krvarenje u trudnoćiMnoge trudnice zaziru od analgezije, plašeći se da bi ona mogla naškoditi bebi, a istina je da ublažavanje bola pomaže da s manje stresa

Iako će sve porodilje od sledećeg  meseca imati pravo na besplatnu epiduralnu analgeziju, mnoge žene plaše se bezbolnog porođaja. Nedovoljna informisanost o metodama koje se koriste za obezboljavanje i strah od mogućih komplikacija navode ih da trpe bol, iako stručnjaci ističu da je to pogrešna odluka. Zašto je bezbolan porođaj dobar izbor, koje se metode obezboljavanja mogu koristiti, te koje su njihove prednosti i mane.

Analgezija ili anestezija

Mnogi misle da za vreme anestezije pacijent mora da spava, odnosno da bude u besvesno/n stanju. Međutim, postoje tehnike regionalne anestezije gde je pacijent budan, oseća dodir, ne oseća bol i operacija se uspešno izvodi. Ne mogu se sve operacije raditi uz ovakvu vrstu anestezije, ali preporučeno je da se ona koristi za one koje se izvode ispod nivoa pupka. S druge strane, analgezija je obezboljavanje, pacijent je budan, ne oseća bol u određenim delovima tela, ali nedovoljna je da se u takvom stanju radi operacija. Za bezbolan porođaj koristi se analgezija, ali ako mora da se završi carskim rezom, onda se analgezija prevodi u anesteziju, dodavanjem istog anestetika, ali jače koncentracije. Naučna istraživanja pokazala su da je majka u slučaju analgezije puna snage da aktivno učestvuje u završnom delu porođaja. Kod trudnica koje ne dobiju analgeziju porođaj vrlo iscrpljujuć i bolan, te da su one u završnoj fazi toliko iscrpljene da nisu sposobne da aktivno učestvuju u njemu. Analgeziju ne treba odbiti, jer ako majka ne proživljava stres tokom porođaja, novorođenče će pretrpeti manji stres pri samom porođaju.

Vrste analgezije

Postoje različite metode za obezboljavanje kod trudnica. Najčešća je epiduralna, a mogu se primeniti i spinalna i intravenska analgezija. Epiduralna analgezija daje se u prostor ispred kičmenog kanala. Postoje fabrički pripremljeni setovi za epiduralnu anesteziju, koji u sebi sadrže metalnu iglu i kateter. Igla služi za to da se identifikuje epiduralni prostor, a kroz nju se ubacuje specijalni tanki plastični kateter, koji ostaje na mestu davanja. Igla se vadi, a kroz kateter se daje anestetik. Anestetik je višestruko razblažen i dodaje se na svakih sat – sat i po, ili se preko specijalnih pumpi ubacuje kontinuirano kroz kateter do porođaja. U slučaju spinalne analgezije ili anestezije mnogo tanjom iglom identifikuje se spinalni prostor – ulazi se u kičmeni kanal i ne ostavlja se plastični kateter. O primeni određene metode odlučuje anesteziolog, uzimajući u obzir koliko je porođaj odmakao, koliko su jaki bolovi i procenjujući eventualne razloge iz kojih buduća majka ne bi smela primiti određenu vrstu analgezije, s tim što bezbolan porođaj zasad nije moguć u svim porodilištima, prvenstveno zbog nedostatka anesteziologa.

Epidural traje do kraja porođaja

Položaj za spinalnu i epiduralnu analgeziju isti je: trudnice sede ili leže na boku. Prednost epiduralne u odnosu na spinalnu metodu jeste u činjenici da se njeno trajanje može produžavati u skladu s dužinom porođaja, s obzirom na to da se anestetik dodaje kroz kateter koji se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba. Mogu se koristiti i pumpe za ubrizgavanje, kad se anestetik kontinuirano ubacuje kroz kateter do samog završetka porođaja, i to nakon što anesteziolog isprogramira kolika će količina leka biti ubrizgavana kontinuirano.  Isti anestetik, iste razblaženosti, koristi se i za epiduralnu i za spinalnu analgeziju.

Spinalna analgezija deluje odmah

Prednost spinalne analgezije jeste u tome što deluje skoro istog trenutka. Pet minuta nakon ubrizgavanja anestetika u spinalni kanal trudnica je potpuno obezboljena. Međutim, dejstvo traje sat i po, pa se ona obično daje pred kraj porođaja.
Spinalna anestezija može se dati i za planirani carski rez, umesto opšte anestezije, stoje za porodilju velika prednost, jer pod ovom anestezijom ništa ne oseća od polovine grudi naniže, a budna je i potpuno svesna tokom operacije, te može odmah da čuje i vidi svoju bebu, kao da je u pitanju prirodni porođaj.

S druge strane, epiduralna analgezija počinje da deluje nakon 15 do 20 minuta, ali dejstvo traje duže. Može se dati jača koncentracija anestetika, čime se obezbeđuju uslovi za operaciju ako porođaj treba završiti carskim rezom. U tom slučaju analgezija postaje anestezija. Postoji i mogućnost kombinovane spinalno-epiduralne analgezije ako trudnica ima jake bolove a do porođaja je ostalo mnogo vremena.

Retke komplikacije

Davanje analgezije izvodi se s hirurškom kapom na glavi, maskom na licu i sterilnim rukavicama na rukama, a nakon ubrizgavanja anestetika počinju da se prate otkucaji srca bebe i majčin puls i pritisak. Svaka metoda nosi sa sobom moguće komplikacije, ali one se javljaju tek kod svake stote porodilje, i to najčešće u vidu glavobolje nakon porođaja. Ona napominje da nekim trudnicama ne bi trebalo davati epiduralnu analgeziju. Ne preporučuje se trudnicama s deformitetom kičme (nakon operacije skolioze, kad u kičmi postoje ugrađeni metalni držači, itd.), onima koje imaju problem sa zgrušavanjem krvi ili neku infekciju kože. U tim slučajevima pribegava se intravenskom obezboljavanju.

Beba je bezbedna

Mnoge buduće majke zaziru od bezbolnog porođaja, strahujući da bi anestetik mogao uticati na bebino zdravlje. Nijedan vid obezboljavanja ne šteti novorođenčetu. Anestetik dat spinalno ili epiduralno deluje samo na mestu davanja, i to tako što oblaže nervne završetke, dok se intravenski lek vrlo brzo razlaže u krvi i može se bezbedno davati sve do momenta porođaja. Majka je sve vreme budna i može aktivno sarađivati tokom porođaja, iako baš ne oseća kako gura bebu. Mesta dejstva anestetika jesu trbuh, unutrašnja strana butina i međica. Trudnica sve vreme može pokretati noge, mada ponekad može biti prisutan prolazan osećaj blage slabosti ili utrnulosti.

Porođaj ne traje duže

Mada mnoge trudnice misle da će primena analgezije produžiti porođaj,ali u pitanju samo predrasuda, koja je posledica neinformisanosti i straha. Primena analgezije ne dovodi do produžetka porođaja, osim ako se da suviše rano. Nekad je važilo pravilo da grlić materice žene koja rađa prvi put treba da bude otvoren od četiri do pet centimetara pre davanja analgezije, dok kod žena koje su već rađale nije trebalo čekati ni toliko. Danas se epiduralna analgezija može dati i ranije, o čemu odlučuje anesteziolog u saradnji s ginekologom, uzimajući u obzir stanje trudnice i broj ranijih porođaja. Nije tačno da kod obezboljenih trudnica beba češće dolazi na svet uz upotrebu vakuuma. Pritom, ako majka aktivno učestvuje u porođaju, beba rođena uz upotrebu analgezije u mnogo je boljoj kondiciji nego mališani rođeni bolnim porođajem.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/krvarenje-u-trudnoći.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/krvarenje-u-trudnoći-300x201.jpgadminMedicinaMnoge trudnice zaziru od analgezije, plašeći se da bi ona mogla naškoditi bebi, a istina je da ublažavanje bola pomaže da s manje stresa Iako će sve porodilje od sledećeg  meseca imati pravo na besplatnu epiduralnu analgeziju, mnoge žene plaše se bezbolnog porođaja. Nedovoljna informisanost o metodama koje se...