Carski rez - za i protivU Srbiji carski rez nije samo moda, već je postala prava epidemija. Žene se svim silama bore da trudnoću okončaju ovom metodom, da bi se što više zaštitile od bola i muke. S obzirom na to da je ova procedura sada postala gotovo apsolutno bezbedna, spremne su i da plate samo da sve prođe bezbolno.

Ipak, carski rez se ne preporučuje, sem u slučajevima kada prirodni porođaj ne može da se izvede bezbedno, a to su samo dve indikacije – apsoluti suženje karlice majke i nisko usađena posteljica (placenta previa). Postoje i neke relativne indikacije, koje variraju od žene do žene. Recimo, povišeni krvni pritisak i postoji sumnja da beba neće moći da izdrži porođaj, ako je beba okrenuta karlično a ne prednjači glavom, ili u slučaju nekih visokorizičnih trudnoća. Za carski rez se opredeljuju i parovi koji su se dugo lečili od steriliteta, i ne žele da reskiraju ni malo, pa zahtevaju da se porođaj uradi na ovaj način.

Za i protiv carskog reza

U poslednje vreme glavni adut žena da se opredele za carski rez su ljudska prava, pred kojima lekari nemaju odbranu, sem činjenica koje govore u prilog prirodnom porođaju.
Slažem se da žena može da traži da joj se uradi carski rez. – Ipak, ona mora da čuje od lekara da carski rez nije dobar ni za nju, ni za,dete. Bolje je da se žena porodi prirodno zato što su one koje se porode carskim rezom osetljivije, podložnije infekciji, otvara se trbuh, pa je i mogućnost komplikacija veća, a oporavak sporiji.
S druge strane carski rez nije dobar izbor za dete jer je priroda udesila da se dete, prolazeći kroz
porođajni kanal majke, “inficira” bakterijama koje se tu nalaze.

– Živimo u simbiozi sa bakterijama. Kada dete prođe kroz porođajni kanal bakterije dopru u njegov digestivni trakt, što povećava otpornost i brzu adaptaciju deteta na spoljašnju sredinu. A, ako dete ne prođe kroz to, kolonizacija bakterija je odložena, prilagođavanje na spoljašnji svet duže traje i podložnost infekcijama je veća. I zbog toga su deca koja se rode prirodnim putem otpornija i zdravija nego ona koja su na svet došla carskim rezom. Kad sve ovo kažemo majci, a ona insistira na carskom rezu, mi ga i uradimo. Nije mali broj onih koje, kad ovo saznaju, odustaju od te namere i prepuste nama da odlučimo šta je najbolje za njih, objašnjava naš sagovornik.

Epiduralna anestezija bezbednija

Ono što lekare, ipak, raduje je činjenica da je procenat učešća epiduralne anestezija u porođajima sve veći, tako da se sada svaka treća žena porađa na taj način.
Uvođenjem epiduralne analgezije praktično više nema bola tokom porođaja. Ova metoda bi trebalo da smanji procenat carskog reza, jer omogućava ono što sve žene žele, da se porode bezbolno.

Carski rez se radi od kako postoji civilizacija. Smatra se daje pre 2000 godina tako rođen rimski imperator Cezar, ali trebalo bi da se ima na umu da su u to vreme carski rez ra-dili isključivo umirućoj ženi.A kako istorijski podaci pokazuju, Cezar se, dok je vodio ratove protiv Gala dopisivao sa majkom, što ukazuje da ipak nije rođen carskim rezom. U to doba, kada god bi bio urađen carski rez, bez obzira kako, žena bi umrla, jer nije bilo mogućnosti da se bori protiv infekcija. Sve do kraja 19.veka carski rez je rađen kad nije bilo drugog izlaza. Ukoliko bi neka žena ostala živa posle carskog reza ime lekara koji je to uradio ostalo bi upisano zlatnim slovima u istoriji akušerstva. Tek napredovanjem medici kada su otkrivene krvne grupe, antibiotici, usavršena hirurška tehnika i kada su ustanovljeno, na pravila asepse i antisepse i usavršena anestezija, carski rez je počeo češće da se primenjuje.

– Carski rez je ozbiljna, velika, operacija koja može da se radi u opštoj ili epiduralnoj anesteziji. Traje u prošeku 30 minuta. Najteža komlikacija koja može da se dogodi je zapaljenje trbušne maramice -peritonitis. To je ono čega se mi najviše plašimo, jer je posle porođaja imunitet izuzetno oslabljen, pa u nekim slučajevima ishod može da bude i fatalan. A, žena koja se spontano porodi takvu komplikaciju ne može da dobije

OPORAVAK
Žena koja se porodi prirodno, trećeg dana ide kući, potpuno zdrava i vitalna i četvrtog dana može da radi šta želi. A, posle carskog reza otpuštaju se iz bolnice 4-5 dana posle intervencije, ali idu kući na dalju negu i još 15 dana moraju da provedu u krevetu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Carski-rez-za-i-protiv.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Carski-rez-za-i-protiv.jpgadminMedicinaU Srbiji carski rez nije samo moda, već je postala prava epidemija. Žene se svim silama bore da trudnoću okončaju ovom metodom, da bi se što više zaštitile od bola i muke. S obzirom na to da je ova procedura sada postala gotovo apsolutno bezbedna, spremne su i da...