Borna kiselinaDa li ste se zapitali koja sve čuda borna kiselina, supstanca koja se može naći u prirodi, može napraviti u vašem svakodnevnom životu. Da li vi sumnjate u moć borne kiseline?

Dok većina vas tačno zna o čemu govorimo, neki će i dalje biti u stanju šoka razmišljajući o raznolikim čudima koje borna kiselina može uraditi. Takođe poznata kao boraksna ili ortoborična kiselina, borna kiselina je prirodni mineral soli, koji sadrži elemente bora, kiseonika i vodonika. Stoga, ona je hemijski predstavljena kao H3BO3 koji se sastoji od bora kao glavne komponente koja se nalazi u zemljištu, stenama i morskoj vodi. Bor je važan mikroelement za biljke, možda čak i za ljude, a najčešće se konzumira u prirodnom obliku iz voća, povrća, žitarica i oraha. Dok je bor značajan za ishranu ljudi u određenoj meri, u kombinaciji sa vodonikom i kiseonikom, on postaje borna kiselina, nudeći obilje namena u raznim oblastima kao što su medicina, domaćinstvo i industrija.

U tekstu u nastavku otkrićete različite upotrebe borne kiseline.

Upotreba borne kiseline

Medicinska upotreba

Borna kiselina je jedina kiselina na svetu koja je korisna za oči i uglavnom se koristi za lečenje konjuktivitisa i drugih infekcija oka.
Razblažite jednu kašičicu borne kiseline u prahu u pola šolje slane vode ili fiziološkog rastvora, zatim isperite oči sa ovim rastvorom da biste se rešili bilo kakve iritacije oka.
Rastvor borne kiseline se pokazao veoma korisnim i za čišćenje ušiju od gljivica koje su ušle tokom plivanja, a osim toga, koristan je i kod lečenja raznih vrsta infekcija uha kod ljudi, kao i kod kućnih ljubimaca. Takođe pomaže kod lečenja neprjatnog mirisa stopala. Osoba koja pati od neprijatnog mirisa stopala može primeniti bornu kiselinu da smanji znojenje koje dovodi do istog.

Borna kiselina je izuzetno korisna za lečenje kožnih infekcija, kao što su kandidijaza (gljivična infekcija vagine), atletsko stopalo i razne druge gljivične infekcije kože.

Kada se jedna šolja borne kiseline pomeša sa 4 litre destilovane vode, ovaj rastvor može poslužiti kao sprej za rane. Rastvor sadrži antiseptička svojstva koja pomažu kod lečenja manjih rana, posekotina i opekotina.

Kućna upotreba

Borna kiselina je provereno sredstvo za čišćenje kuće. Možete se osloboditi teških mrlja na odeći dodavanjem ½ šolje borne kiseline u jednu dozu deterdženta za pranje veša. Ako želite da izbelite svoju odeću, razblažite ¼ šolje borne kiseline u dve šolje vode i tretirajte vašu odeću na isti način kao što inače radite sa kupovnim sredstvom za izbeljivanje. Oslobodite kuhinju od mirisa tako što ćete naprskati malo borne kiseline u dno čiste i suve kante za otpatke. Da biste se otarasili lošeg mirisa u kupatilu, pospite ½ šolje borne kiseline u WC šolju i očistite je koristeći WC četku. Pustite da kiselina prodeluje 30 minuta ili preko noći i zatim isperite.

Industrijska upotreba

Borna kiselina je pronađena pre nekoliko vekova u Kini i od tada je od velike koristi industriji. Zauzela je značajno mesto kao jedan od sastojaka u kozmetičkoj industriji za proizvodnju proizvoda kao što su praškovi, rastvori za pranje očiju i proizvodi za negu kože. Ona se takođe široko koristi u proizvodnji vitaminskih dodataka kao izvor bora. Pošto borna kiselina nije zapaljiva, intezivno se koristi u proizvodnji nameštaja, dušeka i izolacije. Borna kiselina se koristi i za proizvodnju stakla otpornijeg na hemikalije i visoke temperature, suđa za mikrotalasnu pećnicu, laboratorijskog stakla, suđa za spremanje u rerni i halogenih sijalica otpornih na visoke temperature. Juvelirska industrija takođe koristi bornu kiselinu da spreči sporedne reakcije grejanja metala, kao što je površinska oksidacija.

Borna kiselina kao insekticid

Borna kiselina služi kao odličan čistač za sve vrste problema sa buđi i insektima. Pravljenjem rastvora od jednog dela borne kiseline i deset delova šećera u mnogo vode, spremni ste za borbu protiv insekata kao što su mravi, bubašvabe, srebrne ribice, buve i drugi. Jednostavno naspite ovaj rastvor u bocu sa pumpicom i poprskajte mesta u vašem domu gde se insekti skrivaju. Takođe, možete direktno da pospete bornu kiselinu u prahu na pod, nameštaj, iza ormara i polica, po etisonima i ispod tepiha kako biste suzbili pojavu buva i grinja.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Borna-kiselina.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Borna-kiselina-300x300.jpgadminZanimljivostiDa li ste se zapitali koja sve čuda borna kiselina, supstanca koja se može naći u prirodi, može napraviti u vašem svakodnevnom životu. Da li vi sumnjate u moć borne kiseline? Dok većina vas tačno zna o čemu govorimo, neki će i dalje biti u stanju šoka razmišljajući o...