Andjelika biljka za kožu, kosu i opšte zdravlje

Anđelika je kraći naziv za biljku, čije je botaničko ime Angelica arhangelica. Poznata je i pod nazivima anđelica i angelika. Poreklo imena ove biljke je veoma zanimljivo. Arhangelika je reč grčkog porekla nastala od reči arhanđel (“arhi” – glavni, prvi i “angelos” – vesnik, anđeo, u doslovnom prevodu – „princ anđela“), a ime je dobila po drevnom predanju da je arhanđel Mihailo na zemlju doneo vest o njenom lekovitom dejstvu.

Na mandarinskom jeziku se andjelika biljka zove dang gui, kod nas je poznata kao kineska anđelika, a i kineska tradicija ima svoje predanje. Ova biljka ima počasno mesto u kineskoj i japanskoj tradicionalnoj medicini. Uglavnom se koristi kao tonik za žene.

Postoji oko 60 različitih vrsta biljaka koje pripadaju rodu Angelica. Međutim, anđelika biljka je jedina koja se koristi kao lekovita biljka. Skoro svaki deo ove biljke može da se koristi kao lek.

Rizom je krupan, mesnat i kratak, gusto obrastao dugačkim korenjem cilindričnog, izduženog oblika, od kojih svaki koren može da teži od 1 – 1,5kg. Stabljika ove biljke obično raste i do 2m u visinu, a iznutra je šuplja poput frule (koristi se za izradu ovog instrumenta). Lišće je donekle nazubljeno. Brojni sitni cvetići rastu u grozdovima ili velikim grupama, formirajući cvast, a boja im je zelena ili žuta. Najbolje uspeva na mestima gde ima tekuće vode i gde je tlo natopljeno i vlažno. Međutim, andjelika biljka može da se uzgaja bez mnogo teškoća i u drugačijim uslovima. Seme i stabljika anđelike biljke se koriste kao aroma u alkoholnim pićima (svojevremeno apsintu, a sada džinu i drugim žestokim pićima). To je aromatična biljka čiji cvetovi imaju gorko-slatki miris.

Najvažnija korisna svojstva anđelike biljke za negu kože i kose

Andjeliku biljku preporučuju brojni moderni, ali i drevni autori, kao sredstvo za negu kože. Andjelika biljka sadrži materije, kao što su antioksidanti, vitamini, pentanska kiselina, eterična ulja i brojne druge, koje su korisne za prirodne tretmane različitih kožnih oboljenja.

Korisna svojstva za kožu

U nastavku teksta možete da saznate više o tome na koji način možete da koristite anđeliku za lečenje kožnih oboljenja.

Anđelika za umivanje

Anđelika, lekovita biljka, može da se koristi za umivanje lica kod različitih kožnih oboljenja, a od nje će koža biti mekša, čistija i zdravija. Da biste napravili sredstvo za umivanje učinite sledeće:

  • pomešajte 2 šolje soka aloje vere i 8 – 10 kapi tinkture korena anđelike
  • dobro izmešajte sastojke i mešavinu koristite za lečenje akni

Ova mešavina može da se koristi i za čišćenje kože lica. Zahvaljujući ovom prirodnom preparatu koža će brže da zaceljuje, jer on pospešuje apsorpciju korisnih materija. Ako ovo sredstvo za čišćenje koristite 2 puta dnevno, ujutru i uveče, rezultati će biti neverovatni. Ne samo da će akne nestati, već će ih anđelika sprečiti da se vrate.

Dodatak u kupkama

Anđelika biljka može da se koristi i za kupanje, a deluje tako što na prirodan način umiruje kožu. Kupku pripremite na sledeći način:

  • u toplu vodu za kupanje dodajte 2 šolje infuza anđelike (tečnost dobijena prelivanjem usitnjenog bilja vrelom vodom)

Možete da dodate i kokosovo ulje da biste postigli najbolje rezultate. Ove kupke ublažavaju upalu, omekšavaju kožu i leče ekcem.

Korisna svojstva za kosu

Dozvolite da kažemo neku reč i o korisnom delovanju anđelike na kosu.

Čini kosu zdravom

Kinezi su vekovima koristili koren anđelike biljke protiv opadanja kose. Obogaćen vitaminom E, on pospešuje priliv kiseonika u organizam, a time i u vlasište. Poboljšava metabolizam i obnavlja zalihe hranljivih materija u organizmu, i to baš onih koje su esencijalne za rast kose. Pospešuje priliv kiseonika u krv, a time i u ćelije. Pored toga, povećava regenerativnu sposobnost ćelija kose.

Korisna svojstva za zdravlje

Brojna su lekovita svojstva andjelike biljke, a mi ćemo pomenuti samo neka od njiha.

Olakšava simptome PMS-a

Anđelika biljka je dokazano korisna za žene koje pate od menstrualnih grčeva. Ona pomaže da se uspostavi ravnoteža hormona, a uravnoteženi hormoni ublažavaju jake bolove.

Olakšava varenje

Andjelika biljka luči sokove koji su korisni za bolje varenje i koji utiču na bolju apsorpciju hrane. Ublažava flatulenciju, pošto potpomaže ispuštanje gasova iz organizma.

Druga korisna svojstva

Anđelika biljka detoksikuje organizam i čuva od bolesti kao što su groznice, prehlade, infekcije pluća i artritis.

Andjelika biljka spada u ona prirodna blaga koja organizmu daju materije koje su mu potrebne za očuvanje zdravlja. Međutim, lekovito bilje nipošto nemojte koristiti pre nego što se posavetujete sa lekarom. Ako vam lekar odobri – ne časite časa, pravac u najbližu biljnu apoteku gde možete da kupite ovu čudesnu biljku!

loading...
adminBiljeAndjelika biljka za kožu, kosu i opšte zdravlje Anđelika je kraći naziv za biljku, čije je botaničko ime Angelica arhangelica. Poznata je i pod nazivima anđelica i angelika. Poreklo imena ove biljke je veoma zanimljivo. Arhangelika je reč grčkog porekla nastala od reči arhanđel ('arhi' - glavni, prvi i 'angelos'...