alergija na mackeKijanje, astmatični napadi, urtikarija (koprivnjača)… mačke nisu uvek čovekovi prijatelji i mogu da izazovu teže alergijske reakcije. Dosad, nikakva terapija nije uspela da potpuno ublaži simptome alergije na mačke.
U časopisu Journal of Immunologv (Džornal ov imunolodži) objavljeno je istraživanje koje bi moglo da bude revolucionamo, a sproveo ga je univerzitet Kembridž.

Naučnici tvrde da su dešifrovali mehanizme alergije na mačke. Suprotno uvreženom mišljenju, ona ne potiče od dlake životinje, već od telesnih sekreta – pljuvačke, urina i izumrle kože.
Izumrla koža sadrži bakterijski toksin nazvan lipopolisaharid ili LPS koji aktivira imunološke receptore kod ljudi.
“Ne samo da smo otkrili da LPS podstiće reakciju imunološkog sistema,već smo i identifikovali deo imunološkog sistema koji ga prepoznaje”, objasnila je dr Kler Brajant. “Radi se o velikom pomaku, koji bi mogao da rezultira razvojem terapija za sprečavanje organizma alergičnih osoba da reaguje tako intenzivno na perut mačke”, dodala je ona. Te terapije bi mogle da budu delotvorne i protiv alergija na pse, jer one aktiviraju isti imunološki receptor kod ljudi.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/alergija-na-macke.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/02/alergija-na-macke-300x240.jpgadminKućni ljubimciKijanje, astmatični napadi, urtikarija (koprivnjača)... mačke nisu uvek čovekovi prijatelji i mogu da izazovu teže alergijske reakcije. Dosad, nikakva terapija nije uspela da potpuno ublaži simptome alergije na mačke. U časopisu Journal of Immunologv (Džornal ov imunolodži) objavljeno je istraživanje koje bi moglo da bude revolucionamo, a sproveo ga je...