bol u okuBol u oku se najčešće javalja kao osećaj pečenja ili naprezanja u očima. Kako bi se problem rešio, neophodno je odmoriti oči na duže, što bi vas moglo osloboditi bola usled naprezanja očiju. Međutim, neki od uzroka očnih problema mogu dati simptome kao što je slabljenje vida i jaki bol.

Uzroci
Bol u očima se može pojaviti u samom oku, okolo oka, ili čak istovremeno, i može se opisati kao tup bol, pečenje, pulsirajući bol ili osećaj probadanja. Ponekad osoba može iskusiti prisustvo stranog tela u oku. Veoma je važno da se identifikuje uzrok bola kako bi se pravilno tretirao.

Strana tela kao što je prašina ili polenove čestice, upadaju u oči
Operacija oka
Problemi vezani za sinuse
Čmičak, koji je očna infekcija
Virusne infekcije poput gripa
Infekcija ili ozleda
Zakrvavljenje beonjače ili konjuktivitis, što jeste zapaljenje očnih kapaka
Opekotine
Naprezanje očiju tokom rada za računarom pri dužem periodu vremena
Migrena, kada se može iskusiti konstantan tup bol u očima i glavobolja
Komplikacije vezane za kontaktna sočiva
Glaukoma, oboljenje očiju koje pogoršava vid

Tretiranje
Posle pronalaženja uzroka, važno je da kontaktirate zdravstvenu službu, ukoliko je ozbiljno. Neki od uzroka mogu uticati na vaš vid ukoliko nije tretirano na vreme. Međutim, za manje probleme probajte kućne lekove kako bi se oporavili.

Kućno lečenje
Ovde su neki od bezbednih načina lečenja za očne bolove, koje biste mogli probati.

Odmorite nekoliko sati, ako osećate napor u očima praćen bolom.

Očne kapi iz apoteke, poznate kao veštačke suze, mogu vas osloboditi jednostavnih problema kao što su sušenje očiju, bol, iritacije, itd. Pročitajte upute na bočici, i koristite pažljivo i pravilno.

Ukoliko osećate tup bol u vašim očima, moguće je da je to povezano sa migrenom. U tim slučajevima, uzmite jednu do dve tablete aspirina na svakih osam sati, kako bi se rešili bola.

A ukoliko imate bol izazvan dužim gledanjem TV-a ili sedenjem pred računarem, jednostavne vežbe mogu pomoći očima.

Uzmite hemijsku olovku i fokusirajte pogled na nju, približite je ispred nosa i potom je pomerajte. Ponavljajte ovu vežbu jedan minut na svakih dvadeset minuta.

Možete iskusiti bol u očima, zahvaljujući naočarima koje spadaju sa vašeg nosa. Tako da treba nabaviti naočare, čiji vam ram odgovara u potpunosti. Takođe, zastareli lekarski nalaz za naočare (dioptriju sočiva) može uzrokovati ovakvo stanje.

Da bi ohladili oči i umanjili upalu ili iritaciju očiju, stavite na oči kao oblogu dva listića vate prethodno potopljena u vodu (ružina vodica). Alternativa, jeste da isperete oči hladnom vodom i umesto obloge stavite komadiće krastavaca. Ovaj tretman će veoma pomoći da umirite bol.

Ako nosite kontaktna sočiva i imate iritaciju očiju ili druge probleme vezane za kontaktna sočiva, izbegavajte da ih nosite neko vreme.

Traženje lekarske pomoći
Veoma je važno da potražite lekarsku pomoć kod bola u oku, u sledećim slučajevima.

Ukoliko predhodno navedeni tipovi kućnog lečenja ne pomognu, a bol nastavlja da traje više od dva dana.

Ukoliko osećate jak bol.

Ukoliko imate slab imunitet, ili pak bolujete od bolesti kao što je diabetes.

Ukoliko ste nedavno imali operaciju očiju.

Ukoliko imate bol koji nije povezan sa naprezanjem oćiju, ili sa virusnim infekcijama.

Ukoliko imate i druge simptome uporedo sa bolom, kao što je oticanje očiju, zakrvavljene oči, pritisak u očima, i smanjen vid.

Pri poseti očnom lekaru (oftamologu), pokušajte da opišete i navedete što više simptoma koji su vezani za vaš bol u očima. Posle simptoma, lekar može izvesti testove i preglede, kako bi što tačnije dijagnosticirao uzroke i prepisao odgovarajuću terapiju.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/02/bol-u-oku.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/02/bol-u-oku-300x241.jpgadminZdravljeokoBol u oku se najčešće javalja kao osećaj pečenja ili naprezanja u očima. Kako bi se problem rešio, neophodno je odmoriti oči na duže, što bi vas moglo osloboditi bola usled naprezanja očiju. Međutim, neki od uzroka očnih problema mogu dati simptome kao što je slabljenje vida i jaki...