BulmastifBulmastifi su jedna od najvećih rasa pasa. Proučimo malo bolje kako su nastali ovi džinovi i šta možete očekivati ako jednog od njih uzmete za ljubimca.

Bulmastifi kakve danas znamo su nastali kao rezultat ukrštanja buldoga i mastifa. Svrha ovakvog ukrštanja bila je da se stvori velik pas koji će biti snažan i hrabar poput buldoga.
U početku su se ovi psi koristili za igre, kao i za traganje i hvatanje lovokradica. To je ovoj rasi donelo reputaciju žestine i agresivnosti, koja se održala do danas. Međutim, treba znati da su ovi psi zapravo pouzdani čuvari svojih vlasnika, umiljati i pitomi u normalnim okolnostima.

Generalni izgled bulmastifa

Bulmastif je snažne građe, izuzetno jakih mišića, što obično izaziva strah kod ljudi. Njegova veličina Vas može navesti da pomislite da je nezgrapan, ali je zapravo sposoban da vrlo brzo trči kada je to potrebno.
Oči su mu duboke i odaju inteligenciju. Glava i vrat su najbitniji centri za njihovo osetljivo čulo mirisa.

Veličina

Visina: u proseku oko 70 cm u predelu vrata
Težina: prosečan bulmastif može težiti od 45 do 60 kilograma

Dlaka

Dlaka bulmastifa je prilično kratka i skoro da ne zahteva nikakvu negu. Jednostavno četkanje gušćom četkom će ukloniti otpale dlake i većinu nakupljene prljavštine. Zbog opuštenih vilica proizvode mnogo poljvačke, zato uvek pri ruci imajte peškir kojim ćete ga brisati.

Najčešće boje dlake su:

– Žutosmeđa

– Crvenkasta

– Tamno-narandžasta (tigrasta)

Bez obzira na boju dlake, obično po licu imaju crnu dlaku.

Temperament

Bulmastif je prilično smiren, poslušan i zaštitnički nastrojen prema svom vlasniku. Psi rase bulmastif su odlični čuvari jer ih nije lako uplašiti.
Pošto su prilično veliki, mogu zadavati neke poteškoće vlasnicima. Kao prvo, nisu baš dobro društvo za decu, koja su previše mala da bi ih kontrolisala u svim situacijama. Kada se igraju sa njima, u blizini bi trebao da bude neko stariji koga pas sluša.

Kao drugo, ove pse treba pažljivo i potpuno dresirati kao veoma mlade kako bi se umirila njihova zaštitnička priroda. Treba ih navoditi da više vremena provode sa ostalim ljubimcima u domaćinstvu ako ih ima, kako bi ih prihvatili kao deo porodice.
Iz ovih razloga, preporučljivo je da vlasnici ovih pasa vode svoje ljubimce na dresuru dok su još štenad.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Bulmastifi su skloni uobičajenim bolestima koje se javljaju kod rasa velikih pasa, uključujući:

– Otoke na bedrima (pseću displaziju)

– Nadutost

– Karcinom

Ako imate bulmastifa…

Ovi psi nisu idealni ljubimci za bojažljive ljude. Pripadnici ove rase su odlični kada imaju pravog vlasnika, ali ako niste dovoljno samopouzdani u ulozi gazde, tu ulogu će lako preuzeti pas, a Vi ćete se pokoravati njemu. Ako ne možete da odolite, a da ne uzmete jednog bulmastifa za ljubimca, potrudite se da dobro proverite kakvog psa kupujete pre nego što obavite kupovine.

Zatim nađite jednog ili dva profesionalna uzgajivača ili dresera koji će Vam objasniti kako treba da postupate sa ovim psom. Trebalo bi da provodite dosta vremena sa njim, bez obzira na to da li je mladunče ili odrastao pas, da vidite kako se generalno uklapa u Vaš dom i život.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Bulmastif-.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Bulmastif--300x300.jpgadminKućni ljubimciBulmastifi su jedna od najvećih rasa pasa. Proučimo malo bolje kako su nastali ovi džinovi i šta možete očekivati ako jednog od njih uzmete za ljubimca. Bulmastifi kakve danas znamo su nastali kao rezultat ukrštanja buldoga i mastifa. Svrha ovakvog ukrštanja bila je da se stvori velik pas koji će...