7 razloga zbog kojih vas bole grudBolne grudi nelagodan je osećaj sa kojim se susreću mnoge žene , naročito u periodu PMS – a . No osim hormonalne promene koja prethodi menstruaciji postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boleti . Saznajte Sedam najčešćih razloga i kako si možete pomoći da umanjite ili uklonite bol

1. U PMS-u ste

Najčešći uzrok bola u grudima je hormonalna promena koja se dešava kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana pre i na prvi dan menstruacije. Naticanje i osetljivost grudi ‘odgovor’ je na promene u nivou hormona estrogena, a bol nestaje s krajem menstruacije. Pilule za sprečavanje začeća mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju nivo estrogena stabilnom, kao i zamene ulja jaglaca.

2. Pretjerujete sa vežbanjem
Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli žešće dizati tegove. Može vam se činiti kao da vas nakon toga bole grudi, ali taj neprijatan osećaj zapravo dolazi od mišića ispod grudi, znanih kao pektoralni mišići, smeštenih odmah ispod tkiva grudi. Njihovo stiskanje i opuštanje uzrok je ove osetljivosti. Olakšajte si toplim oblogama i sredstvom za olakšavanje bola.

3. Nešto ste istegnuli

Ako ste podizali nameštaj ili nosili teške kese može se dogoditi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas iu tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju odagnajte bol na isti način kao i da ste preterali sa vežbanjem.

“Nosite li preuski grudnjak ili onaj s premalim korpicama, žica grudnjaka može pritiskati grudi. Nosite li takav grudnjak ceo dan bol je neizbežna”

4. Grudnjak vam ne stoji dobro

Nosite li preuski grudnjak ili onaj s premalim korpicama žica grudnjaka može pritiskati grudi. Nosite li takav grudnjak ceo dan bol u grudima gotovo je pa neizbežna. Ako vam pak grudnjak ne pridržava dovoljno grudi, stalno pomeranje grudi tokom dana može ih učiniti posebno osetljivim.

5. Kad vežbate grudi nemaju dobru potporu
Od velike je važnosti da grudi imaju dobru potporu dok vežbate kako ne bi ‘poskakivale’ što može rastegnuti tkivo grudi, naročito ako imate velike grudi. Nedavna studija pokazala je da svaka treća trkačica maratona oseća bol u grudima. Stoga tokom vežbanja obavezno nosite odgovarajući sportski grudnjak iz kojeg vam ništa neće ‘ispadati’ i koji će vam biti udoban.

6. Imate kvržice u tkivu grudi
Ako je tkivo vaših prsa kvržica teksture (stručno zvano fibrocisticna grudno tkivo) verovatno ste vrlo dobro upoznati sa povezanošću osetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tečnosti osetljivije na hormonalne promene.

7. Pijete previše kafe
Istraživanja su pokazala da izbegavanje kofeina može smanjiti osećaj bolnih grudi naročito kod žena sa fibrocisticna grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šoljice kafe dnevno pitajte lekara da li biste trebali smanjiti dozu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/7-razloga-zbog-kojih-vas-bole-grud.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/7-razloga-zbog-kojih-vas-bole-grud-150x150.jpgadminDuh i teloBolne grudi nelagodan je osećaj sa kojim se susreću mnoge žene , naročito u periodu PMS - a . No osim hormonalne promene koja prethodi menstruaciji postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boleti . Saznajte Sedam najčešćih razloga i kako si možete pomoći da umanjite ili uklonite...