Za šta je dobar selen ?

Selen je neophodan mineral za većinu živih bića. Selen pomaže u enzimskim reakcijama u ćelijama i veoma je važan za funkcionisanje štitne žlezde. Selen je dobar za plodnost kod muškaraca i poboljšava pokretljivost spermatozoida.Mnogi veruju da treba što više koristiti selen za potenciju mada nema čvrstih naučnih dokaza da on ima uticaj na potenciju kod muškaraca. Ovaj mineral je dobar jer poboljšava zgrušavanje krvi, jača imuni sistem i pročišćava organizam.

Osobama starijim od devetnaest godina se preporučije konzumacija 55 mikrograma selena na dan. Selen je veoma dobar za lečenje oboljenja štitne žlezde i srčanih oboljenja, normalnu funkciju jetre, i pomaže u lečenju mnogih bolesti.

selen u hrani

U kojoj hrani se nalazi selen ?

Selen se nalazi u mnogim namirnicama. Najbolji izvori selena su kavijar, koštunjavo voće, smeđi pirinač, čokolada, jaja i mlečni proizvodi. Nedostatak selena se lako leči pravilnom ishranom ili suplementima.

Selen dnevna doza

Preporučen unos selena

Deca do tri godine 20 mcg dnevno
Deca 4-8 godina 30 mcg dnevno
Deca 9-13 godina 40 mcg dnevno
Deca starija od 14 godina i odrasli 55 mcg dnevno
Trudnice 60 mcg dnevno
Dojilje 70 mcg dnevno

 Suplementi nisu neophodni jer možete pronaći selen u hrani a ovaj mineral u prirodnom obliku organizam će lakše apsorbovati pa se neće javiti simptomi nedostatka.

Namirnice bogate selenom

Meso

Meso je sjajan izvor selena. Govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina i džigerice su najbolji izvori selena.

Plodovi mora

Plodovi mora i riba su takođe dobar izvor selena. Mnogima morska hrana nije često na trpezi ali bi mogli da obratite više pažnje na nju kako bi sprečili nedostatak.Selen se nalazi u tunjevini, iverku, sardinama, ostrigama, jastozima, krabama, dagnjama, račićima i škampama.

Jaja

Jaja sadrže dosta selena. Jaja su namirnica koju mnogi od nas jedu svakodnevno, jeftina su i lako dostupna.

Mahunarke

Hrana bogata selenom su i mahunarke poput graška, kikirikija, suncokreta, pasulja različitih vrsta i putera od koštunjavog voća. Mahunarke i jezgrasto voće su i odlični izvori proteina.

Čokolada

Verovatno najukusnija namirnica na celom svetu, nezaslađeni kakao ili topla čokolada, slatkiši sa čokoladom i sve što sadrži pravu čokoladu sadrži i selen.

Povrće

Selen u hrani možete pronaći i u povrću.Povrće poput crnog luka, sirovog brokolija, pinto pasulja, prokelja, barenog i svežeg spanaća i soje sadrži selen. Pečurke tehnički nisu povrće, ali i ove namirnice sadrže mnogo selena.

Voće

I voće je dobar izvor selena. Voće sadrži antioksidanse, vitamine i minerale (gde spada i selen), koji su veoma važni za funkcionisanje ljudskog organizma. Voćke koje su najbogatije selenom su urme, banane, suvo grožđe, bobičasto voće, avokado, grejp, kivi, lubenice, grožđe i jagode.

Jezgrasto voće

Brazilski orah, badem, kikiriki, indijski orah, pistaći, pinjoli, lešnici i orasi su najbolji izvor selena. Oni su i značajan izvor gvožđa. Ove namirnice sadrže i solidne količine omega-3 masnih kiselina, koje su nam važne za zdravu kosu, kožu i nokte.

Žitarice

Hleb i testa od integralnog brašna pšenice, pšeničnih klica, ječma, smeđeg pirinča i ovsa sadrže selen. Integralna pšenica sadrži najviše selena.

Pića

Pića poput crnog i zelenog čaja, kakaa, kafe, piva i vina imaju male količine selena u sebi. U nekim slučajevima, oni nam mogu obezbediti neophodne količine selena, ali je važno uzimati ih u umerenim količinama zbog sadržaja kofeina i alkohola.

Aloja

Sveža aloja sadrži tragove selena.Iako ovo nije hrana već lekovita biljka vredna je pomena. Aloja je veoma dobra za hidrataciju čitavog tela, lubrikaciju mozga i zglobova, kao i za zdravu kožu.

Važni saveti

Kao što vidite postoji selen u hrani koja je lako dostupna pa svako može uneti potrebne količine i sprečiti nedostatak.

 1. Izbegavajte prekomerne količine selena. U većim količinama selen može biti otrovan.
 2. Previše selena može dovesti do depresije, problema sa kožom i disanjem, otpadanja noktiju, oštećenja bubrega, respiratornih oboljenja, kao i kardiovaskularnih bolesti.
 3. Neželjena dejstva selena su opadanje kose, rak kože, bele tačke na koži, zamor, vrtoglavica, mučnina, oštećenje nerava i dijabetes.

Nedostatak selena

Često se nedostatak selena javlja  zbog nekih bolesti a ne zato što ga u dovljnim količinama nema u hrani.

Uzroci nedostatak selena

 • problemi sa funkcijom creva
 • gastrointestinalni bajpas
 • starost (preko 90 godina)
 • namirnice od biljaka gajenim na zemljištu bez selena
 • lekovi koji snižavaju holesterol
 • pothranjenost
 • problemi sa apsorpcijom hranljivih materija
 • hronična oboljenja

Nedostatak selena simptomi

 • hroničan umor
 • stalna iscrpljenost
 • neobična slabost
 • letargija
 • nemogućnost da se obavljaju rutinske radnje i zadaci
 • hipotiroidizam

Ovo ne moraju biti samo simptomi nedostatka selena već i nekih ozbiljnih bolesti.

Bolesti vezane za nedostatak selena i njihovo lečenje

Kešanova bolest

Ova bolest se javlja zbog manjka selena u ishrani. Najčešće pogađa decu i mlađe žene. Ako se ne leči, može dovesti do srčanog zastoja, plućnog edema i slabog imuniteta.

Hipotiroidizam

Deficit selena povećava rizik od hipotiroidizma. On dalje izaziva oboljenja i probleme poput gušavosti, kretenizma, jakog umora, preskakanja srca, naglih promena raspoloženja, suve kože, osetljivosti na svetlost i spontanog pobačaja.

Slab imuni sistem

Deficit selena može usporiti i oslabiti rad imunog sistema. To dovodi do čestih promena raspoloženja, problema sa varenjem, ciroze jetre, zamora, neprijtanog zadaha iz usta, opadanja kose, listanja noktiju i dijareje.

Problemi sa skeletno-mišićnim sistemom

Manjak selena u ishrani izaziva probleme sa skeletno-mišićnim sistemom, koji dovode do simptoma poput teške slabosti, bolova u mišićima, zamora i povišenog nivoa enzima kreatin kinaze u krvi.

Karcinom

Hroničan manjak selena u ishrani može izazvati pojavu raka prostate, pluća i debelog creva. Dovoljna količina selena nas može zaštititi od karcinoma, jer selen deluje kao antioksidans koji štiti organizam i sprečava razvoj tumora.

Artritis

Nedostatak selena pogoršava simptome kod ljudi sa artritisom. Pošto je selen antioksidans, on dosta ublažava simptome artritisa.

HIV virus

Selen usporava napredovanje HIV virusa. Lekari često preporučuju selen kao deo sistema kontrole ovog oboljenja. Deficit selena pogoršava stanje kod obolelih od HIV-a.

Astma

Nizak nivo selena u organizmu pogoršava simptome astme. Pacijentima se obično preporučuju suplementi selena kako bi se kontrolisali problemi poput oksidativnog stresa.

Dijabetes

Osobe sa hroničnim manjkom selena imaju veći rizik od dobijanja dijabetesa tipa dva. Potrudite se da jedete dovoljno selena.

 Mentalna iscrpljenost

Umor, loša koncentracija i slični kognitivni problemi su čest simptom deficita selena. Ovaj simptom je simptom mnogih oboljenja, pa se retko kad prepoznaje kao simptom nedostatka selena u organizmu.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/selen-u-hrani.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/selen-u-hrani-150x150.jpgadminDijete i ishranaZa šta je dobar selen ? Selen je neophodan mineral za većinu živih bića. Selen pomaže u enzimskim reakcijama u ćelijama i veoma je važan za funkcionisanje štitne žlezde. Selen je dobar za plodnost kod muškaraca i poboljšava pokretljivost spermatozoida.Mnogi veruju da treba što više koristiti selen za potenciju mada...