Da li vas zbog lošeg varenja često boli stomak? Da li vas je ikada za kratko vreme uhvatilo nekoliko infekcija i shvatili ste da morate da ojačate imunitet? Ako je odgovor “da”, onda verovatno niste pili čaj od čička.

Ovaj čaj je korisniji od mnogih modernih lekova. Šta bi neko još mogao da poželi? Da vidimo za šta je sve dobar čaj od čička.

Koren čička, odnosno velikog čička (u narodu poznat i kao veliki lopuh, lopuh ili repuh), u botanici poznatog pod imenom Arctium lappa, poznat je po svojim lekovitim svojstvima, a može da se koristi za pripremu čaja ili kao dodatak čorbama i supama. To je najčešća i najpoznatija vrsta čička, koja raste u Aziji i Evropi, a kroz istoriju je poznato da je korišćen za lečenje jetre, artritisa, prehlade, malih boginja (morbilli), grlobolje i upale krajnika. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, skorašnje studije su istraživale dejstvo čička kod lečenja raka, HIV-a, bubrežnog kamenca i bakterijskih infekcija, međutim, navodi se da su potrebna dalja ispitivanja pre izdavanja odobrenja za njegovu upotrebu.

Za šta je sve dobar čaj od čička?

caj od korena cicka

Čaj od čička za jetru

Čičak čaj ima pozitivno dejstvo na jetru i može se koristiti za njnu detoksikaciju i čišćenje.Takođe je dobar za regeneraciju jetre kod bolesti kao što su masna jetra,ciroza ili hepatitis.Osobama koje često konzumiraju alkohol i na taj način oštećuju svoju jetru preporučuje se da povremeno piju čaj čička.

Uklanja akne

Čaj od čička je jedan od najboljih prirodnih lekova protiv akni. Ne samo da pomaže u uklanjanju postojećih akni, već pomaže i u sprečavanju njihove pojave. Pošto sadrži mnoštvo minerala poput gvođa i kalijuma, kao i tanine i poliacetilene i još mnoge antioksidanse, čaj od čička pomaže u čišćenju organizma, pa posredno i u sprečavanju pojave akni. Mada se čaj od čičke obično pije, možete umočiti vatu u njega i namazati ga na lice kako biste brže zalečili akne.

Poboljšava varenje

Čaj od čička je izvanredan za bolje varenje. Ako često imate gorušicu ili imate sindrom iritabilnih creva, čaj od čička će vam olakšati simptome i ublažiti upalu. Čaj od čička stimuliše apetit i pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Dokazano je i da čisti krv, što znači da pomaže da izbacite toksine iz bubrega, urinarnog trakta, jetre i creva.

Jača imunitet

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da čaj od čička sjajno jača imunitet. Pošto sadrži mnogo antioksidanasa, uništava slobodne radikale i bakterije koje izazivaju infekcije.

Poboljšava cirkulaciju

Između ostalog, čaj od čička je dobar i za cirkulaciju. Čaj od čička ublažava upale u organizmu, a dobar je i protiv bolova izazvanih reumatskim artritisom.

I šta još?

Čaj od čička je sjajan diuretik i pojačava znojenje. Stimuliše lučenje žuči i ubrzava regeneraciju ćelija jetre. Čaj od čička smanjuje nivo mokraćne kiseline i pomaže u razlaganju kristala mononatrijum urata, pa je zato odličan za ublažavanje simptoma gihta. Smatra se da čaj od čička ima sjajna antikancerogena svojstva, a odavno se u različitim narodnim medicinama širom sveta koristi i kao afrodizijak za potenciju.

Naveli smo dobre strane čaja od čička, ali kao i svaki drugi lek, sadrži neke hemikalije koje mogu u nekim slučajevima izazvati i neželjene pojave.

Neželjena dejstva čaja od čička

  1. Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite bebu, izbegavajte čaj od čička. Mada za sada nema dovoljno informacija o tome kako čaj od čička utiče na trudnoću i dojenje, najbolje je da ga izbegavate.

  1. Problemi sa krvarenjem

Čaj od čička sadrži određene supstance koje usporavaju zgrušavanje krvi. Pošto može dovesti do takvih problema, ako imate neko oboljenje ili poremećaj vezan za krv, nemojte piti ovaj čaj.

  1. Alergije

Čaj od čička može izazvati alergijsku reakciju u vidu osipa i čirića po koži. Čičak spada u istu familiju biljaka kao i hrizanteme, neven i bele rade, pa ako ste alergični na neku od ovih biljaka, verovatno će vam čaj od čička stvoriti istovetan problem.

  1. Dijabetes

Čaj od čička snižava nivo šećera u krvi. Ako ste dijabetičar i pijete lekove za snižavanje šećera u krvi, nemojte piti čaj od čička. On može dodatno oboriti šećer i može doći do hipoglikemije, koja je u nekim slučajevima opasna po život.

  1. Operacija

Već je pomenuto da čaj od čička usporava zgrušavanje krvi, što znači da može dovesti do krvarenja tokom operacije i nakon operacija. Ako idete na neku operaciju, bar dve nedelje pre zakazanog termina prestanite da pijete čaj od čička.

Kako se priprema čaja od korena čička

Pre nego što počnete da koristite bilo koji biljni čaj, posavetujete se sa lekarom, posebno ako patite od ozbiljnih zdravstvenih problema.

loading...

Priprema čaja

Korak 1

Izaberite svež koren čička, koji mora da bude čvrst i ne previše mekan. Može da bude veoma tamne boje, poput kore drveta, ili svetlije, poput pergamenta. Ni jedan ni drugi ne mogu dugo da stoje, pa zato od onoga što preostane od čaja, skuvajte čorbu.

Korak 2

Ako je koren stariji, ostružite nečistoću tupom stranom noža, a ako je mlad, jednostavno ga obrišite krpom. Ukoliko ne možete da nađete svež koren čička, možete da upotrebite 1 kašiku suvog korena čička koji je odležao bar godinu dana.

Korak 3

Krupno naseckajte 2 kašike korena i stavite ga u manji nerđajući lonac. Dodajte 3 šolje filtrirane ili izvorske vode. Pripremanje traje duže nego kod običnih biljnih čajeva.Zagrejte do ključanja, potom smanjite temperaturu i krčkajte još 30 minuta.

Korak 4

Poklopite lonac i ostavite da se natapa još 20 minuta.Priprema korena čička je završena. Pijte vruć čaj. Pijte ga tokom dana kao detoks čaj. Imajte na umu da je, kao i brojni drugi biljni čajevi, koren čička je diuretik, pa zato ne preterujte.

Šta će vam biti potrebno za pripremu čaja

  • koren čička (ako se pitate gde kupiti imaju ga prodavnice zdrave hrane)
  • mali nerđajući lonac sa poklopcem
  • 3 šolje vode

Videli ste kako se priprema čaj od korena čička i za šta je dobar.Bilo za koji od navedenih problema da ga kristite iskustva su veoma pozitivna.Obratite pažnju samo na neželjena dejstva posebno ako ste u trudnoći ili imate dijabetes.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/caj-od-korena-cicka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/caj-od-korena-cicka-150x150.jpgadminBiljeDa li vas zbog lošeg varenja često boli stomak? Da li vas je ikada za kratko vreme uhvatilo nekoliko infekcija i shvatili ste da morate da ojačate imunitet? Ako je odgovor 'da', onda verovatno niste pili čaj od čička. Ovaj čaj je korisniji od mnogih modernih lekova. Šta bi neko...