valerijana lekovitaBiljka valerijana lekovita svojstva (Valeriana officinalis) DRUGI NAZIVI: odoljen, baldrijan, mačja trava, macina trava.

OPIS BILJKE: Valerijana je višegodišnja biljka. Koren ima oblik brade, a sastoji se od gomolja i vlaknastih, žutobelih korenčića prečnika 2-7 mm, dugih 10-15 cm. Koren može imati prečnik i veći od 30 cm, a pri bazi ponekad oblikuje podanke. Uspravna cvetna stabljika istera iz korena visine 40-180 cm, a razgranala je na gornjem delu. Listovi su kratki, izrazito zeleni, glatki, perasto razdeljeni u uzdužne liske. Na vrhu svake grane oblikuje se rastresiti cvat sastavljen od sitnih, svedoružičastih do belih cvetova prijatnog mirisa. Zreli plod je žutosmedi oraščić. Svaka semenka na vrhu ima perasto dlakave kunadre što otežava skupljanje i doradu semenskog materijala. Kada je povoljna temperatura i vlaga, seme proklija za 7-12 dana, a ponekad biljka nikne tek za 3-5 nedelja. U početku raste sporo pa u prvoj godini razvije samo koren i lisnu rozetu, a u drugoj istera tek cvetne grane.

SASTOJCI: Koren sadrži i kiseline, od kojih je najvažnija izovalerijanska od koje podstiće jak, neprijatan miris.

VREME CVETANJA VALERIJANE: Od kraja maja do kraja juna cveta u krajevima s umereno toplom klimom. Plodovi sazrevaju duže vreme, sve do sredine jula i osipaju se. Kada seme sazre nadzemni delovi biljaka se osuše, a koren pre toga oblikuje nove pupove koji iduće godine isteraju cvetne stabljike. U razdoblju hladnijeg vremena količina aktivnih sastojaka u korenu se povećava, a u vreme mirovanja je najveća.

STANIŠTE: Valerijana je biljka umerene klime, uzgaja se uz reke zbog lakšeg natapanja i pranja izvađenog korena. Voli tla s dobrim vodovazdušnim režimom, bogata hranjivim materijama, s dubokim oraničnim slojem, potrebna su biljci za dobar prinos. Samoniklo raste po močvarnim livadama, vlažnim šumama, uzduž jaraka, uz vode i na obroncima. Miris stabljike, posebno korena, je neugodan.

LEKOVITA SVOJSTVA VALERIJANE:
Aktivne materije u biljci deluju umirujuće, i pomažu kod nesanice, nemira i anksioznosti.Valerijana ublažava simptome stresa, razdražljivost, nervozu i preveliku psihičku aktivnost. Pomaže osobama koje se teško “isključuju” od svakodnevnih briga. Mnogi simptomi anksioznosti koji uključuju tremor, paniku i znojenje mogu biti ublaženi uz pomoć valerijane. Pogodna je za osobe koje pate od grčeva mišića te nadraženog creva, bolnih menstruacija, klimakteričnih tegoba. Ispitanici koji su uzimali ekstrakt korena ove biljke brže su tonuli u san, rede su se budili u toku noći, a ujutro nakon ustajanja nisu se osećali umorno i omamljeno (što je česta nuspojava hemij-skih sedativa). Valerijana ne izaziva zavisnost ni nakon duže primene.

UPOZORENJE: Trudne žene ne bi smele uzimati valerijanu, kao ni deca mlađa od 12 godina. Kod osoba koje boluju od jako niskog pritiska i hipoglikemije potrebne su mere opreza. Ne uzimamo je u kombinaciji s lekovima za umirenje jer dolazi do pojačanog delovanja i tegoba. Koristimo je u terapijskim dozama oko tri nedelje te napravimo pauzu od mesec dana i možemo ponoviti.

RECEPTI:
Čaj od valerijane: 1 do 2 kašičice korena se stavi u 2 dl hladne vode, ostavi da odstoji 8 sati ili kratko prokuva pa procedi i pije topao čaj 2 do 3 puta dnevno.
Hladni ekstrakt valerijane: 1 do 2 kašičice korena natapamo 10 sati u šoljici vode. Pijemo u gutljajima preko dana.
Kapi: koren valerijane natapamo u alkoholu, pa uzimamo 30-50 kapi ili čajnu kašičicu na šoljicu vode.
Tinktura od valerijane: priprema se tako da se 20 g usitnjenog korena prelije sa 100 g 70-postotnog alkohola a zatim se to, dobro začepljeno, ostavi da stoji 14 dana uz češće mućkanje. Nakon toga se procedi. Uzima se 20-40 kapi na kocki šećera sa vodom, najbolje pre spavanja. Tinkturu od valerijane treba držati daleko od vatre i dohvata dece, na hladnom i tamnom mestu, dobro zatvorenu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/valerijana-lekovita.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/valerijana-lekovita-300x243.jpgadminBiljelekovito biljeBiljka valerijana lekovita svojstva (Valeriana officinalis) DRUGI NAZIVI: odoljen, baldrijan, mačja trava, macina trava. OPIS BILJKE: Valerijana je višegodišnja biljka. Koren ima oblik brade, a sastoji se od gomolja i vlaknastih, žutobelih korenčića prečnika 2-7 mm, dugih 10-15 cm. Koren može imati prečnik i veći od 30 cm, a...