Kada dođu auto delovi kao tema za razgovor uz kafu ili pivo, ispostavlja se da pak i najiskuniji vozači imaju određene nedoumice: kada koji element treba promeniti, o čemu voditi računa prilikom kupovine, da li svi auto delovi moraju biti nabavljeni novi i koji su to polovni elementi u redu za kupovinu…

Kako se ne biste više pitali, mi smo tu da Vam damo odgovore.

Polovni ili novi auto delovi?

Naravno, ukoliko ste u takvoj mogućnosti, generalni savet je da se svi auto delovi obavezno kupe kao novi, i to oni kod licenciranog proizvođača koji je proizveo i konkretan model Vašeg automobila.

auto-delovi

Ipak, ako biste želeli i da uštedite (a ko ne bi!), treba da znate da se određeni auto delovi mogu nabaviti i polovni. To pre svega važi za sve što spada u spoljašnjost auta, poput limarije, stakala, retrovizora, branika, brisača i svetala – dakle, sve ono čije stanje možete proveriti i sami, golim okom.

I auto delovi koji čine „enterijer“ auta mogu se nabaviti polovni, poput tapacirunga, sedišta, menjača; dok sve ono što se nije dostupno oku na autu treba nabavljati kao novo.

Kada Vam kažemo da tu najpre spadaju auto delovi iz sistema kvačila i kočnica, biće Vam jasan ovakav apel, jer on je tu pre svega radi Vaše i bezbednosti Vaših putnika. Zatim, auto delovi koji se moraju nabaviti kao novi jesu i roleri, španeri i svi oni elementi u zupčastom sistemu, kao i vodena pumpa i motor i delovi motora.

Gde se nabavljaju polovni auto delovi i o čemu voditi računa?

Polovni auto delovi nabavljaju se na auzo otpadima ili putem interneta. Uvek je preporuka da prilikom kupovine dobro osmotrite deo koji kupujete, te je pre savet da potražite auto otpade ili, ako baš niste u prilici, svakako proverene sajtove preko kojih se prodaju auto delovi.

Nemojte dozvoliti na otpadima da sami skidate polovne delove sa automobila kako ne biste nešto dodatno platili i oštetili, već se obratite prodavcima. Takođe, pokušajte i sa cenkanjem, jer ima onih koji će Vam auto delove prodati i po nižoj ceni ako ih imaju mnogo i žele da ih se oslobode.

Koji auto delovi se menjaju tokom malog, a koji tokom velikog servisa?

Tokom malog serivsa vrši se provera čitavog automobila i tom prilikom se po potrebi menjaju auto delovi iz kočionogo i sistema kvačila, filteri i ulja. Mali servis bi trebalo obavljati redovno, odnosno jednom godišnje, kako biste produžili životni vek svom „limenom ljubimcu“.

Veliki servis se, sa druge strane, u proseku obavlja jednom u pet godina, odnosno na svakih pređenih 50 ili više hiljada kilometara, a u zavisnosti od modela Vašeg auta i preporuka proizvođača.

U toku velikog servisa se, bez obzira na to da li i kako rade, obavezno moraju zameniti auto delovi poput pumpe za vodu i elemenata sistema zupčenja (zupčasti kaiš, roleri, španeri itd.), čije stanje nije moguće pouzdano proveriti i čiji se „životni vek“ procenjuje na oko pet godina. I veliki servis je obavezan i preporučuje se svima onima koji žele da budu bezbedni u vožnji, a zatim i kasnije prodaju svoj automobil ili ga što duže voze.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/09/auto-delovi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/09/auto-delovi-150x150.jpgadminZanimljivostiKada dođu auto delovi kao tema za razgovor uz kafu ili pivo, ispostavlja se da pak i najiskuniji vozači imaju određene nedoumice: kada koji element treba promeniti, o čemu voditi računa prilikom kupovine, da li svi auto delovi moraju biti nabavljeni novi i koji su to polovni elementi u...