hrizantemaNa Istoku im se klanjaju kao simbolu blagostanja, zdravlja i dugovečnosti, jer se u laticama ovog divnog cveća nalazi velika količina mineralnih materija koje, pre svega, leče oboljenja nervnog sistema

Drevni lekari, pre svega iz Kine, Japana i Rusije, tvrdili su da hrizantema ima neverovatnu sposobnost da produži ljudski život. Prema legendi, jedan monah živeo je skoro 200 godina, i to samo zato što je ujutro pio rosu iz cvetova hrizanteme. Mirišljave latice ovog divnog cveta mogu biti bele, roza ili zlatnožute, ali sve su bogate mineralima, pre svega kalijumom, magnezijumom, selenom i cinkom, koji su neophodni našem organizmu, a naročito našem nervnom sistemu.

Uklanja toksine
Ako tradicionalnom zelenom čaju dodate nekoliko latica hrizanteme, dobićete izuzetno korisno sredstvo protiv bilo kojih zaraznih bolesti. Napitak je dobar za jetru jer uklanja toksine, a uspešno snižava temperaturu i poboljšava vid. Glavobolju, prehladu, vrtoglavicu, nestabilan pritisak ili upalu bubrega – sve ove bolesti možete lečiti hrizanteminim laticama. Pored čaja, možete praviti domaći sladoled u koji ćete ubaciti nekoliko latica ovog cveća – ne brinite se, potpuno su jestive.

Jača od bronhitisa
Ukoliko patite od bronhitisa, po čaršavu na krevetu, u predelu gornjeg dela leđa, pospite latice hrizanteme, a kod uzglavlja kreveta stavite činiju s toplom vodom u koju ste stavili nekoliko cvetova ove biljke. Eterična ulja koja ispušta ovaj cvet omekšaće i razbiće sluz olakšavajući vam disanje.

Podiže imunitet
Za poboljšanje zaštitnih svojstava organizma korisno je upražnjavati aromatične kupke s hrizantemama. U litar vode potopite 500 g cvetova hrizanteme i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada otpusti lekovite sast,ojke, “cvetnu vodu” zagrejte, sipajten u kadu i dodajte još vode kako biste potopili celo telo. Banjajte se oko 20 minuta. Ova kupka vraća energiju, jača imunitet, budi sva čula i revitalizuje čitav organizam.

Zbogom nesanici
Na Istoku se preporučuje da za poboljšanje sna žvaćete nekoliko svežih latica hrizanteme, jer su u stanju da smiri nerve. Takođe, za bolje psihičko stanje koristan je čaj od hrizanteme: kafenu kašičicu listova preliti šoljom ključale vode, dodati med ili šećer.

Protiv Parkinsonove bolesti
U Rusiji i Japanu hrizanteme se koriste kao pomoćno sredstvo u lečenju Parkinsonove bolesti. U tom slučaju eterična ulja ove biljke imaju sposobnost da uspore proces razvitka bolesti. Obolela osoba treba svaki dan da izgnječi u rukama listove hrizanteme i duboko udahne miris koji biljka ispusti. Ovaj tretman vodi ka poboljšanju stanja jedne od najnezgodnih bolesti. Takođe, redovno treba piti i čaj od hrizanteme.

Upaljeni zglobovi
U slučaju bolesti i upala kolena noću stavljajte komprese od meda u koji ste prethodno potopili nekoliko latica ovog cveća. Takav med delotvoran je u lečenju jakog kašlja (maže se na grudi). Ako vas muče artritis i reumatizam, pomoći će vam latice hrizanteme natopljene uljem suncokreta koje ćete namazati na bolne zglobove.

 

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/01/hrizantema.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/01/hrizantema-150x150.jpgadminBiljeNa Istoku im se klanjaju kao simbolu blagostanja, zdravlja i dugovečnosti, jer se u laticama ovog divnog cveća nalazi velika količina mineralnih materija koje, pre svega, leče oboljenja nervnog sistema Drevni lekari, pre svega iz Kine, Japana i Rusije, tvrdili su da hrizantema ima neverovatnu sposobnost da produži ljudski život....