Da li ste se ikada zapitali šta izaziva metalni ukus u ustima? Ovaj neobičan ukus može biti posledica nekog zdravstvenog problema. Ako ovaj cudan ukus ne prođe posle nekog vremena, trebalo bi da odete kod specijaliste i proverite šta je u pitanju, kako biste izbegli dugoročne probleme.

Metalni ukus u ustima javlja se češće nego što možda mislite kao i bljutav ukus i gorčina. On zapravo, može biti simptom ukazivati na razne zdravstvene probleme.

Ovo stanje može biti privremeno, ili može varirati, od blagog do ozbiljnog, u zavisnosti od uzroka. Može nastati iz mnogih razloga i izazvati potpun gubitak apetita. Čak i govor može biti otežan.

Glavni uzročnici metalnog ukusa u ustima

ukus metala u ustima

Lekovi

Kada počnete sa lečenjem neke bolesti, može se pojaviti ukus metala u ustima. U ovom slučaju, možete razgovarati sa lekarom i zamoliti ga da vam promeni terapiju koja neće imati ovakvu nuspojavu.

metalan ukus u ustima

Lekovi koji mogu izazvati metalan ukus u ustima su:

  • antibiotici
  • antidepresivi
  • lekovi za izbacivanje peska iz bubrega
  • neka jedinenja koja se koriste za balans kalcijuma u organizmu
  • terapija za hipertenziju

Loša oralna i zubna higijena

Higijena zuba može biti jedan od uzročnika problema. Osim toga, važno je da brinete o zdravlju zuba jer taloženje kamenca na primer, može izazvati gingivitis, infekciju koja napada desni.

Dobra oralna higijena je ključna za zaštitu i uklanjanje metalnog ukusa u ustima.

Trudnoća

metalan ukus u ustima u trudnoći

Metalni ukus u ustima u trudnoci je potpuno normalna pojava.U prvim mesecima trudnoće, mnoge žene imaju ukus metala u ustima. To je posledica hormonskih promena u organizmu, koje su posebno naglašene u prvom tromesečju. Kasnije, kako trudnoća odmiče ovaj ukus nestaje.

Alergije i infekcije

Neke alergije i gljivične infekcije u ustima i na jeziju mogu napasti receptore čula ukusa i promenti ga. Isti efekat mogu imati i neke alergije, kao i začepljenost nosa.

Problemi sa nervnim sistemom

Disbalans u delu mozga koji kontroliše čulo ukusa može uzrokovati ovakvu pojavu.

Povišen nivo minerala u organizmu

Metalni ukus u ustima može biti posledica viška minerala (kao što su gvožđe ili bakar) u organizmu. Slično tome, deficijencija ili višak cinka takođe može imati ovaj efekat. Najpametnije bi bilo da izvadite krv i utvrdite prisustvo minerala.

Toksini

Udisanje toksičnih supstanci kao što su  benzen, kolbat, lakovi, izlaganje živi ili olovu može uzrokovati metalni ukus u ustima.

U druge uzročnike metalnog ukusa u ustima spadaju:

  • trovanje hranom, pogotovo ribom i morskim plodovima
  • deficijencija vitamina i minerala

Preporuke za rešavanje problema

Ispiranje usta slanom vodom

Zahvaljujući antiupalnim svojstvima soli, ovo rešenje je odlično za lečenje desni i ubijanje bakterija u ustima koje izazivaju metalni ukus. Pomaže i u:

  • uklanjanju ostataka hrane između zuba nakon obroka
  • umirenju grla i otvaranju disajnih puteva

Citrusno voće

Konzumiranje citrusnog voća podstiče lučenje pljuvačke i pomaže u minimalizaciji metalnog ukusa. Tako da, slobodno navalite na narandže, limun, grejpfrut i slično.

Održavanje dobre oralne higijene

Preporučuje se da, kada imate metalan ukus u ustima, perete zube i četkate jezik 2-3 puta dnevno. Grgoćite slani rastvor kako biste uklonili sve mikroorganizme, i, u pastu za zube dodajte malo soda bikarbone i soli.

Unosite dovoljno tečnosti

Pijte 7-8 čaša vode dnevno, kako biste ostali hidrirani i čisti. Između ostalog, na ovaj način ćete sprečiti suvoću u ustima.

Lozenge i bombone

Određeni ukusi pastila i bombona, kao što su menta, eukaliptus ili sladić mogu zamaskirati ukus metala i osvežiti usta. Takođe, tokom dana možete žvakati karanfilić ili kardamon, kako biste osvežili usta i imali svež dah.

Ukoliko metalni ukus u ustima ne prođe posle par dana, zakažite pregled kod lekara, kako biste proverili šta ga uzrokuje. I naravno, računajte da plan lečenja potpuno zavisi od dijagnoze.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/ukus-metala-u-ustima.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/ukus-metala-u-ustima-150x150.jpgadminZdravljeDa li ste se ikada zapitali šta izaziva metalni ukus u ustima? Ovaj neobičan ukus može biti posledica nekog zdravstvenog problema. Ako ovaj cudan ukus ne prođe posle nekog vremena, trebalo bi da odete kod specijaliste i proverite šta je u pitanju, kako biste izbegli dugoročne probleme. Metalni ukus u...