Sve što bi trebalo da znate o nefritisu ?

Radi boljeg razumevanja problema sa bubrezima, kao što je upala bubrega, korisno je početi sa nekim podacima o tome šta su bubrezi i koja je njihova funkcija.

Bubrezi su parni organi oblika šupljeg zrna pasulja i veličine pesnice, smešteni na zadnjem trbušnom zidu ispod rebara, sa leve i desne strane kičmenog stuba (u visini 12. grudnog i 1. i 2. slabinskog pršljena). Bubreg odrasle osobe teži od 140 – 150g. Desni bubreg je postavljen nešto niže u odnosu na levi, pošto je malo potisnut jetrom. Oni su centralni deo urinarnog sistema.

Funkcija bubrega je uklanjanje nečistoća i viška vode iz krvi, a, prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes i digestivne i bubrežne bolesti, oni svakodnevno filtriraju od 113,5 – 142l krvi.

Sadržaj:

-Funkcija bubrega
-Uzroci nefritisa
Upala bubrega simptomi
-Dijagnoza
-Lečenje upale bubrega
-Prognoze
-Vrste nefritisa
-Lupusni nefritis

upala bubrega

Svaki bubreg se sastoji od preko milion struktura (osnovnih gradivnih i funkcionalnih jedinica), koje se zovu nefroni, u kojima se i odvija filtriranje krvi. U dvostepenom procesu koji se odvija u nefronu, odvaja se ono što je potrebno organizmu, od onoga čega treba da se oslobodi.

Filteri, koji se zovu glomeruli (splet gusto zbijenih kapilara oblika klupka), zadržavaju ćelije krvi i proteine, a vodu i otpadne materije šalju u druge filtere, koji se zovu bubrežni tubuli. Tubuli  zadržavaju minerale. Nakon toga, sve što preostane izbacuje se iz organizma kao urin.

Nefritis se opisuje kao oboljenje kod koga postoji upala bubrega tj. upala bubrežnih tubula i okolnog tkiva, što može da dovede do oštećenja bubrega.

Kada su bubrezi oštećeni, oni ne funkcionišu pravilno. Otpadne materije se nakupljaju i dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko je u pitanju teška upala bubrega, ili dovoljno dugo traje, može da dovede do zatajenja rada bubrega, odnosno otkazivanja bubrega.

Uzroci

Postoje brojni uzroci zbog kojih se može razviti upala bubrega. U nekim slučajevima, uzrok može da bude nejasan. Upala bubrega i bubrežne bolesti mogu da se javljaju porodično, što ukazuje na moguću povezanost sa genetikom. Infekcije, poput HIV-a i hepatitisa B ili C, takođe mogu da dovedu do nefritisa.

Skoro 60% pacijenata kod kojih je dijagnostikovan lupus (autoimuno oboljenje), takođe imaju i upalu bubrega. Ovo navodi na zaključak da možda postoji povezanost sa problematičnim imunim sistemom.

U nekim slučajevima lekovi, kao što su antibiotici, dovode do oštećenja bubrega i izazivaju nefritis.Upala bubrega može da bude i posledica prekomerne upotrebe analgetika, nesteroidnih antiinflamatornih lekova i diuretika.

Pre nego što saznate koji su smptomi upale bubrega pogledajte koji su faktori rizika za ovo bubrežno oboljenje…

Faktori rizika

U najveće faktore rizika koji mogu da dovedu do bubrežnih bolesti, spadaju:

 • porodična istorija bubrežnih oboljenja
 • povišeni krvni pritisak
 • dijabetes
 • gojaznost
 • bolesti srca
 • starost preko 60 godina

Simptomi upale bubrega

U ranim stadijumima simptomi nefritisa obično nisu teški. Međutim, da biste zaštitili bubrege od trajnog oštećenja, važno je da tražite medicinsku pomoć kad se primete ovi simptomi upale bubrega:

 • promene u navikama mokrenja
 • otoci bilo gde na telu, posebno otoci šaka, stopala, gležnjeva i lica
 • promena boje urina
 • penušavi urin
 • krv u urinu

Dijagnostikovanje

Upala bubrega može da se otkrije prilikom rutinske kontrole krvi i urina. Proteini u mokraći mogu da ukazuju na nepravilan rad bubrega. Analiza krvi kojom se meri nivo kreatinina u krvi (otpadnog produkta), takođe pokazuje zdravlje bubrega.

Najbolji način  da se utvrdi da li postoji upala bubrega je biopsija. Kod ove procedure lekar iglom uzima uzorak bubrežnog tkiva i šalje ga na ispitivanje.

Ako kod vas postoje neki simptomi upale bubrega a niste sigurni da li je u pitanu upala bubrega ili nešto potpuno bezopasno sigurno se pitate da li da uopšte uradite neke testove…

Kada bi trebalo da se javite lekaru ?

Krv u mokraći ili mokraća tamne boje, jasni su znakovi da bi trebalo odmah da tražite lekarsku pomoć. U druge znakove spadaju penušava mokraća, promene u učestalosti mokrenja i otoci na licu i oko gležnjeva. Ovo su simptomi upale bubrega.

Ukoliko imate jedan ili više simptoma, trebalo bi odmah da tražite medicinsku pomoć, kako biste izbegli moguća oštećenja bubrega.

Upala bubrega lečenje i prevencija

Lečenje upale bubrega zavisi od toga da li je oboljenje akutno, hronično ili je povezano sa drugim bolestima, kao što je lupus.

Akutna upala bubrega ponekad prolazi sama. Obično je potrebno lečenje medikamentima i specijalnim procedurama za uklanjanje viška tečnosti i opasnih proteina.

Lečenje hronične upale bubrega obično podrazumeva redovne kontrolne preglede bubrega i nadzor krvnog pritiska. Lekari mogu da prepišu diuretike radi kontrole krvnog pritiska i ublažavanje otoka.

Lekovi koji sprečavaju imuni sistem da napada bubrege, mogu da budu korisni u nekim slučajevima. Lekari mogu da preporuče i promenu ishrane, kao što je smanjenje unosa proteina, soli i kalijuma.

Prognoze

Napadi akutne upale bubrega obično dobro reaguju na lečenje. Ponekad, godinama nakon akutnog napada, kod pacijent može da se javi hronični glomerulonefritis. Mada ova bolest nije uvek izlečiva, pravilna terapija može da je drži pod kontrolom i da zaštiti bubrege.

Veoma je važno da pažljivo sledite uputstva lekara da biste sprečili ili ograničili oštećenje bubrega.

Ako dođe do otkazivanja bubrega, najbolje preostale mogućnosti su dijaliza ili transplantacija bubrega. Dijaliza je medicinska procedura koja oponaša način na koji zdravi bubrezi uklanjaju otpadne materije i višak tečnosti, čime se održava bezbedan nivo hemikalija u organizmu.

Prevencija nefritisa

Problemi sa bubrezima su najvažniji razlog zbog koga morate da sledite ova uputstva:

 • održavajte zdravu telesnu težinu
 • prestanite da pušite
 • održavajte krvni pritisak u zdravom opsegu
 • održavajte nivo šećera u krvi u zdravom opsegu
 • vežbajte

Zdrava ishrana može da očuva zdravlje bubrega. Osobama koje pate od problema sa bubrezima, često se savetuje da jedu manje proteina i smanje unos soli.

Razgovor sa dijetetičarem može da bude od koristi, jer ćete tako naučiti kako da pređete na  ishranu koja je dobra za bubrege i kako da izbegavate lekove koji škode bubrezima, na primer, nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Vrste nefritisa

Postoji nekoliko različitih oblika nefritisa.

Akutni glomerulonefritis – Ovaj oblik nefritisa može da nastane naglo nakon teške infekcije, kao što su streptokokna infekcija grla, hepatitis ili HIV. Može da ga prouzrokuje i lupus, kao i manje česta oboljenja, kao što su Gudpastureov sindrom ili granulomatoza sa poliangitisom (GPA). Zahteva pravovremenu medicinsku intervenciju da bi se sprečilo oštećenja bubrega.

Alportov sindrom – Ova bolest može da dovede do otkazivanja bubrega, kao i do problema sa vidom i sluhom. Obično se javlja porodično i kod muškaraca ima teži oblik.

Hronični glomerulonefritis – Ova bolest se razvija sporo i sa malo simptoma u ranim stadijumima, a može da dovede do ozbiljnog oštećenja i otkazivanja bubrega. Može da se javlja porodično, ali može da se razvije i nakon iznenadnog slučaja bolesti.

IgA nefropatija – Ovo je jedan od najčešćih oblika upale bubrega a, pored onih koje izazivaju dijabetes i lupus. Nastaje kada se u bubregu formiraju naslage antitela i dovedu do upale.

Češći je kod muškaraca nego kod žena, a retko se sreće kod mlađih osoba jer rani simptomi mogu da prođu neopaženo. Obično se leči medikamentima za krvni pritisak.

Intersticijalni nefritis – Ovaj oblik se često razvija veoma brzo, a obično ga izazivaju lekovi ili infekcija. Zahvata deo bubrega koji se zove intersticijum (prostor između nefrona, tubula, krvnih i limfnih sudova i nerava). Ukoliko pacijent brzo prestane da uzima lekove koji izazivaju problem, za nekoliko nedelja moguć je potpuni oporavak.

Šta su lupus i lupusni nefritis ?

Lupus je autoimuna bolest, što znači da je to stanje kod koga imuni sistem organizma napada sopstveno tkivo.

Više od polovine pacijenata sa dijagnostikovanim lupusom, na kraju dobije i lupusni nefritis, pošto bolest dovodi do upale bubrega. U simptome lupusnog nefritisa spadaju:

 • penušava mokraća
 • povišeni krvni pritisak
 • oticanje nogu, gležnjeva i stopala

Ovi simptomi mogu da se jave uz simptome lupusa, kao što su problemi sa zglobovima, povišena telesna temperatura i osipi.

Mada težina lupusa varira od pacijenta do pacijenta, a bolest nekada ulazi u remisiju (odsutnost aktivnosti bolesti ili popuštanje nekih simptoma), kada lupus zahvati bubrege, to je veoma ozbiljno. Pravovremena medicinska pomoć je neophodna da bi se ograničila dalja oštećenja bubrega.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/upala-bubrega.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/upala-bubrega-150x150.jpgadminMedicinaSve što bi trebalo da znate o nefritisu ? Radi boljeg razumevanja problema sa bubrezima, kao što je upala bubrega, korisno je početi sa nekim podacima o tome šta su bubrezi i koja je njihova funkcija. Bubrezi su parni organi oblika šupljeg zrna pasulja i veličine pesnice, smešteni na zadnjem...