Šta je kostohondritis ?

Kostohondritis je upala regije u kojoj se spajaju rebra i hrskavica koja je prikačena za sternum (grudnu kost). Kostohondritis izaziva bol u grudima posebno u predelu grudne kosti, u najvećem broju slučajeva prilikom palpacije (bol na dodoir) zahvaćene regije.

Kostohondritis je bezazlena bolest za koju često nije ni potrebno lečenje. Bol u grudoj kosti usled kostohondritisa moramo razlikovati od drugih ozbiljnijih oboljenja, uključujući i infarkt, perikarditis (zapaljenje srčane kese) i druga oboljenja. Kostohondritis je čest uzrok bola u grudima kod dece i adolescenata.

Šta izaziva kostohondritis?

Uzrok

Kostohondritis izaziva upala. U većini slučajeva tačan osnovni uzrok nije poznat. Virusne i bakterijske infekcije mogu da izazovu kostohondritis. Ovo oboljenje koje izaziva bol u grudnoj kosti može da se javi i u slučajevima traume grudnog koša, povrede usled naprezanja, fibromialgije, reaktivnog artritisa i prisustva tumora. Kostohondritis može da se javi i nakon operacije. Trudnoća isteže grudni koš žene i može da izazove pojavu kostohondritisa.

kostohondritis bol u grudnoj kosti

Koji su simptomi kostohondritisa ?

Glavni simptom kostohondritisa je bol u grudima koji može da bude različitog intenziteta. Bol može da se oseća kao pritisak, kao kratak i oštar ili kao dugotrajan i tup i javlja se obično u predelu grudne kosti. Kretanje, napor i duboko disanje mogu da pogoršaju simptome.Pacijenti se često žale na bol u grudnoj kosti prilikom disanja ili na dodir. Brojne osobe sa ovim oboljenjem prijavile su da su nedavno preležale bolest sa kašljem ili da su se fizički prenaprezale. Simptomi se obično javljaju od drugog do petog kostohondralnog zgloba, mada bilo koje rebro može da bude zahvaćeno. Bol u grudima se obično javlja na jednom mestu, mada može biti prisutan i na više mesta.

Kostohondritis ili Ticov sindrom

Slično kostohondritisu, Ticov sindrom (poznat i kao sindrom kostohondralnog spoja) je zapaljensko oboljenje koje izaziva bol u spoju između rebara i hrskavice. Bol može da se javi iznenada ili postepeno. Bol može da se proširi na ruke ili ramena, a obično se pojačava prilikom kijanja, kašljanja ili fizičke aktivnosti. Ticov sindrom se razlikuje od kostohondritisa po tome što je bol u grudima praćen i otokom. Bol koji nastaje usled oboljenja, nakon nekoliko nedelja ili meseci obično prolazi sam bez lečenja, mada otok može da bude uporan.

Kako se dijagnostikuje kostohondritis?

Dijagnostikovanje kostohondritisa se zasniva na anamnezi i fizikalnom pregledu pacijenta. Imidžing testovi (različita snimanja) i analiza krvi koriste se radi isključivanja drugih, potencijalno ozbiljnijih uzroka bola u grudima. Rendgenski snimak grudnog koša može da se koristi radi provere da li postoji upala pluća (pneumonija) ili tumor. Pacijenti sa sumnjom na srčana oboljenja mogu da budu podvrgnuti elektrokardiografiji (EKG). Ukoliko postoje znakovi povišene telesne temperature ili upale, lekar može da uputi pacijenta na laboratorijsku analizu krvi.

Da li postoje kućni lekovi ?

Bol u grudnoj kosti usled kostohondritisa može da reaguje na kućne lekove poput analgetika, kao što su acetaminofen i nesteroidni antiinflamatorni lekovi.Kad se pominju  prirodni lekovi od koristi može da bude toplo jastuče, termofor ili topla obloga na mestu bola. Dobro je da se uzdržavate od naprezanja bolne regije, vežbi i radnih aktivnosti koje mogu da pogoršaju stanje. Ukoliko kašalj pojačava bol u predelu grudne kosti, lekovi za suzbijanje kašlja će umiriti kašalj i smanjiti naprezanje grudnih mišića.

Koji lekovi za bol u grudnoj kosti mogu da se dobiju na recept?

Ukoliko kućni lekovi nisu dovoljni da ublaže bol u grudnoj kosti koju izaziva kostohondritis, lekar može da predloži neke mere koje će ublažiti bol. Fizikalna terapija je delotvoran tretman za mišićnoskeletne bolove. Lokalne injekcije lidokaina i kortikosteroida mogu da pruže olakšanje u retkim, težim slučajevima kod kojih izostaje reakcija na druge oblike lečenja.

Kostohondritis u trudnoći

Grudni koš se u trudnoći širi, posebno u poslednjem trimestru. Širenje može da izazove kostohondritis, a duboko disanje može da pojača bol u predelu grudne kosti. Trudnice koje imaju  bol u grudnoj kosti trebalo bi da se posavetuju sa lekarom o bezbednom tretmanu koji neće ugroziti ni majku ni dete. Acetaminofen i tople obloge mogu da budu odgovarajuće sredstvo za trudnice sa kostohondritisom.

Stres i anksioznost

Mada nema potvrde da postoji veza između anksioznosti ili stresa i kostohondritisa, ova emocionalna stanja mogu da budu kriva za druge osnovne uzroke bola u grudima. Osobe koje imaju panični poremećaj često se žale na kratak dah i bol u grudima kao simptome. Tehnike relaksacije, uključujući i progresivno opuštanje mišića, vežbe, vežbe disanja, masažu, jogu i akupunkturu, mogu da budu delotvorne za ublažavanje anksioznosti i hroničnog bola.

Probajte vežbe istezanja

Neka istraživanja ukazuju da su pacijenti, kod kojih je kostohondritis lečen nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, osetili veće olakšanje kada su tretmanu dodali i neke vežbe istezanja. Vežba istezanja se sastoji u sledećem:

  • stanite naspram zida
  • podignite ruku, savijenu u laktu, tako da podlaktica bude paralelna zidu
  • drugom rukom se oslonite na zid
  • polako izvijajte telo na suprotnu stranu da biste otvorili grudni koš i  ublažili tenziju u mišićima grudi
  • vežba se ponavlja sa obe ruke, nekoliko puta dnevno da bi se umanjio bol

Koliko dugo traje kostohondritis?

Dužina trajanja kostohondritisa je različita. Obično prolazi za nekoliko nedelja ili meseci. Većina slučajeva prolazi sama, najduže za godinu dana. Adolescenti sa kostohondritisom češće pate od hroničnog oblika ovog oboljenja i imaju dugoročno bol u grudnoj kosti koji povremeno slabi ali se opet vraća.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/kostohondritis-bol-u-grudnoj-kosti.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/kostohondritis-bol-u-grudnoj-kosti-150x150.jpgadminZdravljeŠta je kostohondritis ? Kostohondritis je upala regije u kojoj se spajaju rebra i hrskavica koja je prikačena za sternum (grudnu kost). Kostohondritis izaziva bol u grudima posebno u predelu grudne kosti, u najvećem broju slučajeva prilikom palpacije (bol na dodoir) zahvaćene regije. Kostohondritis je bezazlena bolest za koju često nije...