Iako divlja, korovska biljka rastavić je od davnina poznat u narodnoj tradiciji. A ne bez razloga nosi ovaj naziv, jer se veruje da rastvara sve ono što je loše u organizmu. U kombinaciji sa kantarionom daje neverovatne efekte na povlačenje oteklih krajnika, a naročito je dobro u ovoj kombinaciji ga korititi za lečenje oboljenja grla kod mališana, te ovu čajnu mešavine grgotati nekoliko puta na dan.

Šta leči čaj od rastavića

Ako želite da znate šta leči čaj od rastavića, odnosno koliko je lekovito dejstvo čaja od preslice, kako je jedan od mnogih naziva za ovu fantastičnu biljku, trebalo bi dugo da čitate, jer on ima izuzetno veliko polje delovanja.
No ono što je najvažnije, koristi se kao prirodni diuretik, ali i kao sredstvo za lečenje zapaljenja mokraćnih kanala, te za lečenje zapaljenja bubrega koje je prešlo u hronično.

Smatra se da pomaže izbacivanju peska i kamena iz mokraćnih kanala i bubrega, ali i da poboljšava varenje, te se preporučuje koristiti ga kao pomoćno sredstvo za lečenje oboljenja bešike, ali i za poboljšanje krvne slike.

rastavic caj celulit

Priprema čaja od rastavića

Kada je u pitanju priprema čaja od rastavića ona se ne razlikuje u odnosu na mnoge druge čajeve i zapravo je vrlo jednostavna: jedna ravna kafena kašičica se prelije sa 250 mililitara proključale vode, poklopi i ostavi da odstoji par minuta, nakon čega se procedi i pije.

Naime, priprema čaja od rastavića se može razlikovati u odnosu na to ko vam preporučuje taj način, ali mi se ovde držimo recepta čuvene austrijske travarke Marije Trebjen, koja u svojoj knjizi “Zdravlje iz Božije apoteke” navodi da se većina čajeva sprema samo poparivanjem, te da nema potrebe da stoje potopljeni po 15 – 20 minuta kako se to obično navodi, a posebno ukoliko ga konzumirate češće.

Kako se pije čaj od rastavića – doziranje

Vrlo je važno da znate da postoji ograničenje u konzumiranju ovog čaja. Naime, preporuka je da ako ga unosite svakodnevno, to ne činite duže od 6 meseci.
Ali, odgovor na pitanje kako se pije čaj od rastavića, te njegovo doziranje definitivno zavisi od toga u koju svrhu ga koristite. U principu važi sve isto kao i za ostale čajeve, a to je da ne treba preterivati u konzumiranju ovog čaja.

Čaj od rastavića za celulit

Ako želite da koristite čaj od rastavića za celulit, odnosno protiv njega trebalo bi da ga pijete u određenom vremenskom periodu i to u količini od 250 mililitara, odnosno jedne šolje u toku jednog dana. Priprema se na isti način kao što je navedeno, a preporuka je da ga pijete u gutljajima.

Rastavić čaj u trudnoći

Kako je rastavić čaj poznat kao sredstvo koje čisti organizam, to svakako nije preporučljiva njegova primena u trudnoći.

Uz to, čaj od rastavića je poznati narodni diuretik, pa može da ima vrlo loše efekte na zdravlje trudnice, ali i ploda, Osim u trudnoći, čaj od rastavića nije dobro piti ni u periodu dojenja, ali ni davati maloj deci da ga piju.

Čaj od rastavića i koprive

Kao jedna od boljih kombinacija za čišćenje organizma, ali i lečenje mnogih stanja i oboljenja preporučuje se unositi čaj od rastavića i koprive, stim što bi kura trebalo da traje mesec dana, nakon čega sledi takođe mesec dana pauze.

Tinktura od rastavića

Tinktura od rastavića je, jednostavno rečeno sveža biljka koja je potopljena u alkoholnom rastvoru i može se kupiti kod travara na pijacama, a možete je pripremiti i sami.

Smatra se odličnim prirodnim sredstvom za poboljšanje krvne slike, ali i upale bubrega i bešike, te je dobro koristiti je za lečenje upale pluća i bronhitisa.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/rastavic-caj-celulit.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/rastavic-caj-celulit-150x150.jpgadminBiljeIako divlja, korovska biljka rastavić je od davnina poznat u narodnoj tradiciji. A ne bez razloga nosi ovaj naziv, jer se veruje da rastvara sve ono što je loše u organizmu. U kombinaciji sa kantarionom daje neverovatne efekte na povlačenje oteklih krajnika, a naročito je dobro u ovoj kombinaciji...