ambrozija_620x0U ovo doba pogoršavaju se alergije na ambroziju. Pored disajnih tegoba, mogu da se jave i kožne promene u vidu ekcema

OSOBE koje su alergične na polen ambrozije ovih dana ne mogu nikuda da krenu bez pakovanja maramica. Iako ova biljka oslobađa izuzetno visoku koncentraciju polenovih zrnaca u vazduhu još od kraja jula, tegobe su najintenzivnije krajem avgusta i početkom septembra.

Procenjuje se da svaki osmi stanovnik u svetu i svaki peti žitelj Srbije ima alergijsku reakciju na ambroziju. Broj obolelih neprestano se povećava, jer se ovaj korov za 365 dana raširi čak i do 20 kilometara u prečniku.

Uobičajeni simptomi preosetljivosti na polen ambrozije su intenzivan svrab očiju i nosa, suzenje, crvenilo, kijanje, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, zapušenost nosa. U nekim slučajevima mogu da se jave i kašalj, osećaj teskobe u grudima, sviranje i šištanje. To su alarmantni simptomi koje ne treba zanemarivati, već treba što pre potražiti pomoć lekara.

– Osobe koje imaju alergiju na ambroziju, pored tegoba u disajnim putevima, kijavice i astme, mogu da imaju i kožne promene u vidu ekcema, ili takozvani oralni sindrom intolerancije na neke vrste svežeg voća i povrća – kaže primarijus dr Dušica Jarić, specijalista za plućne bolesti iz ordinacije “Dr Jarić” u Novom Sadu. – Najčešće to osete kao svrab, peckanje usana, jezika, grla, kada jedu neko sveže, termički neobrađeno voće ili povrće, na primer, krastavac, dinju, lubenicu, kivi, bananu i drugo.

Tegobe vezane za polen ambrozije iz godine u godinu variraju. Kada je leto kišovito, tegobe mogu biti blaže, a kada je suša, bez kiše, sa mnogo sunca i vetra, koncentracije polena su veće, a problemi izazvani polenom ambrozije – intenzivniji. Takođe, tegobe variraju i u zavisnosti od drugih stanja, kao što su udružene virusne infekcije, prehlade i slično.

– Dugotrajan alergijski rinitis je faktor rizika za pojavu astme, pa se dešava da nakon 10 godina osoba primeti da nema samo kijanje i svrab nosa već počinju i kašalj, teskoba i nelagodnost pri disanju, škripanje u grudima – ističe dr Jarić. – Zato se savetuje da se primeni blagovremena i redovna preventivna terapija, koja treba da počne već krajem jula i da se kontinuirano primenjuje do kraja septembra. To znači, kada treba da udišete vazduh u kome ima polena na koji ste alergični, koristite sprej za nos ili inhalatore koji sadrže lekove protiv upale disajnih puteva.

Najefikasniji lekovi su lokalni inhalatorni kortikosteroidi, koji se u vrlo malim dozama nalaze u spreju za nos ili inhalatoru.

– Postoje izražen strah i predrasude kod pacijenata a, nažalost, i zdravstvenih radnika da su inhalatorni kortikosterodi “opasni lekovi” i da ih treba izbegavati – ukazuje naša sagovornica.

– Njihova primena nema sistemske neželjene efekte i prema ARIA smernicama prva su linija u lečenju teškog perzistentnog alergijskog rinitisa. Uz ove lekove se mogu dodavati antihistaminici u obliku tableta i sirupa ili u vidu sprejeva za nos ili kapi za oči.

INJEKCIJA I KAPI
POTPUNO izlečenje alergije zasada nije moguće, ali imunoterapijom može da se poveća tolerancija na određene alergene. Ova terapija podrazumeva da se pacijentu u malim dozama daje alergen na koji je prisutna preosetljivost. Može da se primenjuje kao injekcije pod kožu ili u vidu kapi koje se stavljaju pod jezik.
– Imunoterapija je dugotrajna, i ne preporučuje se svim osobama koje imaju alergiju, ali ako se pravilno postavi indikacija, u više od 50 odsto slučajeva postiže se odlična tolerancija, naročito na ambroziju – objašnjava dr Dušica Jarić.
– Kasnije te osobe imaju vrlo blage tegobe koje u većini slučajeva ne zahtevaju posebnu terapiju, ili se simptomi uspešno kontrolišu vrlo malim dozama lekova.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/08/ambrozija_620x0.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/08/ambrozija_620x0-150x150.jpgadminZdravljeU ovo doba pogoršavaju se alergije na ambroziju. Pored disajnih tegoba, mogu da se jave i kožne promene u vidu ekcema OSOBE koje su alergične na polen ambrozije ovih dana ne mogu nikuda da krenu bez pakovanja maramica. Iako ova biljka oslobađa izuzetno visoku koncentraciju polenovih zrnaca u vazduhu još...