Često ne obraćamo pažnju na to gde su nam ruke.

Koliko puta ste uhvatili sami sebe kako vam se ruke vrzmaju svuda i stalno čačkaju nešto? Koliko god bezazleno izgledalo, ukoliko prljavim rukama dodirnete neki od ovih osam delova tela, možete ozbiljno ugroziti svoje zdravlje.

1. Lice

Koža lica je osetljivija od ostatka tela ali je mnogima jako teško da prestanu sa tom navikom da stalno diraju lice. Na našim šakama se non – stop nalaze velike količine bakterija, virusa i alergena koji kada dospeju na lice mogu izazvati brojne probleme.

2. Usta

Jedna studija je pokazala da čak 3/4 bakterija koje uđu u naš organizam dospeju u njega preko usta. Sigurni smo da niste ni svesni koliko puta dnevno dodirnete usne.

3. Otvorene rane

Neće baš mnogo ljudi prstima čačkati živu ranu, ali uvek postoje izuzeci. Ovo je zaista jako opasno jer ne postoji lakši način da se ozbiljno inficiramo. Obavezno dobro operite ruke pre nego što očistite ranu i zalepite na nju hanzaplast.

4. Nos

U sluzokoži našeg nosa žive razne bakterije koje su za naš organizam korisne. Svaki put kada gurnete prst u nos, narušavate taj broj dobrih bakterija i unosite one kojima tu nije mesto.

5. Zadnjica

Verovatno znate da je upravo zadnjica jedna od najprljavijih regija na našem telu u kojoj se pored ostalih nalazi i ešerihija koli. Ona može biti jako štetna ukoliko završi na našim rukama. Stoga, dobro operite ruke svaki put kada su u blizini zadnjice.

6. Oči

Oči se ama baš nikada ne diraju rukama jer su jako osetljive. Najmanje što možete da “zaradite” jeste konjuktivitis.

7. Uši

Kao što ne treba da dirate unutrašnjost nosa tako ne treba da čeprkate ni po ušima. One se same čiste a ukoliko imate problem sa viškom voska, obratite se lekaru.

8. Nokti

Verovatno ne možete ni da zamislite koja količina bakterija se nalazi ispod noktiju. Prema jednom istraživanju, nokti su prljaviji čak dva puta od bilo kog dela tela. Bakterije tu mogu najduže opstatiti jer su pokrivene. Ne zaboravite da redovno čistite deo ispod noktiju.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/pipate.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/pipate-150x150.jpgadminZanimljivostiČesto ne obraćamo pažnju na to gde su nam ruke. Koliko puta ste uhvatili sami sebe kako vam se ruke vrzmaju svuda i stalno čačkaju nešto? Koliko god bezazleno izgledalo, ukoliko prljavim rukama dodirnete neki od ovih osam delova tela, možete ozbiljno ugroziti svoje zdravlje. 1. Lice Koža lica je osetljivija od...