bela čemerikaBiljka čemerika (Veratrum L.) je dugovečna snažna, bujna biljka, visoka do 1,5 metar. Raste po vlažnim livadama, po svetlim šumama, kraj bačijskih torova na visokim planinama, često u velikom mnoštvu. Listovi su vrlo krupni, ovalni, kruti, imaju paralelne nerve. Ceo gornji deo biljke okićen je belozelenkastim cvetovima.

Cela biljka čemerika je vrlo otrovna, gorka, ljuta i topla ukusa. Kad se suva biljka tuca, izaziva nesnosno kijanje.
Upotrebljava se rizom sa korenčićima. Kopa se u jesen ili u proleće. Rizom leži dosta duboko u zemlji. Treba ga iskopati celog, zajedno sa žilama. Ima dve do tri glave. Njih treba odrezati i vratiti u zemlju. Rizom treba očistiti od zemlje, oprati, uzduž raseći, na konac nandzati i odmah sušiti na suncu ili u sušnici. Rizom je dugačak 5—8 sm, a debeo oko 2 sm. Mrke boje i prstenast. Na donjoj strani prstenova izbijaju sitni korenčići, a na gornjoj se vide ožiljci od listova.

Treba paziti da rizom bude brzo i dobro osušen (da nije plesniv) i da nema stabljike i delove glave.
Biljka je vrlo otrovna i treba biti izvanredno oprezan. Posle branja ruke treba dobro oprati, a za vreme rada ne treba dirati oči, nos i usta.

Čemerika se najviše se upotrebljava u veterinarstvu kao vrlo jako sredstvo protiv šuge, vaši, buva.Sastavini je deo burmuta.

U drogističkoj praksi se sakuplja osušen rizom sa korenjem od bele čemerike (Veratrum album L.) i zelene čemerike (Veratrum viride Aiton). Na našim planinama raste i crna čemerika (Veratrum nigrum L.), ali ona nije još dovoljno proučena.
Narodni nazivi za belu čemeriku su: bela čmerika, beli kukurek, božičnjak, gorska čemerika, kihavac, planinska čemerika, čemerika. Za crnu čemeriku nazivi sa uglavnom sledeći: zdravac, zdravinjak, kukurek, kukurijek, crna čemerika, čma čmerika.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/bela-čemerika.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/bela-čemerika-300x245.jpgadminBiljeBiljka čemerika (Veratrum L.) je dugovečna snažna, bujna biljka, visoka do 1,5 metar. Raste po vlažnim livadama, po svetlim šumama, kraj bačijskih torova na visokim planinama, često u velikom mnoštvu. Listovi su vrlo krupni, ovalni, kruti, imaju paralelne nerve. Ceo gornji deo biljke okićen je belozelenkastim cvetovima. Cela biljka čemerika...