sta je prava ljubavPredugo sedenje može da bude opasno po naše zdravlje, čak i ako redovno vežbamo, upozoravaju australijski istraživači, savetujući ljudima da što više stoje i kreću se.

Stajati samo dva sata tokom dana poboljšava nivo glikemije u krvi za dva odsto, holesterola za šest odsto kao i vrednost masnoća za 11 odsto, pokazuje studija naučnika sa Univerziteta u Kvinslednu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Heart Journal, sprovedeno je nad 782 osobe oba pola koje su bile praćene tokom jedne nedelje.

Volonteri su morali svih sedam dana da nose aparat koji je merio vreme provedeno u hodu, sedećem, uspravnom i ležećem položaju. Uzimani su im uzorci krvi i redovno su im mereni krvni pritisak i telesna težina.

Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici su zaključili da osobe koje stoje najmanje dva sata dnevno imaju bolji nivo glikemije i holesterola, kao i niže vrednosti masnoća u krvi.

Ustanovili su, takođe, da ljudi koji u toku dana isto toliko vremena provedu u pokretu imaju manji indeks telesne mase, uži struk i još bolji nivo masnoća i holesterola u krvi.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/sta-je-prava-ljubav.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/sta-je-prava-ljubav-300x232.jpgadminZanimljivostiPredugo sedenje može da bude opasno po naše zdravlje, čak i ako redovno vežbamo, upozoravaju australijski istraživači, savetujući ljudima da što više stoje i kreću se. Stajati samo dva sata tokom dana poboljšava nivo glikemije u krvi za dva odsto, holesterola za šest odsto kao i vrednost masnoća za 11...