Britanska kratkodlaka mačka je veoma popularna rasa. Ove mačke su veoma ljupke, blage su naravi i jako se vezuju za svoje vlasnike. Britanska kratkodlaka mačka se dobro slaže sa svima, uključujući i druge kućne ljubimce, ali je ipak nezavisna.

Britanska kratkodlaka mačka – izgled

Britanska kratkodlaka mačka je veoma skladne građe, te je zato omiljena među ljubiteljima mačaka. Ove mačke su poznate i po imenu “plišani meda” zbog svojih velikih, okruglih i izražajnih očiju i skladnog, elegantnog tela.

Imaju okruglu glavu i pune obraze, a uši su im nešto šire postavljene nego kod drugih mačaka. Nos im je kratak, širok i prav. Kada se gleda iz profila, vidi se da je čelo obično blago zakrivljeno. Brada im je prilično jaka i čvrsta.

Uši su im male i lepo zaobljene na vrhovima. Spolja su obično sasvim prekrivene krznom. Oči su im velike i široko usađene.

Britanska kratkodlaka mačka ima jako, mišićavo, ali kratko telo. Grudi su joj duboke i, mada je ova mačka zdepasta, obično je prilično velika. Noge su im kratke i jake, a šape okrugle i čvrste.

Na prednjim šapama imaju po pet prstiju, a na zadnjim po četiri. Rep im je debeo, srednje dužine, i pri dnu je deblji nego na vrhu.Britanska mačka ima gustu i kratku dlaku.

Britanska kratkodlaka mačka – temperament i narav

Britanska plava mačka je poznata po svojoj blagoj prirodi i umiljatosti. Veoma su srećne kada ih uključite u svoje aktivnosti. Ove mačke prilično kasno sazrevaju, a i kada sasvim odrastu, ostaju razigrane i vesele poput mačića.

Poznate su i po tome što su sasvim opuštene i otvorene, i vole društvo kako ljudi tako i drugih životinja.

Međutim, britanska mačka nije previše energična i presrećna je kada samo leži i ništa ne radi. Ove mačke relativno retko i slabo mijauču. Kada se jednom vežu za neku porodicu, ostaju odani ljubimci do kraja života.

Ubrzo ćete naučiti da razumete mijaukanje svog ljubimca i znaćete kada je srećan, a kada želi da vam se požali na nešto. Britanska kratkodlaka mačka voli prirodu i istraživanje, ali je nemojte puštati nigde van ograđenog dvorišta.

Ako živite u stanu, to za ovu mačku nije problem. Lako se prilagođavaju na zatvoren i manji prostor sve dok im poklanjate dovoljno pažnje i dok imaju dovoljno igračaka.

Pošto se ove mačke lako goje, pazite na njihovu ishranu, posebno ako vaš ljubimac nema prilike da se često dobro istrči u prirodi.

Britanska kratkodlaka mačka je prilično inteligentna i potrebna joj je stalna stimulacija. Britanska kratkodlaka mačka vam možda neće stalno skakati u krilo da se mazi, ali će sigurno sesti na novine dok pokušavate da čitate ili će se ispružiti preko tastature dok radite kako bi vam privukla pažnju.

Inteligencija

Britanska kratkodlaka mačka je poznata po svojoj inteligenciji, a kao što smo već napomenuli, veoma voli kada je uključite u ono što radite.

Brzo uči nove stvari i voli svoju rutinu. Mrzi promene i one joj mogu izazvati priličan stres. Zato je veoma važno da je hranite svakog dana u isto vreme. Isto važi i za šetnju.

Deca i drugi ljubimci

Britanska kratkodlaka mačka je otvorena i druželjubiva. Zato je prikladna i za porodice sa malom decom. Pošto je ova mačka prilično pametna, odlično zna kada treba da se povuče iz igre sa detetom koje postaje previše grubo ili previše glasno.

Objasnite detetu kako treba da se ponaša sa kućnim ljubimcima. Uvek pazite na dete dok se igra sa mačkom kako ne bi bilo nikakvih neprijatnosti.

Britanska plava mačka će se lepo slagati i sa vašim psom. Ako odavno imate psa i tek ste kupili ili dobili ovu mačku, polako ih navikavajte jedno na drugo. Ipak, kada je reč o manjim ljubimcima, uvek budite na oprezu.

Zdravlje britanske kratkodlake mačke

Prosečan životni vek britanske kratkodlake mačke je između četrnaest i dvadeset godina (naravno, uz pravilnu negu i ishranu).

Britanska kratkodlaka mačka ponekad pati od naslednih oboljenja. Informišite se o njima kako biste na vrem prepoznali simptome.

Bolesti koje najčešće pogađaju britanske kratkodlake mačke su policistični bubrezi i hipertrofična kardiomiopatija.

Nega britanske kratkodlake mačke

Britansku kratkodlaku mačku morate redovno četkati i češljati kako bi joj krzno ostalo lepo i gusto. I kvalitet hrane i ispunjavanje svih nutritivnih potreba je veoma važno ne samo za zdravlje, već i za izgled ove mačke.

Nega o krznu

Britanska kratkodlaka mačka ima kratku, gustu dlaku i zato nega ove mačke zahteva prilično malo vremena. Sasvim je dovoljno da je jednom nedeljno dobro očetkate kako biste uklonili opale dlake koje su se zadržale na mački.

Najviše se linjaju u proleće i jesen (kao i sve druge mačke), pa je potrebno da ih tada češće četkate.

Redovno joj pregledajte uši i čistite ih po potrebi. Ako joj se u ušima nakupi previše ušne masti, može doći do bolne infekcije ušiju.

Zato je najbolje da te infekcije sprečite. Grinje se često nađu u ušima kod mačaka, što može biti velik problem. To je još jedan razlog da ih redovno pregledate i čistite im uši.

Energičnost i živahnost

Britanska kratkodlaka mačka je vesela, ali ne previše živahna mačka. Najviše voli da se igra u kratkim pauzama između dremki.

Ipak, one su uvek spremne da se igraju sa svojim vlasnicima, a posebno sa decom, što ih čini izvanrednim ljubimcima.

Ako ovakvu mačku držite u stanu, potrebno je da joj nađete mnogo igara. Napravite joj mesta na koja može da šmugne i da se udovno zavali i spava, jer su ove mačke poznate i kao velike spavalice.

Ishrana

Ako ste kupili mačku od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Poštujte tu preporuku, jer je mačkama probavni trakt osetljiv.

Možete joj promeniti način ishrane, ali samo ako to radite polako i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako dođe do nekih problema, posavetujte se sa veterinarom.

Starije mačke nisu probirljive, ali je poželjno da ih hranite što kvalitetnijom hranom. Zrele mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari.

Pazite i na to koliko je mačka teška. Kao ni za ljude, gojaznost nije dobra za mačke. I naravno, uvek obezbedite svom mezimcu dovoljno sveže i čiste vode.

loading...
adminKućni ljubimcimačkeBritanska kratkodlaka mačka je veoma popularna rasa. Ove mačke su veoma ljupke, blage su naravi i jako se vezuju za svoje vlasnike. Britanska kratkodlaka mačka se dobro slaže sa svima, uključujući i druge kućne ljubimce, ali je ipak nezavisna. Britanska kratkodlaka mačka - izgled Britanska kratkodlaka mačka je veoma skladne građe,...