SedumRod sedum obuhvata všpe od 200 vrsta cvetnih biljaka koje su nastanile uglavnom umerevo tople i hladne oblasti. Ime roda votiče od latinskog sedere, što značž umiriti.

Ovo nije slučajno, jer se listovi sa sočnim sadržajem od nekih sorti koriste i kao melem za povrede.
Biljke iz roda sedum zel>aste su trajnice sa izrazito mesnatim listovima i razgranatim nadzemnim delom, koji može biti veoma nizak, uz samo tlo, na do visine oko 50 centimetara. Koristi se zato i kao pokrivač tla, za urećenje ivičnjaka leja, škarpi i vrtova. naročito ako su oblikovani kamenjem-alpinumi.

U poslednje vreme, sedum je svoje mesto našao i u ukrašavanju terasa, gde se uspešno gaji uz ostalo sezonsko cveće.

Odranog proleća do kasne jeseni razne forme seduma sa različitim oblicima, nijansama listova i cvetova ukrašavaju terase i balkone. Pored toga što su izuzetno dekorativne, ove biljke su i jednostavne za gajenje. Najbolje uspevaju na mestima koja su veći deo dana izložena suncu, a odgovara im obična baštenska zemlja, pomešana s malo peska. Pošto ne podnosi suvišnu vlagu, zaliva se retko, samo nešto češće u prvim mesecima razvoja.

Sedum na terasi najlepše izgleda kada saksije u kojima ga gajimo stavimo u prikladne korpe, ćupove, različite posude od npr. bakra ili keramike, u vidu bokala i činija, u njima izgleda kao da izvire i teče.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Sedum.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/Sedum-300x270.jpgadminAgroRod sedum obuhvata všpe od 200 vrsta cvetnih biljaka koje su nastanile uglavnom umerevo tople i hladne oblasti. Ime roda votiče od latinskog sedere, što značž umiriti. Ovo nije slučajno, jer se listovi sa sočnim sadržajem od nekih sorti koriste i kao melem za povrede. Biljke iz roda sedum zel>aste su...