Bol u gornjem delu i sredini stomaka može imati mnogo uzroka, koji variraju od onih koji se lako leče, pa do najtežih oboljenja.

Pošto se u tom delu stomaka nalazi mnoštvo organa, to značida su opstipacija, čirevi, kamen u žuči, upala slepog creva i divertikuloza samo neka od oboljenja koja izazivaju bol u stomaku.

Ovde ćemo objasniti moguće uzroke bolova u stomaku, ali i pogledati kakva je anatomija stomaka, kako da objasnimo gde osećamo bolove i šta to znači vezano za uzroke bolova. Pričaćemo i o najboljim prirodnim metodama ublažavanja bolova u stomaku, i kada je vreme da se obratite lekaru.

Anatomija stomaka

bol u gornjem delu stomaka

Kada pokušavamo da shvatimo odakle potiču bolovi u stomaku, dobro je da poznajemo njegovu anatomiju. Mesto gde osećamo bol i naša sposobnost da objasnimo lekaru gde je to tačno mogu mnogo pomoći kod postavljanja dijagnoze.

U ovom slučaju, obratićemo pažnju na središnji deo stomaka. Zamislimo da ste na ceo stomak nacrtali tablu za “iks-oks”. Drugi red od tri kockice predstavlja središnji deo stomaka, a on je podeljen na tri dela: levi, središnji i desni deo.

U svakom od njih se nalazi nekoliko organa.

Desni deo:

 • desni deo debelog creva
 • žučna kesa
 • jetra

Središnji deo (pupčani):

 • dvanaestopalačno crevo
 • ileum (završni deo tankog creva)
 • jejunum (središnji deo tankog creva)
 • pupak

Levi deo:

 • levi bubreg
 • debelo crevo

Upoznajte se sa ovim delovima stomaka i organima koji se tu nalaze. Ako osećate oštar bol u sredini stomaka, velika je verovatnoća da je izvor bola neki deo creva ili da postoji neki problem sa pupkom.

Bol u gornjem delu stomaka desno ukazuje na žuč, pankreas ili čir na želucu

Bol u gornjem delu stomaka levo takođe ukazuje na čir na želucu ali i čir na dvanaestoplačnom crevu.Takođe ovde se može osetiti bol zbog problema sa pankreasom.

Na koje sve načine možemo opisati bolove u stomaku?

Postoji bezbroj reči da opišemo bolove i neprijatnost kada pričamo o bolovima u stomaku, ali je najbolje da bol opisujemo kao generalizovan, lokalizovan, nalik grčevima i „u talasima“.

Generalizovani bol

Ovakva vrsta bola se odnosi na osećaj bola u čitavom srednjem stomaku. Obično se javlja i osećaj utrnulosti u delu oko pupka. Pre je reč o bolu u celom stomaku, nego o nekom konkretnom mestu koje možete pokazati. Ovakva vrsta bolova i neprijatnosti je obično znak virusne infekcije i lošeg varenja.

Lokalizovan bol

Lokalizovan bol se obično odnosi na bol koji se javlja u jednoj specifičnoj tački, koju lako možete pokazati kada vas neko pita gde vas boli. Ovakav bol je obično simptom nekog problema sa žučnom kesom, jetrom ili bubrezima.

Bol nalik grčevima

Ovakav bol se najčešće javlja u predelu pupka. Obično je rezultat jakih gasova ili nervoznog želuca. Ako je bol jak, onda uzrok može biti nešto drugo.

Bol u talasima

Bol „u talasima“obično počinje iznenada, a zatim jenjava. Često su ovakvi bolovi oštri i jaki.

Uzroci bolova u stomaku gore i na sredini

Kao što je već objašnjeno, uzroci ovakvih bolova su veoma različiti. Ti uzroci se kreću od lošeg varenja, što je nešto sa čime je prilično lako izaći na kraj, pa do problema sa žučnom kesom i pankreasom, što zahteva pažljiv tretman, a ponekad i bolničko lečenje. Ovo su najčešći uzroci bolova u stomaku gore i na sredini.

Loše varenje

Loše varenje, samo po sebi, se javlja zbog nekoliko različitih stvari. Loše varenje može biti izazvano pojačanim lučenjem stomačne kiseline, a može se javiti i zbog nepravilnog varenja hrane u želucu, što stvara probleme poput previše gasova. To ne stvara samo bol u srednjem, već i u gornjem stomaku.

Opstipacija

Opstipacija je nemogućnost da se izbaci škart iz creva, i često se javlja kao posledica loše ishrane, ali i oboljenja poput celijakije, problema sa bubrezima, dijabetesa, hipotireoze i hiperparatiroidizma. Retke stolice obično izazivaju grčeve u stomaku.

Sindrom iritabilnih creva

Sindrom iritabilnih creva je poremećaj u radu želuca i creva, za koji još uvek ne znamo šta ga izaziva. Sindrom iritabilnih creva ima mnoštvo simptoma koji izazivaju i bolove u stomaku – opstipaciju, dijareju, nadimanje i gasove. Ovi simptomi mogu stvoriti veliko opterećenje na želudac i izazvati bolove.

Upala slepog creva

Upala slepog creva je infekcija ili upala slepog creva. Ta upala obično izaziva jake bolove u delu oko slepog creva, koje se nalazi u desnom ilijanom i u središnjem delu stomaka.

Kamen u žuči

Kamen u žuči predstavlja kamenčiće koji se formiraju u žučnoj kesi od ostataka žuči. Mnogi ljudi imaju kamen u žuči i nemaju nikakve simptome, ali se javlja problem kada ovi kamenčići zapuše bilijarne kanale. Kada dođe do ove blokade, javljaju se bolovi. Mada se bolovi izazvani kamenom u žuči obično osećaju u gornjem desnom delu stomaka, bol se može javiti i u desnom središnjem delu.

Menstrualni bolovi

Mnoge žene imaju grčeve tokom menstruacije. Ovaj bol može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Sam bol se obično javlja u centralnom delu stomaka, ali to nije pravilo. Ovaj bol brzo prolazi, a kada je uporan, pomažu lekovi protiv bolova.

Gastroenteritis

Gastroenteritis je, najprostijim rečnikom, stomačni grip. Reč je o upali gastrointestinalnog trakta uzrokovanoj virusnom ili bakterijskom infekcijom. Rezultat je obično bol u središnjem delu stomaka, povraćanje i dijareja. Povraćanje često pogoršava bolove u stomaku ako je jako i često, jer povraćanje aktivira mišiće u ovom delu.

Povraćanje i dijareja sami po sebi mogu izazvati bolove u sredini stomaka. Povraćanje i dijareja dovode do pražnjenja želuca i gubitka apetita, i pošto je želudac prazan, nakuplja se mnogo želudačne kiseline. To često izaziva grčeve u predelu pupka.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Čirevi na želucu i dvanaestopalačnom crevu često izazivaju bolove u gornjem delu stomaka. U suštini, čir je otvorena ranica unutar probavnog trakta. U slučaju čira na želucu, taj čir se stvara unutar želuca. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu, čir se stvara u gornjem delu tankog creva, koje je poznato i kao duodenum ili dvanaestopalačno crevo.

Ove ranice izazivaju jake bolove, koji dolaze i prolaze u zavisnosti od okolnosti. Bolovi se pogoršavaju kada se u želucu nakupi mnogo kiseline i kada obolela osoba jede određene namirnice (na primer, začinjena hrana dosta loše utiče na čireve).

Upalne bolesti creva

Upalne bolesti creva su grupa bolesti koje izazivaju dugoročnu upalu tankog i debelog creva. Dve najčešće upalne bolesti creva su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. I jedna i druga bolest podrazumevaju mnoštvo komplikacija, gde spadaju način ishrane, krvarenje u crevima, čirevi i rane u crevima i neprekidan bol u stomaku.

Gastritis

Gastritic je upala membrana u želucu. Ova upala se javlja kao rezultat disbalansa između mukoznih membrana koje štite želudac i želudačne kiseline. Mada gastritis obično izaziva bolove u gornjem delu stomaka, on se može izazvati i čir na želucu, što često rezultira bolovima u stomaku.

Divertikulitis

U crevima se ponekad formiraju takozvani džepovi. Oni se mogu upaliti, pa čak i pući, i tada se njihov sadržaj izliva u trbušnu duplju. Ovakve vrste infekcija se zovu divertikulitis.

Divertikulitis za simptome ima mučninu, groznicu i jake bolove u stomaku. Obično se leči antibioticima, ali je u težim slučajevima neophodna operacija.

GERB

GERB, ili gastroezofagealna refluksna bolest, se javlja kada želudačna kiselina počne da se iz želuca vraća u jednjak. Mada GERB obično izaziva bolove u gornjem delu stomaka, ponekad izaziva i bolove u srednjem stomaku.

Poremećaji i bolesti pankreasa

Bolesti pankreasa, kao što im ime kaže, uključuju pankreas. Obično se misli na upalu pankreasa ili ozbiljnija oboljenja, poput raka pankreasa.

Upaljeni pankreas izaziva bolove zbog pritiska na taj organ, i obično izaziva bolove u gornjem delu stoma, ali i u srednjem stomaku, i to najčešće na levoj strani. Jak bol u gornjem delu stomaka je najčešći simptom raka pankreasa.

Prirodni načini lečenja bolova u stomaku

Postoji nekoliko prirodnih metoda uz pomoć kojih ćete olakšati i ukloniti bolove u srednjem stomaku. Ako imate jake bolove u srednjem stomaku, najbolje je da posetite lekara, jer to može biti simptom neke bolesti koja zahteva hitnu intervenciju.

Ako imate blaže bolove u srednjem i gornjem stomaku, isprobajte neki od sledećih recepata.

Izbegavajte čvrstu hranu

Hrana često pogoršava ili izaziva bolove u stomaku. Kada osetite bolove, izbegavajte čvrstu hranu nekoliko sati i dozvolite svom telu da se samo zaceli i eliminiše ono što mu smeta.

Pijte mnogo vode

Ostanite hidrirani, kako bi vam mišići bili opušteni i kako biste smirili želudac. Tako ćete možda i otkloniti uzrok bolova.

Jednostavna hrana

Ako je uzrok bolova neki stomačni virus, najbolje je da neko vreme jedete proste namirnice – tost, pirinač i slično. To će vam stvarati manji pritisak na stomak i ublažiti bolove koji nastaju zbog mnogo kiseline u stomaku.

Izbegavajte lekove koji vam smetaju

Maksimalni izbegavajte Ibuprofen, Aspirin i ostale lekove iz ove grupe. Ovi lekovi samo dodatno iritiraju želudac i pogoršavaju bolove u stomaku. Ako vam je potreban lek kako bi vam ublažio bolove, najbolje je da posetite lekara.

Kada posetiti lekara ?

Kada treba da se obratite lekaru? U suštini, ako bol u stomaku dugo traje, ili ako polako postaje nepodnošljiv, idite lekaru. Osim jakih bolova, indikacije za posetu lekaru su sledeće:

 • bol koji traje duže od nedelju dana
 • bol koji je na granici podnošljivog i traje duže od 24 sata
 • imali ste nedavnu povredu dela gde osećate bol
 • stomak vam je osetljiv na dodir
 • povraćate i imate dijareju, što vam pogoršava bolove (posebno ako primećujete tragove krvi u jednom ili drugom)
 • bol je propraćen temperaturom
 • bol se iz stomaka širi u druge delove tela

Trebalo bi da posetite lekara ako imate bolove u stomaku i:

 • trudni ste
 • imate karcinom želuca, pankreasa ili debelog creva

Bol u središnjem delu stomaka jeste razlog za brigu

Mada se blaži bolovi u stomaku lako leče, trebalo bi da pratite svoje stanje. Od upalnih bolesti creva pa do poremećaja i bolesti pankreasa, postoji mnogo stvari koje mogu biti uzrok ovih bolova, te su ovi bolovi potencijalni simptom ozbiljinijih oboljenja.  Ako poznajete anatomiju stomaka i organa koji se u njemu nalaze, lakše ćete otkriti uzrok bolova.  Ako bol nestane i ne javi se ponovo, onda je svakako bio bezazlen. Međutim, ako se bol često javlja ili se pogoršava, najbolje je da se obratite lekaru.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/09/bol-u-gornjem-delu-stomaka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/09/bol-u-gornjem-delu-stomaka-150x150.jpgadminZdravljeBol u gornjem delu i sredini stomaka može imati mnogo uzroka, koji variraju od onih koji se lako leče, pa do najtežih oboljenja. Pošto se u tom delu stomaka nalazi mnoštvo organa, to značida su opstipacija, čirevi, kamen u žuči, upala slepog creva i divertikuloza samo neka od oboljenja koja...