caj od cimetaCimet i mršavljenje: mit ili stvarnost? Može li vam čaj od cimeta zaista pomoći da izgubite višak kilograma?

Svi znamo da na svaki iole dobar program za mršavljenje dolazi na stotine (ako ne i hiljade) običnih prevara. Svakome ko je ikada probao da se otarasi viška kilograma vrlo je obeshrabrujuće da isprobava jednu dijetu za drugom – bez ikakvih konkretnih rezultata!

Međutim, ukoliko pokušavate da smršate – čaj od cimeta bi mogao da utiče vrlo povoljno na vaš plan mršavljenja.
Istraživanja su pokazala da redovan unos cimeta zaista može da pomogne pri mršavljenju, time što cimet poboljšava varenje i stabilizuje nivo šećera i insulina u krvi.

Efekat cimeta na varenje
Normalno funkcionisanje sistema za varenje od krucijalnog je značaja za proces mršavljenja,a takođe doprinosi tome da se komfornije osećate u svome telu! Cimet je prirodan začin kojim možete da okrepite sistem za varenje i stimulišete ga da ispravno funkcioniše.

Cimet olakšava i smiruje vaš želudac i creva.

Cimet smanjuje gasove i oslobađa od nadutosti stomaka.

Cimet poboljšava rad debelog creva.

Cimet je dobro poznat po svom delotvornom dejstvu protiv mučnine, dijareje i zatvora.

Cimet i nivo insulina u krvi
Mnoge studije su takođe pokazale da izvesna jedinjenja u cimetu sprečavaju nekontrolisano povećanje i smanjenje insulina i pomažu vašem telu da ga mnogo efikasnije koristi. Izbalansirano dejstvo insulina poboljšava način na kojitelo apsorbuje i upotrebljava glukozu iz krvnog sistema – čimese sprečava gomilanje masti!

Takođe, prema istraživanjima, ove beneficije za organizam dešavaju se sa redovnim unosom cimeta (ali i postepeno slabe ukoliko prestanemo da ga redovno unosimo).

Druge prednosti cimeta za mršavljenje
Redovan unos cimeta takože može pomoći pri povećanju mišićne mase kao i smanjenju procenta telesne masnoće.
Druga prednost cimeta jeste to da je on prirodan i vrlo zdrav sastojak koji se lako nalazi, a može se iskoristiti u ishrani u širokom spektru kreativnih i vrlo ukusnih načina!A kada je hrana pikantna i aromatična, imamo sklonost da se osećamo zadovoljnije i ispunjenije, te nemamo potrebu za većom količinom hrane, što definitivno pomaže pri mršavljenju!

Dakle… da li zaista postoji veza između cimeta i mršavljenja?
Kontrolisanje kilaže je mnogo lakše kada su nivoi šećera i insulina u krvi stabilizovani i kada vam sistem za varenje ispravno funkcioniše. Tada ćete dobijati svu potrebnu energiju iz hrane, osećaćete se mnogo pozitivnije i uravnoteženo i, što je najbitnije– nećete biti u tolikoj meri gladni.

Sva istraživanja ukazuju na to da redovan unos cimeta u organizam omogućava sve ove pogodnosti, kao i mnoge druge! Zato skuvajte sebi šolju čaja od cimeta i uživajte,imajući na umu da time potpomažete vaše mršavljenje na prirodan način – i pritom udovoljavate sebi i svom čulu ukusa!

Recept za čaj od cimeta
Brzo, umirujuće i neodoljivo –jednostavan recept za čaj od cimeta

Kada vam se javi potreba za umirujućim dejstvom čaja od cimeta, ovaj recept će vam dobro doći; iako postoji mnoštvo drugih ukusnih čajeva sa cimetom kao dodatkom, ponekad vam ništa neće pomoći kao aromatičan i izuzetno prijatan ukus čistog cimeta!

Kako se pravi čaj od cimeta:

Za ovaj recept, možete koristiti i cimet u prahu kao i štapiće cimeta, a čajnik sa infuzerom je savršen za kuvanje čaja od cimeta u štapiću, jer vam olakšava vađenje komadaštapića za njihovu ponovnu upotrebu.

Za čaj od cimeta potrebno vam je:
– Štapić cimeta ili jedna kafena kašičica cimeta u prahu
– Ključala voda
– Opcionalno: kesica vašeg omiljenog čaja ili neki dodaci ukusu (zaslađivač, mleko, kriška pomorandže ili limuna)

Priprema:
– Sipajte cimet u čajnik; ukoliko koristite cimet u štapiću, razlomite ga u komadićea zatim ih ubacite u čajnik.
– Dodajte ključalu vodu.
– Ostavite da se natapa između 8 i 10 minuta, a zatim, ukoliko koristite cimet u štapiću, izvadite komadiće.

– Opcionalno: dodajte kesicu (ili kašičicu) svog omiljenog čaja (u odvojeniinfuzer, ukoliko ne koristite čajnik koji već ima infuzer) i ostavite da se natapa još nekoliko minuta.

– Opcionalno: Ukoliko želite,možete dodati i toplo mleko ili zaslađivač (kašičica meda je takođe ukusan i zdrav dodatak vašem čaju od cimeta). Ili, ukoliko želite posebno zadovoljstvo, dodajte krišku pomorandže i malo šlaga, a šlag pospite suptilnim prstohvatom cimeta u prahu.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/01/caj-od-cimeta.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/01/caj-od-cimeta-300x239.jpgadminDijete i ishranaCimet i mršavljenje: mit ili stvarnost? Može li vam čaj od cimeta zaista pomoći da izgubite višak kilograma? Svi znamo da na svaki iole dobar program za mršavljenje dolazi na stotine (ako ne i hiljade) običnih prevara. Svakome ko je ikada probao da se otarasi viška kilograma vrlo je obeshrabrujuće...