru. On će vas poslati na adekvatne testove (utvrđivanje prisustva H. pylori u želucu, endoskopija). Lekovi koji se obično prepisuju za čir su antacidi. Njih možete kupiti i bez recepta.

Učestalost:relativno mala.

Glavni simptomi:zamor, mučnina, gubitak apetita, opstipacija, umeren bol u stomaku.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


Akutni gastritis

Akutni gastritis je upala membrane u želucu i manifestuje se kroz mučninu, povraćanje i/ili jake bolove u gornjem delu stomaka. Ako se akutni gastritis ne leči na vreme, može doći do pojave čira. Uzroci akutnog gastritisa su lekovi koji utiču na želudac, infekcija helikobakterijom i autoimuna oboljenja.

Ako ovakvi simptomi ne prolaze par dana, idite kod lekara. On će vas poslati na test za helikobakteriju, a ponekad se preporučuje i endoskopski pregled želuca. Lečenje će zavisiti od rezultata ovih testova i uzroka problema. Ako se gastritis javio zbog nekih lekova, prvi korak će biti promena terapije. Ako je uzrok infekcija, preporučuju se antibiotici. Kod autoimunih reakcija se često prepisuju suplementi vitamina B12. Obično se preporučuju i antacidi, bez obzira na uzrok.

Učestalost:relativno mala.

Glavni simptomi:mučnina, povraćanje, nadutost u stomaku, gubitak apetita, bolovi u stomaku.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


Neoplazma na debelom crevu

Neoplazma na debelom crevu obično izaziva bolove u stomaku, grčeve, problem sa stolicom i umor.Ako imate ove simptome, obratite se lekaru opšte prakse. Verovatno će vas poslati na kolonoskopiju i testove krvi.

Učestalost:retka.

Glavni simptomi:zamor, nadutost u stomaku, promene u stolici, dijareja, opstipacija.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


Proširene vene jednjaka sa akutnim krvarenjem

Ovakav problem se često javlja zbog oboljenja jetre. Krvni sudovi koji odvode krv iz probavnog trakta u srce prolaze kroz jednjak (mišićnu cev kroz koju hrana stiže iz usta u želudac) i kada dođe do proširenja tih krvnih sudova javlja se problem. Ako te proširene vene puknu, dolazi do unutrašnjeg krvarenja.

Ako je to slučaj sa vama, odmah zovite hitnu pomoć. Ovakvi pacijenti se obično smeštaju na intenzivnu negu kako bi dobili transfuziju krvi i antibiotike kojima se smanjuje rizik od infekcije.

Učestalost:relativno mala.

Glavni simptomi:jak osećaj slabosti, bolovi, povraćanje, opstipacija, vrtoglavica.

Simptomi koji se uvek javljaju kod proširenja vena jednjaka sa akutnim krvarenjem:jaka slabost i neprijatan osećaj, znaci krvarenja u gornjem gastrointestinalnom traktu.

Kome se obratiti:hitna pomoć.


Lečenje crne stolice

Ako imate crnu, katranastu stolicu, obavezno potražite pomoć lekara. Obično se preporučuje kolonoskopija ili endoskopija kako bi se želudac i debelo crevo detljano pregledali i kako bi se utvrdilo ili isključilo postojanje poderotina, polipa i drugih mogući uzroka krvarenja.

Osim ako niste potpuno sigurni da je ishrana uzrok crne stolice, idite kod lekara. Potražite hitnu lekarsku pomoć ako dobijete sledeće simptome:

 • jaki bolovi u stomaku
 • vrtoglavica i gubitak svesti
 • hladna i lepljiva koža
 • ubrzano disanje
 • slab puls
 • smanjeno lučenje urina

Lečenje se sprovodi na dva načina:

 • Lekovi: lekar će vam prepisati antibiotike ili antacide, u zavisnosti od uzroka.
 • Operacija: osim u slučajevima kada je potrebno lečiti problem sa venama, operacija je obično neophodna za uklanjanje polipa i delova debelog creva oštećenih kancerom ili nekom inflamatornom bolešću creva.

Ako je glavni uzrok crne stolice ishrana i ako vam se taj problem često javlja, evo i koje preventivne mere možete preduzeti kako biste ga sprečili:

 • Pijte mnogo vode: izbegavajte sokove i zašećerena pića i pijte samo običnu vodu.
 • Izbegavajte hranu koja je plave, zelene i crne boje: bez obzira na to da li pričamo o voću, povrću ili nekoj prerađenoj namirnici, hrana lako može dovesti do promene boje stolice.
 • Jedite hranu bogatu vlaknima: povećajte unos vlakana tako što ćete jesti više bobičastog voća, krušaka, integralnih žitarica i mahunarki kako biste izbegli pojavu poderotina u debelom crevu.

Često ne razmišljamo o stolici kao o sastavnom delu svakodnevnog života. Međutim, ako obratimo više pažnje na ovakve signale koje nam šalje naše telo, lako se možemo izboriti sa različitim zdravstvenim problemima pre nego što oni izazovu ozbiljnije komplikacije.

Pitanja koja će vam postaviti lekar vezano za crnu stolicu

 • Da li ste imali povišenu temperaturu u poslednje vreme?
 • Da li imate problem sa mučninom?
 • Da li se osećate umornije nego obično, uprkos tome što normalno spavate?
 • Da li ste nedavno izgubili apetit?

Statistika simptoma kod crne stolice

Ljudi koji imaju crnu stolicu obično imaju i sledeće simptome:

Bol u stomaku (14 posto)

Mučnina (7 posto)

Umor (5 posto).

U tri posto slučajeva crne stolice, uzrok problema je čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Ostali uzroci crne stolice

Terapija zračenjem može dosta loše uticati na organizam i ponekad izaziva crnu stolicu. Reakcije na transfuziju krvi se javljaju zbog nepoklapanja krvnih grupa donora i primaoca, i jedan od simptoma može biti i crna stolica. Vaskulitis je alergijski odgovor organizma i dovodi do zadebljanja krvnih sudova i krvarenja. Neke retke bakterijske infekcije (npr. antraks) mogu izazvati krvarenje i crnu stolicu.

Crna stolica se ponekad i ne primećuje golim okom. Zato se sprovode laboratorijski testovi kako bi se potvrdilo prisustvo krvi u stolici. Ako primetite crnu stolicu, najbolje je da se odmah obratite lekaru kako biste videli da li je reč o unutrašnjem krvarenju. U suprotnom može doći do ozbiljnih komplikacija: većeg gubitka krvi, anemije, šoka i pogošanja stanja kod primarnog oboljenja (npr. raka).

Lečenje crne stolice podrazumeva identifikaciju uzroka i njegovo lečenje. Obavezno recite lekaru kada ste prvi put primetili ovaj simptom, koje sve bolesti imate, da li se javljalo i krvarenje iz rektuma, da li imate ili da li ste imali neko oboljenje probavnih organa, da li pijete neke lekove i suplemente.

Za dijagnostikovanje uzroka je obično potrebna analiza uzorka stolice i pregled abdomena. Ponekad je potrebno raditi endoskopiju.

Ako je krvarenje teško ili se sumnja na neki opasan uzrok crne stolice, možda ćete odmah morati da ostanete u bolnici. Ako se sumnja na neki blaži uzrok, lečenje će zavisiti od uzroka. Antacidi, antibiotici i lekovi kojima se leče čirevi ublažavaju upale i oni se najčešće prepisuju za lečenje bolesti probavnih organa. Ako je uzrok crne stolice neka terapija koja se već uzima, možda će vam lekar ukinuti problematičan lek i dati vam drugi.

Što se tiče promena u načinu ishrane, potrebno je da smanjite kaloričnu, masnu hranu i da jedete više vlaknaste hrane, voća i povrća. Ređe jedite prženu i začinjenu hranu, prestanite da pušite i ograničite alkohol kako ne biste iritirali želudac. Pijte što više vode i redovno se bavite sportom kako bi vam stolica ostala redovna.

loading...
adminZdravljeCrna stolica je poremećaj kod kog je stolica tamne, gotovo crne boje. Ponekad se javlja zbog pojedinih lekova ili konzumacije mnogo hrane koja sadrži gvožđe. Ako se ovaj problem javlja povremeno, nema razloga za brigu. Međutim, ponekad crna stolica može biti simptom raznih oboljenja. Crna stolica se obično javlja...