menopauzaRezultati nove studije nagoveštavaju da se žene koje koriste antidepresive za ublažavanje simptoma menopauze mogu suočiti sa dugoročnim rastom rizika od preloma kostiju.

Antidepresivi su u stvari selektivni inhibitori koji preuzimaju serotonin. Osim što se koriste za lečenje depresije, ovi lekovi često se prepisuju kao alternativa hormonima, protiv valunga, noćnog znojenja i protiv drugih problema koji mogu da prate menopauzu.

„Međutim, antidepresivi povećavaju rizik od preloma kostiju kod žena srednjih godina„, izjavio je vođa istraživačkog tima dr Mathev Miler sa Northeastern univerziteta u Bostonu. Kraća upotreba antidepresiva stvara manji rizik od preloma kostiju nego dugotrajno korišćenje ovih lekova, jedan je od zaključaka studije.

Autori studije priznali su da njihov rad nije uspostavio direktnu uzročno-posledičnu vezu između antidepresiva i rizika od preloma kostiju, mada ističu da su prethodna istraživanja pokazala da se kosti stanjuju usled moguće nuspojave antidepresiva.

Istraživači su analizirali bazu podataka s informacijama o tretmanima lekovima u koju je bilo uključeno oko 61 milion pacijenata. Posebno su bili fokusirani na više od 137.000 žena starosti od 40 do 64 godine: sve su počele tretman antidepresivima u nekom trenutku između 1998. i 2010. godine. Razmatran je uticaj više vrsta antidepresiva i upoređivan sa drugim lekovima za simptome menopauze koji nisu bili antidepresivi.

Istraživači su utvrdili da su žene koje su koristile antidepresive imale 76% veći rizik od preloma, posle jedne godine, u poređenju sa ženama koje nisu koristile antidepresive. Taj procenat je pao na 73 nakon dve godine, a na 67 nakon pet godina.

Komentari

Jedan stručnjak za zdravlje kostiju rekao je da odnos između antidepresiva i slabljenja kostiju nema osnovu u biologiji.

„Autori spekulišu da mehanizam delovanja podrazumeva aktivaciju tzv. osteoklasta, ćelija koje smanjuju gustinu kostiju. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdili rizici. Tako će žene moći da ograniče trajanje tretmana antidepresivima ili razmotre uzimanje najmanje efektivne doze da bi se smanjio gubitak koštane mase“, objasnila je dr Karolina Meser, endokrinolog u Lenoks Hil bolnici u Njujorku.

Napomena

Nalazi istraživanja nedavo su objavljeni u časopisu „Injury Prevention“.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/menopauza.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/menopauza.jpgadminDuh i teloRezultati nove studije nagoveštavaju da se žene koje koriste antidepresive za ublažavanje simptoma menopauze mogu suočiti sa dugoročnim rastom rizika od preloma kostiju. Antidepresivi su u stvari selektivni inhibitori koji preuzimaju serotonin. Osim što se koriste za lečenje depresije, ovi lekovi često se prepisuju kao alternativa hormonima, protiv valunga, noćnog...