crevne infekcijeKada virusi, bakterije ili paraziti napadnu sluzokožu organa za varenje i izazovu zapaljensku reakciju nastaju crevne infekcije. Najčešće su leti jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikrorganizama i bržem kvarenju namirnica. Najviše ugrožavaju bebe i mališane s obzirom na to da im je imunitet nedovoljno razvijen, ah i starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Letnje crevne infekcije najčešće uzrokuju rota virusi, čak 30 odsto obolele dece zaraženo je ovim virusom i enterovirusi, kao i bakterije salmonela, stafilokokus aureus, šigela, klebsijela i ešerihija koli. Izvori zaraze su zagađeni hrana, voda i predmeti koji se svakodnevno ih često koriste, kao i prljave ruke.

Ove infekcije ispoljavaju:

– povišenom telesnom temperaturom
– bolovima u stomaku
– mučninom
– prolivom i povraćanjem
– malaksalošću
– gubitkom težine.

Tegobe uglavnom ne traju dugo i u većini slučajeva leče se kod kuće i simptomatski, to jest lekovima protiv povišene temperature, bolova i dijareje.
Ipak, osnovna i najvažnija je nadoknada izgubljene tečnosti – rehidratacija. Neophodno je da pacijent uzima mnogo tečnosti i elektrolita, najbolje čajevima ili supama. U apotekama, takođe, mogu da se kupe razni preparati za rehidrataciju koji sadrže neophodnu količinu elekotrohta izgubljenu dijarejom i povraćanjem. Osim toga, važno je da se pacijent pridržava higijensko-dijetetskog načina ishrane, da jede i pije češće u manjim zalogajima i gudjajima, a hrana bi trebalo da bude dijetalna. Preporučuju se bareni krompir, pirinač, pirinčana kaša, kuvana šargarepa, dvopek pacijenti, takođe, mogu da uzimaju i probiotike kao što su inulin, laktobacilus i bifido-bakterijum kao i crevne antiseptike poput enterofurila.

Ukoliko su tegobe izazvane crevnom infekcijom izražene i posle uzimanja terapije i pridržavanja preporučenog načina ishrane, neophodno je da pacijenta pregleda lekar. Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti najugroženijima, to jest odojčadima, deci, starijima i hroničnim bolesnicima jer vrlo brzo mogu da dehidriraju, pa može naglo da im se pogorša stanje.Crevne infekcije mogu da se spreče redovnim pranjem ruku i odražavanjem lične higijene. Osim toga, naophodno je dobro prati voće i povrće pre jela, namirnice čuvati u hermetički zatvorenim posudama na odgovarajućoj temperaturi, jesti dobro termički obrađeno meso, ali i izbegavati kupališta na mestima na kojima nije sigurno da je voda bakteriološki ispravna.

ZNACI DEHIDRATACIJE DECE

Do dehidratacije može doći kada se ne popije onoliko tečnosti koliko se izbaci zbog proliva ili povraćanja. Kada se radi o bebama i deci, osim suvih pelana koje su prvi znak, na moguću dehidrataciju ukazuje i neuobičajeno ponašanje deteta, više spava, previše je mirno ili razdražljivo, plače bez suza, usne su mu suve i ispucale, jezik lepljiv, hladni prsti šaka i stopala i ubrzano diše. U tom slučaju, roditelji bi dete odmah trebalo da odvedu lekaru.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/crevne-infekcije.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/crevne-infekcije-300x230.jpgadminMedicinaKada virusi, bakterije ili paraziti napadnu sluzokožu organa za varenje i izazovu zapaljensku reakciju nastaju crevne infekcije. Najčešće su leti jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikrorganizama i bržem kvarenju namirnica. Najviše ugrožavaju bebe i mališane s obzirom na to da im je imunitet nedovoljno razvijen, ah i starije od...